Arvostetun arkkitehdin suunnittelema huoltoasema suljetaan Etelä-Haagassa – Historiallisen rakennuksen kohtalo jää täysin auki - Helsinki | HS.fi

Arvostetun arkkitehdin suunnittelema huoltoasema suljetaan Etelä-Haagassa – Historiallisen rakennuksen kohtalo jää täysin auki

Etelä-Haagan Shellin huoltoasemarakennus suljetaan, koska sen korjaaminen olisi tullut liian kalliiksi.

Etelä-Haagan Shell kuvattuna vuonna 2001.

5.1. 15:47

Haagan liikenneympyrän vieressä oleva Etelä-Haagan Shellin historiallinen huoltoasemarakennus on jatkossa tyhjillään, kun asema muuttuu helmikuun alusta alkaen kylmäasemaksi.

Miehitetyllä asemalla on ollut polttoaineen jakelun lisäksi huolto, autopesula ja ravintola. Nyt arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelema ja vuonna 1955 valmistunut huoltoasemarakennus suljetaan.

”Huoltoasemarakennukseen on vuosien varrella tullut korjaustarvetta. Korjaaminen tulisi niin kalliiksi, ettei se ole mahdollista”, St1:n verkostojohtaja Juha Vanninen kertoo.

St1:llä on Suomessa Shellin kanssa lisenssisopimus Shell-brändin käytöstä.

Huoltoasemarakennus on suojeltu asemakaavalla. Rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa suorittaa sellaisia korjaus-, lisärakentamis- tai muutostöitä, jotka heikentävät rakennuksen kaupunkikuvallista tai historiallista arvoa tai muuttavat rakennuksen ominaispiirteitä.

Lue lisää: Helsingistä ei löydä enää bensiiniä alle 1,8 euron litrahinnalla – Huolto­asemien edun­valvoja: Ei ole vielä lähelläkään kipu­rajaa

Huoltoasemarakennus ja tontti ovat St1:n omistuksessa.

”Mietimme yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa, minkälaista jatkokäyttöä rakennuksella voisi olla”, Vanninen kertoo.

Huoltoasemalla on vanhaa Shell-rekvisiittaa. Ne on Vannisen mukaan tarkoitus varastoida.

St1 etsii uutta paikkaa huoltoasemalle, kun Etelä-Haagan asemasta tulee kylmäasema.

”Etsimme huoltoasemille hyviä liikepaikkoja, mutta paikkoja on ollut vaikea löytää.”

Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren (1925–1992) suunnittelema huoltoasemarakennus valmistui vuonna 1955. Huoltoasema on ollut Shellin nimellä koko ajan.

Etelä-Haagan huoltoasema on Ruusuvuoren ensimmäisiä itsenäisesti suunnittelemia toteutuneita töitä.

Hänen merkittävimpiään suunnittelutöitä ovat muun muassa Hyvinkään kirkko, Tapiolan kirkko, Weilin & Göösin painotalo sekä Roihuvuoren kansakoulu.

Jutun lähteenä on käytetty myös Eero Ilvessalon diplomityötä: Etelä-Haagan Shell – rakennushistoriaselvitys ja tietomalli.

Lue lisää: Metsikön alla piileksi noin 55 vuotta tienpätkä, joka kaavittiin esiin vahingossa – Asfaltti saattaa olla Helsingin vanhinta

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat