Hymyilevä nainen potki Andrew Taua'ia kasvoihin Uudessa-Seelannissa – sen seurauksena hän päätyi perustamaan kahvilan helsinkiläis­lähiöön

Andrew Taua’i tapasi tulevan puolisonsa, kun tämä hymyili ja potki häntä kasvoihin capoeira-harjoituksissa Uudessa-Seelannissa. Nyt hän pitää kahvilaa Viikissä.

Andrew Taua’i teki töitä nuorempana ravintoloissa ja kahviloissa Uuden-Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa. LIsäksi hän pelasi jalkapalloa Samoan nuorisomaajoukkueessa.

18.4. 7:00

Capoeira-harjoitukset alkoivat olla lopuillaan Uuden-Seelannin Wellingtonissa. Harrastajat kerääntyivät piiriin, jossa soitettiin, laulettiin ja tehtiin capoeira-tekniikoita.

Piirin keskelle mentiin pari kerrallaan näyttämään tunnilla opittuja taitoja muiden kannustaessa. Kokeneempi harrastaja otti parikseen vasta-alkajan.

Andrew Taua’ille tilanne oli jännittävä, sillä hän oli ensimmäistä kertaa capoeira-treeneissä. Taua’in oli paikalle pyytänyt hänen kaverinsa, joka oli niinikään ensikertalainen. Kaverin capoeiran pariin oli taas houkutellut tämän opiskelukaveri yliopistolta.

Tämä opiskelukaveri oli vaaleahiuksinen ja sinisilmäinen nainen toiselta puolelta maapalloa, Suomesta.

Kun tuli Taua’in vuoro näyttää taitojaan ringissä, juuri tuo nainen tuli hakemaan häntä keskelle pyörähtelemään ja potkimaan.

Andrew Taua’i muistelee tilannetta huvittuneena omistamansa kahvilan pöydässä Helsingin Viikissä:

”Hän oli ystävällinen ja hymyili – ja potki minua naamaan.”

Elettiin vuotta 2009, ja Taua’i oli parikymppinen nuorukainen Uudesta-Seelannista. Hän työskenteli ravintoloissa ja kahviloissa, sillä koulu oli jäänyt 15-vuotiaana kesken.

Syynä opintien katkeamiseen oli jalkapallo.

Taua’in isä on syntyjään samoalainen ja äiti Uudesta-Seelannista. Hän on nuorin perheen kuudesta lapsesta.

”Isän kaveri vinkkasi mahdollisuudesta päästä pelaamaan Samoan alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueeseen. Menin testeihin, ja minut hyväksyttiin. Koulu loppui siihen.”

Lyhyeksi jääneellä maajoukkueurallaan Taua’i pelasi otteluita pääasiassa Tyynenmeren maiden joukkueita vastaan, sellaisia kuten Australia tai Tonga.

Andrew Taua’i on suunnitellut kahvilansa visuaalisen ilmeen logoja myöten. Huonekalut hän on hankkinut nettikirpputoreilta.

Taua’in ura maajoukkueessa kesti vuoden. Capoeiran parissa hän jaksoi pidempään. Yhtenä syynä oli vaaleatukkainen nainen, jonka harrastajat tunsivat nimellä ”Bandida” eli bandiitti, rosvo.

Lempinimen Anne Arola oli saanut capoeira-näytöksessä, kun hän oli vastoin valmentajansa ohjetta kaatanut capoeira-parinsa lattiaan.

Arola oli tullut opiskelemaan psykologiaa Wellingtonin yliopistoon vuonna 2008.

”Wellington on pieni kaupunki, ja Anne erottui helposti ulkonäöltään paikallisista. Näin häntä usein, kun hän käveli bussipysäkille asuntoni ohi.”

Sitten eräänä päivänä Taua’i näki vaalean naisen ohittavan kaupan, jossa Taua’i työskenteli. Hän lähti tämän perään.

”Kävelin hänen takanaan kuin joku vaanija. Anne kääntyi ja säikähti. Kysyin, että lähtisikö hän kahville seuraavana päivänä.”

Kahvihetki johti seurusteluun. Ensipotkusta Taua’in kasvoihin oli kulunut vuosi.

Taua’i oli ollut aiemmin uskonnollinen eikä juonut tai polttanut. Tavattuaan suomalaisnaisen hän tajusi, että elämäntapoja joutui muuttamaan.

”Täysraittiina ei pärjännyt, joten aloitin alkoholinkäytön.”

Vieläkin suurempi muutos oli kuitenkin tulossa. Arola valmistui yliopistosta ja ilmoitti Taua’ille, että aikoo lähteä kotiin Suomeen ja kysyi, mitä tämä aikoo tehdä.

”Sanoin, että tulen mukaan. Olen hyvin spontaani ihminen.”

Saapuminen Suomeen maaliskuussa 2013 oli Taua’ille ikimuistoinen. Ulkona oli pakkasta, ja talvesta tietämättömällä uusiseelantilaisella oli jaloissaan vain varvastossut.

Kaiken lisäksi pariskunta suuntasi ensimmäiseksi Arolan sukulaisten luo Lappiin, Rovaniemelle. Siellä vävykokelaalle kerättiin vaatekolehti: kengät, lämpimät housut, takki ja muut tarvittavat romppeet.

Andrew Taua’i avasi Stay Friendly Coffeen Viikkiin lokakuussa 2021.

Taua’in kahvila Stay Friendly Coffee sijaitsee huomaamattoman asuintalon kivijalassa.

Paikka on viikkiläisten suosiossa, ja tullaanpa kahvilaan pidemmänkin matkan takaa. Laatukahveja ja leivonnaisia tarjoavia paikkoja ei monessa lähiössä ole.

Vaikka kahvila on haastatteluhetkellä suljettu, yrittää sisään useampikin kahvinjanoinen. Taua’i pyytelee anteeksi englanniksi, eivätkä sisään pyrkineet tunnu olevan lainkaan pahoillaan.

Taua’i on asunut nyt Suomessa yhdeksän vuotta. Haastattelu tehdään englanniksi, mutta hoituisivatko asiat jo suomeksi?

Vastaus tulee selvällä suomen kielellä: ”Kun en ole laiska.”

Lue lisää: Helsingin kahviloiden joukkoon avautui virkistävä poikkeus, koska uusi­seelantilainen barista kyllästyi matkustamaan keskustaan hyvän kahvin perässä

Kun Taua’i ja Arola muuttivat loppuvuodesta 2013 Helsinkiin, he löysivät asunnon viereisestä talosta. Jo silloin Apteekkarikatu 5:n huoneisto kiinnitti heidän huomionsa mahdollisena kahvilan paikkana.

”Meille kuitenkin sanottiin, ettei tila sovi kahvilaksi.”

Taua’i halusi löytää töitä kahvila-alalta, ja niinpä hän googlasi sanat ”Helsingin paras kahvila”. Hakukone antoi vastauksen: Johan & Nyström Kanavarannassa. Yritys sai saman tien sähköpostia.

”Oli perjantai, ja olin Kuusijärvellä suomenkielenkurssin kaverieni kanssa. Puhelin soi. Johan & Nyströmiltä kysyttiin, voinko aloittaa maanantaina.”

Taua’i työskenteli vuosien varrella useissa helsinkiläiskahviloissa baristana. Hänestä tuli myös isä, sillä Taito-poika syntyi vuonna 2018. Sitten iski korona, ja Taua’i irtisanottiin Kaffa Roasterystä.

Oli aika perustaa oma kahvila, ja Taua’i havaitsi Apteekkarinkadun tilan olevan yhä vapaa. Nyt sinne kelpasi kahvilakin.

Stay Friendly Coffee avasi ovensa lokakuussa 2021.

”Anne teki paperityöt yritystä varten. Hän sanoi, että olin uhrannut niin paljon lähtemällä Suomeen ja että nyt oli hänen vuoronsa.”

Andrew Taua’in loihtima cappuccino.

Kahvilanpito ei ole ainoa Taua’ille ainoa tulonhankintakeino. Jos hänen puolisonsa erottui ulkonäöllään Wellingtonin kaduilla, niin samaa voi sanoa tummahipiäisestä Taua’ista Suomessa.

Taua’in työskennellessä Johan & Nyströmillä, hänen esimiehensä Pasi Kokon vaimo Liisa kiinnitti huomionsa uusiseelantilaisen ulkomuotoon. Liisa Kokko on tunnettu stylisti, ja hänen kauttaan Taua’i alkoi saada mainos-, valokuvaus- ja mallinkeikkoja.

Niitä on nyt niin paljon, että Taua’in kanssa oli hankalaa löytää sopivaa päivää haastattelua varten.

”Kumma juttu, mutta keikkoja on tullut kaikkein eniten sen jälkeen, kun avasin kahvilan – eli kun aikaa on ollut vähiten.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat