”Pakanallista elämyskeskusta” esitetään valtavaan jugendlinnaan Nurmijärvellä – Yrittäjät haaveilevat magiakaupoista ja noitakoulusta - Helsinki | HS.fi

”Pakanallista elämys­keskusta” esitetään valtavaan jugend­linnaan Nurmijärvellä – Yrittäjät haaveilevat magia­kaupoista ja noitakoulusta

Pakanallisuuteen erikoistuneet yrittäjät keräävät rahaa joukkorahoituskampanjan avulla. He haluavat Nurmijärvellä sijaitsevaan vanhaan parantolaan pakanallisen keskuksen.

Maaliskuussa 2013 Röykän sairaala rapistui tyhjillään.

7.1. 15:03

Helsingin kaupungin omistuksessa oleva, Nurmijärvellä sijaitseva Röykän vanha parantola, on saamassa potentiaalisen ostajan.

Pakanallisuuteen erikoistuneet yrittäjät Nina Sulkanen ja Elina Sjöblom suunnittelevat vanhan sairaalan ostamista joukkorahoituksen avulla. Heidän käsissään sairaala muuttuisi ”pakanalliseksi elämyskeskukseksi”.

”Sinne on suunniteltu toimitiloja eri seuroille, yhteisöille ja temppeleille. Röykän parantolan alueelle voisi tulla myös käsityöläisiä ja yrityksiä, magiakauppoja, noitakoulu ja muutama asunto”, Sulkanen sanoo.

Lisäksi Sulkanen ja Sjöblom kaavailevat alueelle puutarha-alueita, joissa kasvaisi lääkeyrttejä ja lähiruokaa.

”Etsimme myös ravintoloitsijaa, joka voisi pitää pitopalvelua.”

Arkkitehti Magnus Schjerfbeckin suunnittelema jugendlinna on rakennettu vuonna 1903.

Helsingin kaupunki myy Röykän sairaalaa tarjousten perusteella. Nummelan Sanatoriumina tunnettu sairaala myydään kokonaisuutena, johon kuuluu 17 rakennusta ja 45 hehtaaria maata. Kohde sijaitsee Sääksjärven rannalla.

Lue lisää: Helsingin kaupunki yrittää jälleen kaupata valtavaa jugendsairaalaa Nurmijärvellä – ”Vanha kunnon linna puutarha-alueineen”

Arkkitehti Magnus Schjerfbeckin suunnittelema jugendlinna on rakennettu vuonna 1903.

Päärakennuksen lisäksi tontilla on muun muassa kaksi jugendtyylistä puuhuvilaa, keittiörakennus, rantasauna ja kerrostalo, jossa on vuokra-asuntoja.

Rakennusten kunto vaihtelee, sillä ne ovat eri-ikäisiä ja osa niistä on ollut pitkään tyhjillään.

Helsingin omistuksessa entinen keuhkotautiparantola ja psykiatrinen sairaala on ollut vuodesta 1956.

Helsingin kaupunki käytti historiallista kiinteistöä vuoteen 1997 asti. Vuosina 2015–2016 sairaalarakennus toimi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena.

Kaupunki on yrittänyt myydä kiinteistöä vuosien saatossa useita kertoja tuloksetta.

Sulkanen ja Sjöblom selvittelevät tällä hetkellä rahoitusmuotoa sekä sopivaa tarjoussummaa.

Mesenaatin joukkorahoituskampanjan avulla naisten on tarkoitus kerätä ainakin 350 000 euroa. Raha käytetään muun rahoituksen ohella kiinteistön ostoon ja remontointiin.

”Hinta kokonaisuudesta ei voi olla kovin iso, sillä käyttökulut ja remontointikulut ovat niin korkeat”, Sulkanen sanoo.

Viime vuosina moni sairaalan rakennuksista on ollut tyhjillään. Sulkanen arvioikin, että rakennusten kunnostukseen kuluu kymmenisen vuotta.

Röykän sairaalan ostajan tulee neuvotella käyttötarkoituksen muutoksista Nurmijärven kunnan kanssa. Tällä hetkellä alue on kaavoitettu sairaalatoimintaan.

Pakanallisessa keskuksessa järjestettäisiin Sulkasen ja Sjöblomin haaveiden mukaisesti paljon tapahtumia.

”Esimerkiksi noidan oppitunteja, viikinkihistoriaa, haamukierroksia ja rituaaleja. Pakanallisuus on niin laajaa, että voidaan käsitellä lähes mitä tahansa”, Sulkanen sanoo.

Alueelle tulisi myös pakanallinen kirjasto.

”Ihmiset haluavat saada tietoa matalalla kynnyksellä. Elämyskeskus on tarkoitettu kaikille.”

Lue myös: Elina Sjöblom teki vanhasta pihasaunasta noidan mökin

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat