Helsingin yliopisto: Yliopistoon kohdistuu poikkeuksellisen laaja botti­hyökkäys

Helsingin yliopiston sometiimin vetäjän Tomas Sjöblomin mukaan hyökkäys vaikuttaa informaatiovaikuttamisen operaatiolta.

Helsingin yliopisto on osoittanut tukensa Ukrainan kansalle monin tavoin.

22.3. 15:02

Helsingin yliopisto on laajan bottihyökkäyksen kohteena sosiaalisessa mediassa.

Yliopisto kertoi asiasta itse Twitter-tilillään. Sen mukaan Helsingin yliopisto on saanut viimeaikaisiin somejulkaisuihin runsaasti ”venäläisvastaisia kommentteja” epäilyttäviltä tileiltä.

”Poistamme tai piilotamme kaikki nämä kommentit”, twiitissä kirjoitetaan.

Tomas Sjöblom on Helsingin yliopiston sometiimin vetäjä.

HS tavoitti Helsingin yliopiston sometiimin vetäjän Tomas Sjöblomin, joka kertoo, että viestejä on tullut alle vuorokaudessa noin 2000–3000 kappaletta. Viestejä on lähetetty monille yliopistoihin kytkeytyville tileille niin julkisina kommentteina kuin yksityisviestitsekin.

”Ne ovat ainakin näennäisesti venäläisvastaisia viestejä. Niissä esimerkiksi vaaditaan venäläisten opiskelijoiden opinto-oikeuksien poistamista”, Sjöblom kertoo.

Sjöblomin mukaan viestit ovat eri kanavissa hyvin samankaltaisia ja ne vaikuttavat ”copypastetuilta” eli siltä, että automatisoidut botit lähettävät samoja kopioituja viestejä moneen eri osoitteeseen. Sjöblomin arvion mukaan viesteillä yritetään luoda kuvaa siitä, että yliopistolla tai yleisemmin Suomessa olisi erityisen venäläisvastainen ilmapiiri.

”Kyllä tämä jonkinlaiselta informaatiovaikuttamisen operaatiolta vaikuttaa, mutta ei meillä tietenkään ole mitään varmaa näyttöä siitä, kuka sen takana on.”

Sjöblom sanoo, ettei yliopistoon ole ainakaan hänen viiden vuoden työsuhteensa aikana kohdistunut näin laajaa bottihyökkäystä.

”Meitä yritetään käyttää viestien alustana tai välikappaleena, emmekä halua sellainen olla.”

Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom sanoi aiemmin HS:n haastattelussa, että hänelle on erityisen tärkeää, ettei yliopistolle synny ”minkäänlaisia jännitteitä” Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen vuoksi.

”Olemme 40 000 ihmisen yhteisö, jossa jokainen on arvokas”, Lindblom sanoi.

Helsingin yliopisto on monessa yhteydessä lausunut, että niin venäläiset, ukrainalaiset kuin muutkin tieteentekijät ja opiskelijat saavat toimia yliopistolla vapaasti.

Lue lisää: Helsingin yliopiston uusi rehtori painottaa tiukasti, että venäläiset ja ukrainalaiset saavat toimia yliopistolla ilman häirintää: ”En halua minkäänlaisia jännitteitä”

Lue lisää: Helsingin yliopiston tutkijat kertovat, millaista julmaa some­raivoa he saavat sietää tarttuessaan tiettyihin aihe­piireihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat