Napolilaistyylinen pizza­­uuni ilmestyi Helsingin päärauta­tieasemalle – Tätä kaikkea on tulossa aseman uudistettuun länsi­päähän

Ravintola Olivia tarjoilee kiviuunissa paistettua pizzaa, ja Café Elielin listassa on kahvilatuotteiden lisäksi cocktaileja. Rautatieasemalle on tulossa myös kaivattu löytötavaratoimisto.

Tältä näyttää päärautatieaseman Lippuhallissa nykyään. Tiloihin on remontoitu Olivia-ravintola.

17.3. 7:00 | Päivitetty 17.3. 9:18

Helsingin päärautatieasemalle on tulossa koko joukko uusia palveluita.

Ensi viikolla ovensa avaavat vanhaan lippuhalliin sijoittuva ravintola Olivia sekä Elielinaukion puolelle tullut Café Eliel.

Lisäksi rautatieasemalle avataan löytötavaratoimisto ja uusia yleisövessoja.

Norjalaiseen ravintolaketjuun kuuluva ravintola Olivia avaa ovensa keskiviikkona 23. maaliskuuta. Ketjulla on Norjassa kymmenen ravintolaa ja Ruotsissa kaksi.

Oliviassa on sisällä lähes 300 asiakaspaikkaa ja Kaivokadun puolella olevalla terassilla peräti 250. Terassi avautuu samaan aikaan kun ravintolakin.

”Olivia tarjoaa italialaista ruokaa, pizzoja ja pastoja, ja siinä on napolilaistyylinen kiviarinauuni pizzan paistamista varten”, kertoo VR Groupin kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen.

Tila palaa alkuperäiseen käyttöönsä, sillä siinä sijaitsi aina vuoteen 1958 saakka kolmannen luokan matkustajien ravintola ja odotustila.

Lippuhallin paikalla toimi vuoteen 1958 saakka ”tavallisen kansan” ravintola.

Café eliel sijoittuu Olivian ja Elielinaukion väliin tiloihin, joissa on aiemmin ollut toimisto- ja sosiaalitiloja.

Kahvila avautuu jo ensi maanantaina, 21. maaliskuuta. Café Elieliin kuuluu sisäterassi, joka on rakennettu Elielinaukion sisäänkäynnin yhteydessä olevaan postihalliin. Halliin on tuotu myös yleisöpenkkejä.

”Café Eliel avautuu arkisin kello seitsemän aamiaista varten ja palvelee iltamyöhään. Valikoimaan tulee aamupala, salaatteja, erikoiskahveja ja drinkkejä.”

Muutoksia on tulossa myös rautatieaseman länsisiiven alakertaan, jonne postihallista johtaa portaikko. Alakertaan rakennetaan syksyksi yleisövessoja ja matkustajien kaipaama löytötavaratoimisto.

”Enää ei tarvitse lähteä hakemaan kadonneita tavaroita Mäkelänkadun löytötavaratoimistosta. Siitä on minullakin kokemusta, kun kerran kesäkuumalla jäi takki junaan.”

VR Groupin kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen entisessä lippuhallissa tammikuussa 2020. Silloin hallia remontoitiin kulttuurihalliksi.

Rautatieaseman itäpäässä toisen kerroksen ravintolan osalta suunnitelmat ovat Jääskeläisen mukaan vielä kesken.

”Tila on jäänyt ajastaan jälkeen, joten se pitää remontoida. Siitä puuttuvat esimerkiksi yläkertaan vievä hissi ja yläkerran wc-tilat.”

Yläkerrassa oli alun perin Olympia-ravintola ja viimeksi Pullman Bar, joka sulkeutui koronarajoitusten myötä syksyllä 2020. Pullman Bar oli melko pitkäikäinen nykyravintolaksi, sillä se ehti palvella asiakkaita elokuusta 2000 saakka.

Pullman Barin baaritiskiä avajaisvuonna 2000.

Sen jälkeen tilassa on ollut työntekijöiden korona-ajan sosiaalitila ja rakennusprojektien toimisto. Nyt paikkaan suunnitellaan uutta ravintolakonseptia ja käydään keskusteluita mahdollisten ravintolayrittäjien kanssa.

Jääskeläisen mukaan kiinnostuneita yrittäjiä on ilmaantunut, vaikka ajat ovat olleet vaikeita ravintolatoimijoille.

”Peli on auki, mutta ymmärrettävistä syistä yritykset ovat varovaisia. Korona kuritti ravintola-alaa pari vuotta, joten ravintoloitsijoiden täytyy miettiä tilannettaan eteenpäin vuosien päähän.”

Kakkoskerroksen suunnitelmien valmistuminen ja rakennusluvan saaminen kestää Jääskeläisen mukaan vähintään vuoden. Hänellä on toive siitä, että entiseen ravintolatilaan voisi tulla siksi aikaa kulttuurihenkinen paikka.

”Lippuhallin paikalle tehtiin kulttuurihalli, mutta se avautui juuri, kun koronarajoitukset iskivät päälle. Olisi kiva saada sinne yläkertaan vastaavaa toimintaa päärautatieaseman uudistuksen ajaksi.”

Helsingin päärautatieaseman lippuhalli vuonna 2010. Nyt tilaan avautuu italialaisravintola Olivia.

Lue lisää: Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin tulossa norjalaisen ketjun italialainen ravintola

Mullistus Helsingin päärautatieasemalla: Ensin tulee 600 neliön kulttuuritila, sitten valtava ravintola, kahvila, hotelli ja maanalainen pubi

Helsingin pää­autatie­aseman lippuhalli remontoidaan ravintolaksi ja kahvilaksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat