Koirien tassujen kipeytyminen ei johtunut katusuolasta – Lemmikkejä kiusannut ilmiö jäämässä vaille selitystä - Helsinki | HS.fi

Koirien tassujen kipeytyminen ei johtunut katusuolasta – Lemmikkejä kiusannut ilmiö jäämässä vaille selitystä

Helsingin kaupunki tutki käyttämänsä katusuolan koostumuksen, eikä suolan laadussa ollut vikaa. Suolaus nousi puheenaiheeksi, kun koirat saivat kantakaupungissa outoja oireita.

22.12.2021 11:45

Helsingin kaupunki tutki käyttämänsä katusuolan, eikä laboratoriotutkimuksissa suolanäytteistä löytynyt poikkeavuuksia. Suolan laadussa ei siis ollut vikaa. Kaupunki kertoo asiasta tiedotteessaan.

Helsinki alkoi tutkia katusuolan koostumusta sen jälkeen, kun kaupungille tuli useita viestejä koirien tassujen kipeytymisestä ja epäiltiin, että tämä johtuisi suolasta. Helsingin Sanomat kertoi myös koirien tassujen kipeytymisestä.

Kaupungin valvontaeläinlääkärit arvioivat katusuolan tutkimustuloksia erityisesti siitä näkökulmasta, löytyisikö niistä selitys koirien ongelmiin.

”Tuloksista ei löytynyt mitään sellaista, joka olisi viitannut siihen, että koirat olisivat saaneet oireita nimenomaan katusuolan ainesosista”, tiedotteessa kerrotaan.

Eläinsairaaloista saadun tiedon mukaan koirille ei ole aiheutunut hoitoa vaativia myrkytysoireita tai nestehoidon tarvetta katujen suolauksesta Helsingissä.

Tämän jutun alussa oleva video näyttää, miten koirat reagoivat ilmiöön joulukuun alussa.

Talvikunnossapidon kalustoa Helsingin kaupungin urakoitsija Staran varikolla

Katujen kunnossapidossa on käytetty suolaa samoja määriä kuin aikaisempina vuosina.

Helsingin kaupunki käyttää liukkaudentorjuntaan pääasiassa sepeliä ja suolaa. Kaduilla käytetään raesuolaa eli vuorisuolaa, joka vastaa lähes normaalia ruokasuolaa.

Pyöräilyn ja jalankulun harjasuolausreiteillä käytetään puolestaan liuossuolaa. Samaa liuossuolaa käytetään keväisin myös katupölyn torjuntaan, kun pölyä sidotaan tien pintaan.

”On mahdollista, että katusuolan, kovan pakkasen ja jään yhteisvaikutus on saanut koirien tassut kipeytymään. Suola ja jää voivat yhdessä tuottaa kemiallisen reaktion, joka pudottaa jään lämpötilan reippaasti pakkasen puolelle”, kaupunki arvioi.

Helsingin kaupunki vastaa ajoratojen aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta. Jalkakäytävien talvikunnossapidon vastuuta on jaettu kiinteistöjen kanssa.

Kiinteistöt vastaavat jalkakäytävien hoidosta kantakaupungin alueella eli Vallilassa, Hermannissa, Kalliossa, Sörnäisissä, osassa Etu-Töölöä sekä Pitkänsillan eteläpuolella.

Lue lisää: ”Koirat kirjaimellisesti kiljuivat kivusta" – Katajanokalla ulkoilevat lemmikit kärsivät selittämättömistä oireista

Lue lisää: Mystinen kipu koirien tassuissa voi johtua kalliista kemikaalista – Video näyttää, miten pieni koira reagoi astuttuaan väärään paikkaan Helsingissä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat