Korkeasaari selvittää, onko Helsingissä seikkaillut poro sittenkin metsäpeura – Ensi yö on kriittinen eläimen voinnin kannalta - Helsinki | HS.fi

Korkeasaari selvittää, onko Helsingissä seikkaillut poro sittenkin metsä­peura – Ensi yö on kriittinen eläimen voinnin kannalta

Eläimellä saattaa ilmetä vielä stressimyopatia. Se voi aiheuttaa vakavia rytmihäiriöitä sekä verenkiertohäiriöitä, ja se johtaa eläimen akuuttiin kuolemaan joko heti tai seuraavina päivinä.

Korkeasaaren eläintarha julkaisi lauantaina iltapäivällä kuvan nukutuksesta heräilevästä porosta tai metsäpeurasta.

8.1. 12:39 | Päivitetty 8.1. 17:20

VIikonlopun aikana Helsingissä laajalti huomiota herättänyt poro on otettu kiinni, kertoo Helsingin poliisi.

Karkuteillä ollut poro otettiin poliisi­operaation jälkeen kiinni Talvipuutarhan vieressä sijaitsevasta Helsingin kaupungin­puutarhasta.

”Partio rauhoitteli väsynyttä karkulaista kiinnioton jälkeen”, luki saatetekstinä kuvassa, jonka poliisi julkaisi hetkeä myöhemmin.

Korkeasaaren eläintarha julkaisi iltapäivällä twiitin, jonka mukaan lajista on yhä epäselvyyttä. Korkeasaaren mukaan eläin on huonokuntoinen viime kevään vasa ja lajin määrittäminen on sen vuoksi vaikeaa. Eläin voi siis olla Korkeasaaren mukaan poro, joka on jalostettu tunturipeurasta, tai metsäpeura.

Korkeasaaren mukaan peura tuotiin eläintarhaan nukutettuna. Sen toipuminen ei ole vielä varmaa.

Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa kertoo, että eläimen lajinmääritys on vielä kesken.

”Emme vielä tiedä, onko kyseessä poro vai metsäpeura. Heikkokuntoisesta eläimestä on asiantuntijankin vaikea sanoa, kumpi se on. En ole määrittänyt sitä poroksi. Se on aika nälkiintyneen oloinen ja laiha viime kesän vasa, joka painaa reilut 50 kiloa”, Sainmaa sanoo.

Korkeasaaren eläintarha kertoi hieman ennen viittä lauantaina, että eläin on noussut jaloilleen.

”Sen vointia tarkkaillaan tiiviisti, mutta ensi yö on kriittinen: peuralla saattaa ilmetä vielä stressimyopatia”, eläintarha tiedotti.

Stressimyopatia voi aiheuttaa vakavia rytmihäiriöitä sekä verenkiertohäiriöitä, ja se johtaa eläimen akuuttiin kuolemaan joko heti tai seuraavina päivinä, Korkeasaaren eläintarha selittää sivuillaan. Tila on peruuttamaton eikä siihen ole tehoavaa hoitoa.

Kun eläin nousee jalolleen, eläinlääkäri saa paremman kokonaiskuvan muun muassa sen jalkojen pituuden perusteella.

”Eläimestä on otettu valokuvat ja DNA-näytteet. Lajinmääritystä jatketaan asiantuntijoiden kanssa”, Sainmaa kertoo.

Nyt, kun eläin on noussut jaloilleen, seuraavaksi tarkkailtavana on sen munuaisten kunto, koska vaarana on niiden vaurioituminen. Jos se selviää, on edessä seuraava vaihe.

”Yksi ratkaiseva tekijä on, kuinka se sopeutuu olemaan täällä aitauksessa vai villiintyykö se. Tässä vaiheessa on liian varhaista kommentoida, mikä sen lopullinen sijoituspaikka tulee olemaan, jos se selviää.”

Perjantaina muun muassa Pohjois-Haagassa ohikulkijoita ihmetyttänyt poro jatkoi lauantaina taivaltaan etelämmäs. Aamulla se havaittiin Länsi-Pasilassa poliisiaseman kohdalla.

Poro liikkui lauantaiaamuna hieman ennen kahdeksaa Pasilassa pääpoliisiaseman edustalla.

Jouni Idman sai työmatkallaan napattua kuvan eläimestä, joka tallusteli hänen mukaansa Radio­kadulta Pasilanraitiolle etelään päin.

”Ajoin auton halliin ja lähdin kävelemään toimistolle. Siinä se Radiokadulla jolkotteli, ja häthätää nappasin kuvan”, Idman kertoo.

Keskellä kaupunkia liikkunut poro ei tullut Idmanille yllätyksenä aiemman uutisoinnin vuoksi. Hän sanoo kävelleensä hetken poron perässä ottaakseen paremman kuvan, mutta poron eteneminen osoittautui liian vauhdikkaaksi.

Porolta näyttävästä eläimestä tehtiin havaintoja jo keskiviikkona Keski-Uudellamaalla. Torstaina aamupäivällä porolta vaikuttanut eläin nähtiin Vantaan Tammistossa.

Poliisi pääsi poron jäljille Pasilassa aamulla tehtyjen havaintojen ansiosta. Partioita lähetettiin näiden vinkkien pohjalta etsintäoperaatioon, ja lopulta poro paikannettiin Eläintarhan alueelta kaupunginpuutarhalta.

Helsingin poliisin viestinnästä kerrotaan, että poron kiinniottamiseen vaadittiin useampi partio. Poro yritti juoksennella poliiseja karkuun, mutta lopulta sen kerrotaan antautuneen ilman suurempaa vastarintaa.

Korkeasaaren eläinlääkäri oli paikalla tarkastamassa eläimen kunnon, ja kiinnioton jälkeen se kuljetettiin Korkeasaareen. Poliisin viestinnästä kerrotaan, että poro on ollut päällisin puolin hyvässä kunnossa.

Poron mahdollisesta omistajasta poliisilla ei ole tietoa. Asiasta mahdollisesti tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Korkeasaareen.

Sainmaa on hämmentynyt siitä, että viime kevään vasa on yksin liikkeellä.

”Sekä poro eli tunturipeura että metsäpeura ovat laumaeläimiä. Tuon ikäisen vasan pitäisi olla vielä vaatimen kanssa.”

Oikaisu 8.1. klo 13.53: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että poro olisi saatu kiinni Kaisaniemessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat