10-vuotias poika ilahdutti naapureitaan määrätietoisilla otteilla lumitöissä – Nyt tieto kovaa kolaavasta Eemelistä leviää somessa ja keikkaa riittää - Helsinki | HS.fi

10-vuotias poika ilahdutti naapureitaan määrätietoisilla otteilla lumitöissä – Nyt tieto kovaa kolaavasta Eemelistä leviää somessa ja keikkaa riittää

Autismin kirjolla oleva helsinkiläispoika rakastaa lumitöiden tekemistä. Se auttaa rentoutumaan ja tekee hyvää lihaksille.

Eemeli Heikkilä, 10, rakastaa lumitöitä.

5.1. 7:00 | Päivitetty 5.1. 8:56

Helsingin Kuninkaantammessa asuu kymmenenvuotias poika, joka on poikkeuksellisen innostunut lumitöistä.

Kello seitsemältä arkiaamuna hän on jo kolaamassa kerrostalonsa pihaa puhtaaksi tuoreesta lumesta. Naapuritalon parkkipaikkakin saa Eemeli Heikkilän otteissa kyytiä.

”Olen kolannut lunta viisivuotiaasta asti”, neljäsluokkalainen poika kertoo ylpeänä.

Tänä talvena Heikkilän työstä pääsee nauttimaan laajemminkin.

Eemelin äidin Henna Heikkilän mukaan idea lähti liikkeelle hillopurkista.

Kun poika oli aikansa ilahduttanut kerrostalonaapureitaan lumitöillään, naapurit asettivat rappukäytävään pienen lasisen hillopurkin Eemelille. Hillopurkista löytyi pieni määrä rahaa, jonka naapurit olivat keränneet kiitokseksi.

Eemelin motiivina on koko ajan ollut ihmisten auttaminen.

Kunhan vanhukset eivät liukastelisi ja kaatuisi lumessa, hän on miettinyt, kun on tarttunut lumilapioon ja ryhtynyt työhön.

Taannoisella Kuopion-reissullaan Eemeli kolasi ensin hotellin pihan ja sen jälkeen leikkipuistosta reitin penkille, jotta ”vanhemmat ihmiset voisivat istua siellä ja katsella maisemia.”

Mutta ehkä auttamisella voisi samalla vähän tienata?

Henna Heikkilä on viime päivinä mainostanut Eemelin lumityöpalveluja useissa pääkaupunkiseudun Facebook-ryhmissä, kuten Malmi-ryhmässä.

Töitä on riittänyt.

”5–10 keikkaa jaksan tehdä viikossa”, Eemeli kertoo innostuneena.

Äiti seuraa työkeikoilla mukana varmistamassa, että kaikki sujuu kuten pitää. Palkkiota Eemeli on saanut lumitöistään viidestä eurosta viiteentoista euroon per kerta.

”Ensimmäisillä palkoillaan Eemeli investoi ja osti isomman lumikolan”, äiti Henna Heikkilä kertoo nauraen. Seuraavaksi haaveissa olisi hiekoitukseen käytettävä kärry.

”Sillä voisin hiekoittaa pihoja paremmin”, Eemeli analysoi.

Jossain vaiheessa olisi mukava ostaa myös legoja ja Bruder-merkkisiä aidonnäköisiä työkoneita.

Auttamisen lisäksi lumitöiden tekeminen tuo Eemelille mielenrauhaa. Se myös helpottaa fyysisen toiminnan ylläpitämistä.

Eemeli on autismin kirjolla. Aistisäätelyhäiriön takia lumitöihin kuuluvat työntävä ja vetävä liike tuntuvat Eemelin lihaksissa erityisen hyvältä.

”Siitä tulee myös rauhallinen olo”, Eemeli huikkaa.

Äiti Henna Heikkilän mukaan monella on ennakkoluuloja, joiden mukaan autismin kirjolla oleva ihminen ei olisi empaattinen.

Ennakkoluulot ovat Eemelin kohdalla osoittautuneet vääriksi.

”Eemeli on koko ajan vain halunnut auttaa muita.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat