Asuntojen jäätyneitä vesiputkia on yritetty lämmittää jopa avotulella – Asiantuntija tuomitsee touhun vaarallisena ja antaa vinkit, miten kalliin ongelman voi taklata ennalta - Helsinki | HS.fi

Asuntojen jäätyneitä vesiputkia on yritetty lämmittää jopa avotulella – Asiantuntija tuomitsee touhun vaarallisena ja antaa vinkit, miten kalliin ongelman voi taklata ennalta

Putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty.

Putkien jäätymisen riski on olennainen erityisesti vanhoissa pientaloissa.

13.1. 16:24

Kova pakkanen on lauhtunut äkillisesti pääkaupunkiseudulla. Se on paljastanut monessa kodissa ikävän yllätyksen, kun vesiputket ”räjähtelevät” rikki.

Ilmiö on kohtalaisen yleinen erityisesti vanhoissa pientaloissa, kertoo erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.

Yleensä ongelmaa selitetään siten, että jos pakkanen sujahtaa vesijohtoon, se muodostaa jäätulpan putkeen. Pakkasen lauhtuessa jäätulppa laajenee ja rikkoo putken.

Mäkinen kuitenkin kehottaa ajattelemaan asiaa toisinpäin.

”Yleensä ongelma ei ole sään lämpeneminen vaan se, että putket ovat ylipäänsä jäätyneet. Jäätymiseen liittyvät tilavuuden muutokset rikkoo putkia, ei lämpötilan nousu”, Mäkinen sanoo.

”Nyt sitten jäätulpat sulavat ja vesi pääsee taas virtaamaan. Valitettavasti myös ulos putken repeämistä”

Putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty, Mäkinen kertoo.

Alla olevasta tietolaatikosta voit katsoa vinkit jäätymisongelman ennaltaehkäisyyn.

Mäkisen mukaan Suomessa uusissa rakennuksissa putkien eristys huomioidaan pääsääntöisesti hyvin. ”Talvi ei ole Suomessa yllätys”, hän muotoilee.

”Vuosi vuodelta tilanne paranee. Nykyisin esimerkiksi rintamiestaloissa on yleensä remontit jo tehty, joten niissä on yhä vähemmän putkiongelmia.”

Mäkinen kuitenkin korostaa, että putkien jäätymiseen kannattaa joka kerta reagoida, vaikka näkyviä vaurioita ei olisikaan. Niin voi säästyä isoltakin laskulta.

”Vaurioista riippuen hintalappu voi olla satasista tuhansiin euroihin.”

Putkien jäätyessä paikalle kannattaa hälyttää alan ammattilaiset. Mäkisen mukaan silloin paikan päälle tulee kalustoa, jolla putkien sulatus sujuu jouhevasti. Ammattilaiset osaavat myös toimia oikein, jos sulatuksen aikana paljastuu vuotoja.

Ammattilaisvälineistössä hyödynnetään muun muassa kuumaa höyryä ja lämpeneviä sähkökaapeleita.

”Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, jotta putki saataisiin sulaksi rikkomatta sitä”, Mäkinen kertoo.

Joka kodin poppaskonsteihin ei kannata turvautua.

”Takavuosilta tulee mieleen kaikenlaisia lämmittelyvirityksiä hitsausmuuntajasta avotuleen, mutta ne on syytä unohtaa, sillä niillä saa aikaan vain enemmän vahinkoa.”

Mäkisen mukaan omat lämmitysviritykset voivat aiheuttaa jopa tulipalovaaran, sillä kupari johtaa lämpöä erittäin hyvin. Näin ollen putken lämmitys voi lämmittää myös niitä paikkoja, joita ei ollut tarkoitus lämmittää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat