Kun Suomessa syntyy tai kuolee joku, tällä taululla kääntyy verkkaisesti luku – Näin toimii monien hämmästelemä laskuri talon seinässä Sörnäisissä - Helsinki | HS.fi

Kun Suomessa syntyy tai kuolee joku, tällä taululla kääntyy verkkaisesti luku – Näin toimii monien hämmästelemä laskuri talon seinässä Sörnäisissä

Vuodenvaihteenkaan tarkkaa Suomen väkimäärää ei nähdä, koska digitaalinen taulu Helsingin Sörnäisissä laahaa jälkijunassa sen mukaan, kuinka ripeästi lääkärit toteavat ihmisiä syntyneiksi ja kuolleiksi.

Digi- ja väestötietoviraston digitaalisessa näyttötaulussa Suomen väestön määrä oli joulukuussa jo ylittänyt maagisen 5 555 555 kansalaisen rajan.

30.12.2021 13:43

”Meillä oli unelma, että rakennettaisiin katsomo ja kutsuttaisiin ihmisiä katsomaan, kun maaginen luku tulee näyttöön. Valtio olisi voinut tarjota popcornit ja virvokkeita”, viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto kertoo.

Valtion Digi- ja väestötietovirastossa (DVV) työskentelevä Lehto puhuu DVV:n toimitalon seinässä Sörnäisten rantatielle näyttävästä digitaulusta. Digitaalinen näyttö kertoo Suomen väkiluvun, ja syyskuussa väkilukulaskurin luku ylitti ”maagisen” 5 555 555 lukeman.

Lehto kertoo näytön kiinnostaneen kansalaisia, ja virastolle esitetään aika ajoin kysymyksiä näytön toiminnasta. Syynä kiinnostukseen saattaa olla diginäytön sijainti hyvällä näköalapaikalla Vilhonvuoressa Sörnäisten kaupunginosassa.

”Siinä on vilkas liikenne tuijotella niitä lukuja”, Liinu Lehto toteaa.

Digi- ja väestötietovirastolla on toimipaikkoja eri puolilla Suomea. Virasto kerää muun muassa tiedot syntymistä, kuolemista, muutoista, avioliitoista ja avioeroista sekä myönnetyistä kansalaisuuksista.

Sairaalat toimittavat tiedot syntyneistä lapsista väestötietojärjestelmään yleensä vuorokauden kuluessa syntymästä. Kuolintietojen päivittyminen on hitaampaa ja voi viedä aikaa muutamista päivistä viikkoihin, viestintäpäällikkö Päivi Railotie DVV:stä kertoo sähköpostitse.

Lääkärin todettua syntymän tai kuoleman, sairaalat lähettävät tiedon järjestelmään. Tiedonkulkua voi joskus jarruttaa sekin, että ihmiset kuolevat muuallakin kuin sairaalassa, toisinaan myös syntyvät.

DVV:n väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden määrä on eri asia kuin Suomen virallinen väkiluku, Railotie korostaa: ”Suomen virallisen väkiluvun laskee Tilastokeskus analysoimalla DVV:n rekisteritietoja.”

DVV:n näyttötaulu sijaitsee näkyvällä paikalla Sörnäisten rantatien äärellä Helsingissä.

Viestintäväki kehuu järjestelmää myös maailmanlaajuisesti harvinaiseksi ja hyväksi: ”Meillä on erittäin hieno systeemi. Tiedot päivittyvät automaattisesti, eikä tarvitse kulkea ovelta ovelle kyselemässä”, Lehto toteaa.

Kansalaiset ja päättäjät saavat hyvää palvelua, kun yhteiskunnan tärkeät luvut ja numerot ovat yhdessä paikassa. Kansalaisenkaan ei tarvitse kulkea ovelta ovelle, kun automatiikka sujauttaa vaikkapa osoitteenmuutoksen väestötietojärjestelmän kautta kaikille viranomaisille.

Digi- ja väestötietovirasto sai Twitterissä ja sähköpostitse etukäteen syksyllä kyselyjä siitä, milloin vitossarja 5 555 555 näkyisi taulussa. Katsomosta, popcorneista ja virvokkeista kuitenkin luovuttiin. Vaikka luku oli maaginen, näyttötaulu ei sitä ole.

Lukua ei koskaan nähty, kun ei sitä ollut – eikä ole – kukaan sormella painamassa: ”Valotaulussa näkyvä luku perustuu väestötietojärjestelmän edellisen päivän tietoihin. Luku päivittyy noin kello viisi aamulla joka päivä”, Päivi Railotie kertoo.

”Näytöllä näkyvä luku ei liikahda numero kerrallaan, vaan edeltävän päivän tiedot päivittyvät siihen könttänä.”

Näyttötaulun lisäksi Suonen päiväkohtaisen väestömäärän näkee DVV:n kotisivun ylälaidasta osoitteessa dvv.fi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat