Hulppea kartano­miljöö tuli vuokralle Helsingissä, vuokralaiselta vaaditaan mittavaa sitoutumista – ”Haemme sellaista toimijaa, joka aikoo kunnolla panostaa”

Kaupunki haluaa Stansvikin kartanoon vuokralaisen, joka on valmis sijoittamaan paikkaan rahaa.

Stansvikin kartanon päärakennus on peräisin 1800-luvun alkupuolelta.

23.3. 9:14 | Päivitetty 23.3. 9:46

Helsingin kaupunki etsii Laajasalossa merellisessä ympäristössä sijaitsevalle Stansvikin kartanolle pitkäaikaista vuokralaista.

Kaupunki on julkaissut vuokrailmoituksen maaliskuun alussa Oikotie-sivustolla.

Stansvikin kartanon päärakennus on peräisin 1800-luvun alkupuolelta.

Vuokrattavaan kokonaisuuteen kuuluu kaikkiaan 11 rakennusta, joissa on yhteensä pinta-alaa noin 1 500 neliömetriä.

Kaupungin mukaan rakennukset sopivat esimerkiksi kahvila-, ravintola- ja majoituskäyttöön sekä juhlapaikaksi. Kartano on vuosikymmenien ajan ollut monien hääjuhlien pitopaikka.

Vuokralainen valitaan kaksivaiheisella tarjouskilpailulla, jonka ensimmäisessä vaiheessa arvioidaan rakennuksiin ehdotettua toimintaa.

Vuokralainen valitaan ensimmäisestä vaiheesta eteenpäin päässeiden ehdokkaiden joukosta hinnan perusteella.

Millainen olisi kaupungin unelmavuokralainen?

”Sellainen, jonka toiminta on ammattitaitoista, uuden kaavan mukaista, mahdollisimman monipuolista ja avointa kaikille, jotta mahdollisimman moni kaupunkilainen voisi palvelua käyttää”, vastaa Helsingin kaupungin yritysvuokrauksen virkaa sijaistava tiimipäällikkö Maarit Kontio.

Kartanokokonaisuus oli 75 vuotta vuokrattuna määräaikaisella sopimuksella ammattiliiton Jyty Metropoli -yhdistykselle. Tämä vuokrasopimus päättyi viime syyskuussa. Jyty Metropolin jäseniin kuuluu muun muassa Helsingin ja Vantaan kaupunkien, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) työntekijöitä.

Lue lisää: Käänne Laajasalon Stansvikin kiistellyissä hakkuissa: kaupunki päätti ottaa aikalisän

Kaupungin mukaan Stansvikin kartanokokonaisuuteen kuuluvat rakennukset soveltuvat pääosin kesäkäyttöön.

”Ne eivät ole mitenkään maailman parhaassa kunnossa. Vuokralaisella tulee olemaan suuri vastuu rakennusten kuntoon ja suojeltuun ympäristöön liittyen. Kaupungin vastuu liittyy julkisivuun ja peruskorjausasioihin”, Kontio kertoo.

Kuinka paljon ehdokkaita vuokralaisiksi on tähän mennessä ilmoittautunut?

”Sellaista tietoahan emme saa tässä vaiheessa kilpaa antaa, että paljonko on tullut tarjouksia. Sitten vasta kun tarjousten avauspöytäkirjat tulevat tekoon, laskemme paljonko ja millaisia tarjouksia on tullut.”

Onko tullut yhtään tarjousta tähän mennessä?

”En voi kommentoida, koska avoin tarjouskilpailu on esittelyvaiheessa.”

Kontion mukaan kaupunki toivoo, että tuleva vuokralainen olisi valmis sijoittamaan rahaa ylläpitoon ja toimintaan.

”Toiveena on, että yrittäjä ei tulisi sillä mielellä, että jos tässä kaksi vuotta katseltaisi, miten käy, vaan haemme sellaista toimijaa, joka aikoo kunnolla panostaa.”

Kaupungin puolelta ensimmäinen irtisanomispäivä voisi olla esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua.

”Toivomme, että vuokralainen perehtyisi hyvin siihen, millaista palvelua kaupunkilaiset tuolla alueella haluaisivat saada. Olisi hyvä saada erilaisia tarjouksia alueelle soveltuvasta toiminnasta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat