Janne Pyykkö teki jotain käsittämätöntä: Hän telttaili vaivihkaa 15 eritasoliittymässä Helsingin lähiympäristössä – ”Pidän tätä tärkeänä kulttuurisena asiana” - Helsinki | HS.fi

Janne Pyykkö teki jotain käsittämätöntä: Hän telttaili vaivihkaa 15 eritasoliittymässä Helsingin lähiympäristössä – ”Pidän tätä tärkeänä kulttuurisena asiana”

Janne Pyykkö telttaili 23 kuukaudessa pääkaupunkiseudun kaikissa 15 merkittävimmässä eritasoliittymässä.

Joulukuussa Janne Pyykkö ja kolme muuta leiriytyivät Porvoonväylän ja Kehä III:n eritasoliittymässä. Telttaretki päätti Pyykön projektin, jonka aikana hän valloitti pääkaupunkiseudun kaikki suurimmat eritasoliittymien saarekkeet. Dokumentointiin hän lennätti muun muassa dronea.

22.12.2021 15:00

”Cool”, viileetä, kommentoivat työkaverit, kun Janne Pyykkö ei työpäivän jälkeen mennytkään toimistolta kotiinsa, vaan telttailemaan läheiseen liikenneympyrään eli kiertoliittymään Helsingin Haagassa.

”Jäin tuohon, vietin siellä yön, ja aamulla palasin suihkun kautta töihin. Yllättävästi se osui työkavereissakin johonkin herkkään kohtaan. Se tuntui minustakin hyvältä”, Pyykkö kertoo puhelimessa työpaikaltaan.

Tuolloin oli tammikuu 2020, kun it- ja liiketoimintakonsultoinnin palveluja myyvässä CGI Suomi oy:ssä työskentelevä Pyykkö aloitti erikoisen projektin.

Tällä viikolla, 21. joulukuuta, hän julkaisi sosiaalisessa mediassa loppuraportin.

Huomenta Porvoonväylän risteysjyrkänne! – eli tarina siitä, kuinka valloitin pääkaupunkiseudun 15 suurinta eritasoliittymää”, Pyykkö otsikoi kirjoituksensa Avisuora-blogissaan.

Blogille nimen ovat antaneet Lapin Avisuoratunturi ja Ivalojoen latvajoki Avisuorajoki.

”Joulukuun 10.–11. päivä vein eritasoliittymäharrastuksen komeasti maaliin. Leiriydyimme neljän hengen vahvuudella Porvoonväylän ja Kehä III:n risteyksen jyrkänteellä. Näin olin valloittanut pääkaupunkiseudun kaikki merkittävät risteykset 23 kuukauden aikana.”

Mistä on kyse?

Projektin alku asettui Haagan liikenneympyrään tammikuussa 2020. ”Paikka mäen päällä on hyvä ja ruoho pehmeää, sillä tämä on vähäluminen talvi. Aamulla sataa räntää. Kerään teltan pois ja palaan konttorille suihkuun”, Pyykkö kirjoittaa bloginsa kuvatekstissä.

”Haluan kehittyä ihmisenä ja suhteessa toisiin ihmisiin. Haluan tehdä asioita, joita en aiemmin ole tehnyt, sitten hylätä kaiken, ja tehdä jotakin muuta”, Pyykkö, 56, selostaa.

Siltä vaikuttaa. Helsingin Sanomat kertoi viime helmikuussa, kuinka Löfkulla Golfin kentälle Espoossa oli tampattu halkaisijaltaan 160-metrinen lumipiirros. Asialla silloinkin oli Pyykkö ja 11 vapaaehtoista.

Lue lisää: Golfkentälle ilmestyi valtavia geometrisiä kuvioita Espoossa

Pyykkö on myös melonut muun muassa Espoon Nuuksion alueen 165 järveä ja lampea sekä Lapin vesistöjä. Hänen työnantajansa myy it-palveluja, mutta henkilökohtaisella vapaa-ajalla on toinen teema.

”Julkisuudessa kerrotaan ihmisistä, jotka myyvät jotakin. Minulla ei ole mitään, mitä joku voisi ostaa. Haluan viettää stressivapaata elämää”, Pyykkö sanoo.

”Teen kulttuurisia kokeiluja. Se on hauskaa. Haluan kohdata ihmisiä ja tehdä mielekkäitä asioita yhdessä.”

Kerrataanpa vielä. Heti ensimmäisen Haaga-yöpymisen jälkeen Pyykkö julkaisi Avisuora – Retkellä, tavalla tai toisella -blogissa artikkelin kokemuksestaan.

”Toteutin pitkäaikaisen haaveeni. Nukuin Haagan liikenneympyrässä. Se on Suomen suurin liikenneympyrä (halkaisija 120 metriä). Patikoin sen eri kolkat (puoli tuntia). Pystytin teltan näkyville, jotta sain hienon kuvan (huomaa taivaalla Orionin tähtikuvio).”

Kirjoitus sisälsi luonnollisesti myös ”eritasotelttailija” Pyykön ohjeet muille liittymien saarekkeissa yöpymistä suunnitteleville – opaskuvien kera. Otsikon ”Ennakkovalmistautuminen” alta löytyvät seuraavat kohdat: Varusteet, melu, saapuminen, suojaisuus.

”Pidän tätä tärkeänä kulttuurisena asiana. Ihmiset voivat lukea kirjoja tai katsella televisiosarjoja. Mutta tällä tavalla ihmiset voivat itse tehdä kulttuuria, se mahdollisuus on kaikilla”, Pyykkö sanoo

”Tämä on mun pieni mallisuoritukseni. Teen itseni näkyväksi tässä kontekstissa. Koen toimivani hyvän yhteiskunnan ihmisenä, kun teen julkisesti sitä mitä sydämestä tulee, ja toivon, että muut tekevät myös”

Retkeilijäksikin itseään tituleeraava it-konsultti Janne Pyykkö on Avokanoottiyhdistyksen, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ja Suomen Retkiluistelijoiden aktiivi.

Hengenheimolaisenkin hän mainitsee: kirjailija Maarit Verronen. Verroselta julkaistiin kesäkuussa tänä vuonna kirja Turvaa ja taidetta – Tarinoita liikenneympyröistä (Aviador Kustannus, 2021).

Pyykkö arvelee, että ihmiskunnalla on aina ollut tarve tehdä jotakin ”visuaalista isoa”, jonka – kuten Löfkulla Golfin tallontateos lumessa – näkee vain kaukaa ylhäältä. Esimerkistä käykööt vaikkapa Andien alkuperäisasukkaiden teokset tuhansien vuosien takaa.

Oliko tämä liittymissä telttailu nyt tässä?

”Tämmöisenä yksittäisenä projektina tämä on päätöksessään. Projekti tarvitsee rajauksen. Siinä ohessa on mahdollisuus kokea se, mitä kaikkea ympärillä tapahtuu.”

Lue lisää: Ismo Kiesiläinen astui ulos koti­ovestaan perheensä kanssa ja lähti vain kävelemään – He päätyivät kymmenien kilo­metrien päähän ja nauttivat siitä

Toukokuussa 2020 Janne Pyykkö telttaili Kehä II:lla. ”Ainoa eritasoliittymä, jossa olen vieraillut alkukesästä. Valoisan illan takia kätkin teltan metsään”, hän kertoo kuvatekstissä blogissaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat