Jäisten jalkakäytävien yllä leijuu uusi uhka: Sepelilaarit on pian viskottu tyhjiksi, mutta Helsingillä on tilanteessa erikoinen etulyöntiasema

Poikkeuksellisen liukkaan talven takia pääkaupunkiseudulla tarvitaan jatkuvasti hiekoitussepeliä. Nyt se uhkaa loppua tavarantoimittajilta.

Kadut ovat jäätyneet poikkeuksellisen liukkaiksi nopeasti vaihtelevien lämpötilojen vuoksi.

9.3. 9:01

Helsingissä riittää hiekoitussepeliä loppukevääksi, vaikka vähemmän pölyävä sepeli on loppumassa, kertoo kaupungin katukunnossapidon tiimipäällikkö Tarja Myller.

Esimerkiksi Espoon käyttämän hiekoitussepelin kerrotaan loppuneen sen toimittajalta, joskin kaupungilla on varastossa sitä omiin tarpeisiin.

Tilanne johtuu Espoossa siitä, että poikkeuksellisen liukkaan talven vuoksi katuja on hiekoitettu tavallista enemmän.

Lue lisää: Mies luisteli pihakatua pitkin serkkunsa luokse Espoossa, jossa pinttynyt jää ajoi teitä kaoottiseen kuntoon: ”Siihen tarvitsisi melkein dynamiitin”

Helsingissä samasta ongelmasta ei kärsitä. Myller kertoo, että kaupunki saa toista sepelilaatua käyttöönsä.

”Koska vähemmän pölyävää sepeliä ei ole saatavissa, sitä käytetään nyt vain keskeisimmillä alueilla, joissa käyttäjiä on eniten”, Myller sanoo.

“Siten liukkaudentorjunta-aineet kaiken kaikkiaan riittävät vielä.”

Myös Vantaalla pesty hiekoitussepeli on vähenemään päin, kertoo kaupungin kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö. Sepeliä kuitenkin riittää todennäköisesti koko kevääksi.

”On ollut niin poikkeuksellinen vuosi, että ei uskalla varmaksi sanoa, mutta jos lunta ei tule enempää ja kevät on normaali, niin ei ongelmaa varmaan ole.”

”Meillä on ollut hyvä tilanne sen suhteen, että varastot ovat olleet täynnä. Hiekoitusta ei ole tarvinnut säännöstellä”, Vättö sanoo.

Hänen mukaansa pesemätöntä sepeliä saisi tilattua lisää, mutta se saattaisi pölytä keväällä enemmän.

Vättö arvelee, että pula pestystä sepelistä johtuu siitä, etteivät tavarantoimittajat olleet varautuneet pestyn sepelin suureen kysyntään. Siksi kesän aikana pestyt sepelivarastot ovat loppuneet. Sepeliä ei Vätön mukaan voi pestä enää pakkasella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat