Kosmologi Syksy Räsäselle syyte törkeästä kunnian­loukkauksesta

Syyttäjä vaatii Räsäselle ja tämän kollegalle tuntuvia sakkoja tai ehdollista vankeutta.

Syksy Räsänen on syytettynä törkeästä kunnianloukkauksesta. Kuva vuodelta 2014.

22.3. 14:58 | Päivitetty 22.3. 16:13

Kosmologi Syksy Räsänen kertoo olevansa yhdessä ulkomaalaisen kollegansa kanssa syytettynä törkeästä kunnian­loukkauksesta ja yksityis­elämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Asia vahvistettiin HS:lle Länsi-Suomen syyttäjäalueelta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Syytteen on nostanut Länsi-Suomen aluesyyttäjä Heli Haapalehto, joka vaatii molemmille Helsingin yliopiston tutkijoille tuntuvia sakkoja tai ehdollista vankeutta. Räsäsen mukaan kyse on yli sadan­tuhannen euron korvauksista.

Syksy Räsänen on Helsingin yliopiston tutkija.

Räsäsen tiistaina Ursan sivuilla julkaistun blogikirjoituksen mukaan kyseessä on yhdysvaltalaisen astrofyysikko, tohtori Christian Ottin väitetty kunnian loukkaaminen. Turun yliopisto päätti palkata Ottin helmikuussa vuonna 2018, mutta päätös peruttiin vain viikko myöhemmin.

19 tähtitieteilijää ja astrofyysikkoa oli ilmaissut huolensa Ottin palkkaamisesta lähettämällä kirjeen Turun yliopiston johdolle.

Myös Räsänen kertoo arvostelleensa Ottin palkkaus­päätöstä ja tuoneensa yhdessä kollegansa kanssa esille Ottin häirintätaustan. Ott oli aiemmin jättänyt tehtävänsä yhdysvaltalaisessa yliopistossa, kun hänen oli todettu syyllistyneen sukupuoleen perustuvaan häirintään kahta naispuolista opiskelijaa kohtaan.

Lue lisää: Naisia ahdistelleen kalifornialais­professorin Christian Ottin työ­suhde Turun yliopistoon purettiin

Tapauksesta on tehty aiemmin syyttämättä­jättämis­päätös, mutta valta­kunnan­syyttäjän­virasto päätyi avaamaan tutkinnan uudelleen vastapuolen kanneltua aiemmasta päätöksestä.

Haapalehto sanoo Iltalehdelle, että asiassa katsottiin olevan tarvetta lisätutkinnalle.

”Kyse on siitä, mitä on soveliasta julkisuudessa sanoa”, Haapalehto sanoo.

Oikaisu 22.3. kello 16.13: Korjattu rikosnimike. Oikea termi on ”yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen”. Aluksi jutussa luki virheellisesti ”yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat