Korkeasaari paljastaa: ”Mysteeriporo” kulki yli 120 kilometrin matkan Helsinkiin - Helsinki | HS.fi

Korkeasaari paljastaa: ”Mysteeriporo” kulki yli 120 kilometrin matkan Helsinkiin

Korkeasaaren eläintarha kertoi uusimmat tiedot Helsingistä napatusta poro- tai metsäpeuraepäillystä. Ensimmäinen havainto eläimestä on Asikkalasta.

12.1. 12:22 | Päivitetty 12.1. 13:07

Korkeasaaren eläintarha on selvittänyt Helsingissä harhailleen ”mysteeriporon” taustoja.

Eläintarhan tiedotteen mukaan puolivuotias urosvasa näyttää vaeltaneen yksikseen yli 120 kilometrin matkan. Yksinäinen peuraeläin nähtiin ensimmäisen kerran 27. joulukuuta Asikkalassa, Päijänteen eteläosassa Hinttolanselän jäällä.

Uudenvuodenpäivänä vasa jolkotteli jo 70 kilometriä etelämpänä Mäntsälässä, josta sen matka jatkui näköhavaintojen perusteella Tuusulanjärven eteläpuolitse Vantaalle. Siitä matka jatkui Keskuspuistoa seuraillen Pohjois-Haagaan ja Länsi-Pasilaan. Kaupungissa sen pelättiin joutuvan törmäyskurssille liikenteen kanssa.

Lauantaina 8. tammikuuta vasa päätyi aidatulle alueelle Helsingin Talvipuutarhaan, jossa poliisi sai sen saarrettua ja otettua kiinni.

Poro-oletettu kipitti Tammiston Teboilin pihalla loppiaisena.

Hätiin kutsuttu Korkeasaaren eläinlääkäri nukutti vasan. Vasa kuljetettiin Korkeasaareen, jossa se tutkittiin, nesteytettiin ja lääkittiin. Pitkään yksin ollut vasa oli heikossa kunnossa ja laiha. Se siirrettiin heräilemään omaan rauhaansa Villieläinsairaalan ulkotarhaan, jossa sitä odotti annos jäkälää, lehteviä oksia ja kuivaa odelmaheinää.

”Pidämme vasasta hyvää huolta. Se tarvitsee nyt rauhaa ja lepoa, jotta sen voimat palautuvat. Ravintoa annetaan aluksi varovasti ja sitä lisätään vähitellen. Seuraamme vasan vointia tarkasti ainakin seuraavat pari viikkoa. Pitkäaikainen kova stressi voi aiheuttaa hirvieläimille stressimyopatian ja vakavia munuaisvaurioita voi ilmetä viiveellä”, kertoo Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa tiedotteessa.

Poroksi epäilty eläin viettää nyt aikaansa Villieläinsairaalassa.

Helsinkiin viime viikonloppuna eksynyt eläin on siis kulkenut pitkän matkan ilman lajitovereita. Nyt vasa lepäilee Korkeasaaren Villieläinsairaalassa.

Korkeasaari kertoo tiedotteessaan, että vaikka sen kunto on kohentunut, selviäminen ei ole vielä varmaa. Lähiviikkoina tutkitaan myös sitä, onko pääkaupunkiseudun harvinainen vieras kesytetty tunturipeura eli poro vai luonnonvarainen metsäpeura.

Peuranvasat kulkevat yleensä emänsä seurassa ensimmäisen talven. Peuranaaras eli vaadin suojelee vasaansa ja opettaa sen kaivamaan jäkälää lumen alta.

Talvisin metsäpeurat ja porot liikkuvat laumoissa. Syys- ja kevätvaelluksillaan ne voivat kulkea kymmeniä kilometrejä vuorokaudessa. Urosvasat saattavat itsenäistyä jo talven aikana, mutta silloinkin ne liikkuvat lauman mukana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat