Helsingistä ei löydä enää bensiiniä alle 1,8 euron litrahinnalla – Huoltoasemien edunvalvoja: Ei ole vielä lähelläkään kipurajaa - Helsinki | HS.fi

Helsingistä ei löydä enää bensiiniä alle 1,8 euron litrahinnalla – Huolto­asemien edun­valvoja: Ei ole vielä lähelläkään kipu­rajaa

95-oktaanisen bensiinin hinta hipoo jo 1,9:ää euroa monella asemalla, eikä metropolin alueella kukaan ole aloittanut hintasotaa.

Polttoaineiden hinnat ovat olleet ennätyskorkealla loppusyksystä lähtien. Tällaisia litrahintoja nähtiin jo Neste Oililla Malmilla Helsingissä marraskuun alussa.

4.1. 16:13

Helsingistä ja sen lähialueilta on ylivoimainen tehtävä löytää bensiiniä, joka maksaisi alle 1,8 euroa litralta.

95-oktaanisen bensiinin hinta hipoo jo 1,9:ää euroa monella asemalla. 98-oktaanisesta saa puolestaan paikoin maksaa jo yli kaksi euroa.

Tähän saakka yksittäiset asemat ovat saattaneet myydä metropolialueella polttoainetta hieman yleistä tasoa halvemmalla, mutta nyt hinnaston alapäässä yksikään ketju ei ole enää lähtenyt tarjouskilpailuun.

Tiedot ilmenevät kahdesta huoltoasemien hintakehitystä seuraavasta palvelusta, Polttoaine.netistä ja Tankille-applikaatiosta.

Molemmat palvelut toimivat käyttäjien ilmoitusten pohjalta, joten sataprosenttisen varmuuden hinnasta saa vasta tankatessa.

Esimerkiksi Polttoaine.netin mukaan Ruoholahdessa saisi vielä tiistaina päiväsaikaan julki olleen tiedon mukaan kylmäasemalta 95-oktaanista hintaan 1,799, mutta luku on päivitetty uudenvuodenaattona.

Lue lisää: ”Ei näillä hinnoilla pysty enää kohta ajamaan” – Tunnelma kiristyy bensa­pumpuilla, kun kahden euron kipuraja menee rikki hetkenä minä hyvänsä

Kuvankaappaus Tankille -applikaatiosta tiistaina kello 11, jossa karttaa ulospäin vedettäessä palvelu näyttää alueiden asemien hintatasoa yleisesti.

Pääkaupunkiseudun hinnat eivät kuitenkaan ole poikkeuksellisen korkeita.

Yksityisten liikennepalveluasemien edunvalvontajärjestön, Liikennepalvelukauppiaiden toimitusjohtaja Jari Salonen kertoo saaneensa viestejä ympäri Suomea siitä, että polttoaineen hinta on nyt korkealla.

”Ahvenanmaa ja Pohjois-Lappi ovat bensiinin hintakärjessä. Näillä alueilla 98-oktaaninen bensiini maksoi ensimmäisen kerran yli kaksi euroa jo viime vuoden puolella. Hinnoissa on paljon heilahtelua, esimerkiksi Lahdessa 98-oktaanisen polttoaineen hinta on tänään [tiistaina] yli kaksi euroa”, Salonen toteaa.

Salonen kertoo, että bensiinin korkeaan hintaan vaikuttaa polttoaineverojen lisäksi öljyn raaka-ainehinta sekä polttoaineen biovelvoitteen täyttämisestä aiheutuvat kustannukset. Biovelvoitteella tarkoitetaan sitä, että myydyn polttoaineen energiasta pitää olla tietty määrä biopohjaista.

Korkeaan hintaan vaikuttavat myös polttoaineen arvonlisävero ja logistiikkakustannukset sekä öljy-yhtiön ja kauppiaan katteet.

Korkea polttoaineen hinta ei ole Salosen havaintojen mukaan vähentänyt polttoaineen kulutusta Suomessa.

”Ei ole havaintoa siitä, että korkea hinta olisi vähentänyt polttoaineen kulutusta. Suomalaiset aikuiset autoilijat ovat jo pitkään autoilleet niin, ettei tule turhia kilometrejä.”

Koronapandemiasta aiheutuneet poikkeusolot ovat sen sijaan vaikuttaneet asemien liikevaihtoon.

”Asemien katteista tulee nykyisin suurin osa muusta kuin polttoaineen myynnistä. Pandemian aikana liikenneasemien kahvilat ovat välillä joutuneet olemaan suljettuna, ja tämä on pienentänyt liikenneasemien katteita. Lisäksi, kun ihmiset ovat enemmän etätyössä, ajoja on vähemmän ja liikenneasemalla käydään harvemmin.”

Salonen ei henkilökohtaisesti usko, että kovin nopeasti tulee vastaan hinta, jonka yli autoilijat eivät ole valmiita maksamaan polttoaineesta.

”Autoilu on välttämätöntä, ja polttomoottoriautojen määrä ei vähene merkittävästi ainakaan 20 vuoteen. Polttoaineen hinta nousee todennäköisesti aika pitkään ennen kuin sen kulutus vähenee. En usko polttoaineen hinnan kipurajaa tulevan kovin nopeasti vastaan.”

Lue lisää: Mitä Helsingin seudun bensa-asemilla tapahtuu? Hinnat poikkeavat keskiviikkoisin ja torstaisin selvästi muista päivistä

Lue lisää: Bensan hinta nousee jyrkästi – yhdellä asemalla hinta on jo lähellä kahta euroa litralta

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat