Mies meni ostamaan marketista kombuchaa, kassalla kysyttiin paperit – Kauppaketjut kertovat, miksi trendijuomaa ei saa ostaa vapaasti - Helsinki | HS.fi

Mies meni ostamaan marketista kombuchaa, kassalla kysyttiin paperit – Kauppaketjut kertovat, miksi trendijuomaa ei saa ostaa vapaasti

Kombucha ja sima saattavat sisältää alkoholia valmistuksessa käytetyn käymisprosessin takia.

Alkoholittomista juomista on tullut yhä suositumpia tuotteita. Silti kassalla joutuu toisinaan todistamaan täysi-ikäisyyden.

31.12.2021 9:00 | Päivitetty 3.1. 9:03

Sattui loppuvuodesta Helsingin Herttoniemen Prismassa:

32-vuotias mies käveli kassalle kädessään kombucha-teejuoma. Kassalla mieheltä kysyttiin henkilöllisyystodistusta, vaikka juoma oli alkoholiton.

Miksi ihmeessä?

Entä mitä muita tuotteita myydään ainoastaan täysi-ikäisille asiakkaille?

HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki kertoo, ettei alle 18-vuotiaille myydä mitään juomia, jotka sisältävät alkoholia.

”Alkoholilain mukaan alle 18-vuotiaalle ei saa myydä juomia, jotka sisältävät alkoholia vähintään 1,2 prosenttia. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran suositus kuitenkin on, ettei myöskään alle 1,2 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia myydä alle 18-vuotiaille.”

HOK-Elannon myymälät ovat osana S-ryhmää sitoutuneet tämän suosituksen noudattamiseen.

Juomat, jotka eivät valmistajan mukaan sisällä lainkaan alkoholia – eli alkoholia on 0 prosenttia – ovat vapaasti myytäviä.

Miksi kombuchaa ei siis saa ostaa vapaasti?

Kattilamäen mukaan alkoholia sisältävää simaa, glögiä, kombucha-juomaa, ykkösolutta sekä eräitä siideri- ja long drink -juomia ei saa myydä alaikäisille, sillä niissä saattaa olla alkoholia.

”Kombucha on käymisteitse valmistettu juoma, minkä johdosta se valmistajankin mukaan voi sisältää alkoholia. Tästä syystä nuorelta vaikuttavan ostajan ikä varmistetaan aina riippumatta alkoholin määrästä juomassa”, Kattilamäki kertoo.

”Kombucha on käymisteitse valmistettu juoma, minkä johdosta se voi sisältää alkoholia.”

Muita ikärajavalvonnan piiriin kuuluvia tuotteita S-ryhmän liikkeissä ovat tupakointivälineet sekä tupakansytyttimet.

Alkoholia sisältävät suklaat, jäätelöt ja muut elintarviketuotteet vaativat myös ikärajan tarkistuksen.

Keskon ruokakaupoissa noudatetaan samoja suosituksia kuin S-ryhmän kaupoissa.

Päivittäistavarakauppayhdistyksen (PTY) suositusten mukaan ikä tarkastetaan kaikilta alle 30 vuotta vaikuttavilta aina, kun he ovat ostamassa alkoholia sisältäviä tuotteita.

”Taustalla on ajatus alkoholin huonoista terveysvaikutuksista ja siitä, että halutaan välttää alaikäisten tutustumista tuotteisiin matala-alkoholisten kautta”, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan viestintäpäällikkö Minttu Tirkkonen.

Kombucha on aiheuttanut K-ruokakaupoissakin päänvaivaa.

Samalla kun tuote koetaan terveelliseksi, asiakkaat eivät välttämättä ymmärrä, että juoma saattaa sisältää alkoholia valmistuksessa käytetyn käymisprosessin takia.

”Tämän takia myös kombucha kuuluu PTY:n suositusten mukaan ikärajavalvottuihin tuotteisiin”, Tirkkonen kertoo.

Vastaavanlaisia tuotteita ovat esimerkiksi simat ja glögit, jos niissä on vähänkin alkoholia.

K-ruokakaupat voivat kauppakohtaisesti päättää myös muista tiukemmista ikärajoista, kuten esimerkiksi energiajuomien myynnistä. Moni kauppias onkin asettanut energiajuomien ikärajaksi 16 vuotta.

Miten kävi Herttoniemessä asioineelle miehelle? Saiko asiakas lopulta kombucha-juomansa?

Saihan hän. Henkilöllisyystodistus oli mukana matkassa.

Kauppareissulta hän palasi ihmetellen ja huvittuneena.

Oikaisu 3. tammikuuta 2022 kello 9.00: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin virheellisesti, Satu Kattilamäki on HOK-Elannon, ei SOK:n, vastuullisuuspäällikkö.

Aiheeseen liittyvää

Fermentointi syrjäytti kahvipapujen jauhamisen trendiharrastuksena, ja sen suosio selittyy muun muassa tarpeella hidastaa tahtia

Trendikäs kombucha-juoma syntyy kotikeittiössä – tässä vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat