Kirkkoherra piirsi sarjakuvan Putinista, muttei julkaissut sitä – Nyt hän kertoo, mihin vetää rohkean ilmaisutavan rajan

Oulunkylän seurakunnan kirkkoherra Ulla Kosonen piirtää päivittäin sarjakuvia. Kaikkia aiheita kirkkoherra ei voi sarjakuvissa käsitellä.

Oulunkylän kirkkoherra Ulla Kosonen piirtää tavoitteellisemmin sarjakuvia yleensä vapaapäivinään tai lomallaan.

1.5. 7:00

Helsingin Oulunkylän seurakunnan kirkkoherra Ulla Kosonen rentoutuu vapaa-ajallaan piirtämällä sarjakuvia.

Kososen sarjakuvia on julkaistu muun muassa kirkollisen nuorisotyön ajankohtaislehti Villissä sekä Voima-lehden liitteessä.

Sarjakuvien julkaisuun tuli pieni tauko vuonna 2013, kun Kosonen valittiin Oulunkylän seurakunnan kirkkoherraksi.

”Olin tuolloin varovainen. Ajattelin, etten voi piirtää sarjakuvia kirkkoherran roolissa. Hain kirkkoherran työn aloittaessani rooliani johtamisessa. Kun rooli tuli selvemmäksi, tuntui, että voin laittaa taas itseni likoon sarjakuvissa ja julkaista niitä.”

Ulla Kososen sarjakuva vuodelta 2013, jolloin hänet valittiin Oulunkylän seurakunnan kirkkoherraksi.

Kirkkoherraksi valitsemisen jälkeen Kososen sarjakuvia on julkaistu muun muassa kirkkoon liittyvien järjestöjen lehdissä. Toukokuussa Kososen sarjakuvia aletaan julkaista kirkkohallituksen Maan suola -julkaisussa, ja syksyllä hän aikoo aloittaa sarjakuvablogin, jossa hän käsittelee johtamista.

Rajoituksia kirkkoherran työ kuitenkin toi sarjakuvien piirtämiseen.

”En piirrä sarjakuvissani työpaikan ajankohtaista asioista, koska joku voi ajatella, että käsittelen sarjakuvassa omaa seurakuntaani.”

Ulla Kosonen sanoo sarjakuvien tekemisen vaativan miettimistä. Työ on käden ja silmän yhteistyötä.

Oman työpaikkansa asioista Kosonen ei siis piirrä. Mutta voiko Kosonen muuten tehdä kaikista aiheista sarjakuvaa, kun hän on pappi?

”Ajattelen niin, että pappina voin tehdä sarjakuvan mistä aiheesta tahansa. Kirkkoherrana en sitä sen sijaan voi tehdä, koska edustan kokonaisvaltaisesti seurakuntaa.”

Kirkkoherran roolin rajoituksia sarjakuvapiirtäjänä Kosonen arvioi piirrettyään sarjakuvaluonnoksen 24. helmikuuta, heti sen jälkeen kun hän oli uutisista kuullut Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Kososen sarjakuvassa Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa päästä merelle. Kosonen aikoi julkaista sarjakuvan Facebookissa, mutta ei sitten lopulta kuitenkaan julkaissut.

”Sodan alussa oli epäselvää, mikä on kirkon rooli kriisissä. Osallistuuko kirkko esimerkiksi pakolaisten vastaanottamiseen? Siksi en halunnut siinä hetkessä kirkkoherrana julkaista Putin- sarjakuvaa.”

Ulla Kosonen kertoo laittavansa itsensä likoon piirtäessään sarjakuvia.

Uskontoa käsiteltäessä sarjakuvissa ei Kososen mielestä tarvitse rajata mitään teemoja pois.

”Uskontoa täytyy olla mahdollisuus käsitellä kriittisesti, mutta tarkoitus ei saa olla loukata. Minulla ei ole halua tai tarvetta käsitellä uskontoa huvin vuoksi raflaavasti. Esimerkiksi Charlie Hebdo -lehden jotkut kuvat ylittivät rajan, joka ei ole luontevaa minulle. Liikkumistilani on lempeä uskontoa käsitelessäni”, Kosonen pohtii.

Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo julkaisi loppuvuodesta 2011 erikoisnumeron, jossa pilkattiin profeetta Muhammedia. Tämän jälkeen lehteen tehtiin ensin polttopulloisku ja alkuvuodesta 2015 terrori-isku.

Ulla Kosonen käsittelee sarjakuvissaan uskontoa lempeästi.

Kosonen sanoo sarjakuvien piirtämisen olevan hyvä tapa irrottautua työstä.

”Sarjakuvien tekeminen on käden ja silmän yhteiseloa. Se vaatii miettimistä sekä keskittymistä ja on siksi rentouttavaa. Teen sarjakuvia yleensä musteella, enkä digitaalisesti. Piirrän tavoitteellisemmin yleensä vapaapäivinäni tai lomallani.”

Kosonen tekee luonnoksia sarjakuvista lähes päivittäin. Hän saattaa myös pohtia sarjakuvan dialogia kävellessään tai autoillessaan.

”Kirkkoherrat kertovat usein harrastavansa halon hakkuuta. Itse en harrasta halon hakkuuta, mutta myös sarjakuvia piirtämällä näkee työnsä lopputuloksen”, Kosonen tiivistää pilke silmäkulmassa.

Lue lisää: Kallion kirkon pikku­tarkat yksityis­kohdat saivat Veli-Pekka Bäckmanin pauloihinsa – Nyt hän esittelee erikoisen työnsä, jossa kirkkoon astutaan mittanauhan kanssa

Lue lisää: Tunnettu suomalaistaiteilija kysyi Martta Wendeliniltä, osaako tämä piirtää – Jos vastaus olisi ollut toisenlainen, suomalaisten rakastamat joulukortit olisivat saattaneet jäädä tekemättä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat