”Minulle joulu on kärsimys” – HS:ssa julkaistiin 1970-luvulla kylmäävä mutta yhä ajankohtainen kirjoitus siitä, miten viina voi pilata juhlan - Helsinki | HS.fi

”Minulle joulu on kärsimys” – HS:ssa julkaistiin 1970-luvulla kylmäävä mutta yhä ajankohtainen kirjoitus siitä, miten viina voi pilata juhlan

Helsingin Sanomissa julkaistiin 50 vuotta sitten kirjoitus, joka on yhä ajankohtainen. Siinä nuori kertoi koskettavasti, millainen on alkoholistin lapsen joulu.

Helsingin Sanomissa Nuorten posti -palstalla julkaistiin perjantaina 24.12.1971 kirjoitus otsikolla: ”Joulu ei tule meille”.

23.12.2021 16:12

Helsingin Sanomien verkkosivuilla on ajoittain palattu 50 vuoden takaisiin, nykyisten Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien paikallisuutisiin.

Tuolloin kunnat tunnettiin nimillä Helsingin kaupunki, Espoon kauppala ja Helsingin maalaiskunta.

Tällä kertaa hiljentykäämme kuitenkin tuolloisella Nuorten posti -palstalla jouluaattona 1971 julkaistun tekstin äärelle. Teksti ei ole paikkakuntaan sidottu eikä myöskään aikaan.

Annetaan nimimerkillä Yrtt. kirjoittavan nuoren itse kertoa otsikolla: Joulu ei tule meille.

Näin hän kirjoittaa:

Tulee joulu ja kynttilät. Rauhalliset illat ja rakkaus.

Se kaikki tulee teille, joilla on hyvä, sopuisa koti ja ymmärtävät vanhemmat. Te voitte odottaa ruusuisia lahjapaketteja jännityksellä ja olla onnellisia.

Minun kotiini ei tule joulu. Minä en syö aattoiltana kinkkua enkä avaa kääröjä. En mene jouluksi mummolaan tai pyhinä toisiin kaupunkeihin.

Minä olen syrjässä muitten iloista. Olen alkoholistin lapsi. Minulle joulu on kärsimys. Katsella humalaista isää ja siivota hänen jälkiään.

En ymmärrä, miten monet voivat olla niin kiittämättömiä kotiaan kohtaan, vaikka heillä on kaikkea yllin kyllin. Osaan antaa arvoa rauhalle ja hiljaisuudelle – siihen oppii.

Mutta jonakin päivänä vietän omaa unelmajouluani. Todellista juhlaa. Olen ja nautin.

Kunpa isäkin pystyisi.

Yrtt.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat