Puinen rakennelma askarruttaa ohikulkijoita helsinkiläisellä rannalla – Sen sisään nikkaroidaan lintubongareiden valtakuntaa - Helsinki | HS.fi

Puinen rakennelma askarruttaa ohikulkijoita helsinkiläisellä rannalla – Sen sisään nikkaroidaan lintu­bongareiden valtakuntaa

Vanhankaupunginselällä on kelluva rakennelma, joka siirretään aikanaan Lammassaaren rannalle. Sen suojista jopa koululuokallinen voi tarkkailla lintuja.

Puusta rakennettua mökkiä on veikattu muun muassa saunaksi.

10.1. 15:02

Vanhankaupunginselän lähistöllä asuvat ihmiset ovat jo tovin pohtineet, mikä erikoinen rakennelma Kyläsaaren ja Verkkosaaren rantamilla on.

Merenrantaan on noussut kaikessa hiljaisuudessa puusta valmistettu rakennus. Laudat on ladottu vinottain, seiniä koristavat ikkuna-aukot.

Onko kyseessä uusi Guggenheim-museo, sauna vai piilokoju, Facebookin kommenteissa pohditaan.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan rakennetun ympäristön valvontayksikön päällikkö Pentti Ruuska vinkkaa, että kyseessä on Lammassaareen siirrettävä lintujen tarkkailuun tarkoitettu rakennus eli piilokoju.

Ruuskan mukaan rakennelma siirretään paikalleen myöhemmin keväällä, kun jäät Vanhankaupunginselältä sulavat.

Piilokojun rakennuslupa paljastaa rakennelmasta enemmän.

Kyseessä on Studio Puisto Arkkitehtien suunnittelema, noin 58 neliömetrin kokoinen puurakenteinen piilokoju. Ihmisiä kojuun mahtuu kerrallaan enintään noin 40.

Rakennus siirretään aikanaan Lammassaareen, esteettömän pitkospuureitistön varrella, Natura 2000 -verkostoon kuuluvalle alueelle.

Piilokoju tulee kellumaan betoniponttonien päällä, eikä sinne rakenneta vesijohtoa, viemäriä tai lämmitystä.

Pääosin kojun puuosat ovat luonnollisesti harmaantuvaa siperianlehtikuusta.

Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Kalle Meller kertoo, että piilokojuun on tulossa penkkejä, mutta sisälle jää tarkoituksella suuri avoin tila.

”Sinne voi tulla sitten vaikka koululuokkia tai luontoretkiryhmiä”, hän sanoo.

Rakennukseen tulee aikanaan myös opastetauluja, jotka auttavat lintujen tunnistamisessa.

Piilokoju on Helsingin ympäristöpalveluiden rakennuttama.

Lue myös: Luontokuvaaja osui paikalle, kun Viikin kotkapari hylkäsi pesänsä – Lintujen rengastajan mukaan ulkoilijat tulivat liian lähelle

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat