Mitä Venäjän Instagramissa tapahtuu? Espoolainen Nuppu Pelevina teki huolestuttavan havainnon

Nuppu Pelevinan tekemä seuranta kytkeytyy hänen tekeillä olevaan väitöskirjaansa, joka käsittelee Brasilian ja Venäjän some-vaikuttajien julkaisuja.

Kuvakaappaus venäläisen some-vaikuttaja Olga Buzovan Instagram-tililtä. ”Kirjoitan tätä ja itken”, televisiotähti kirjoitti, kun tieto Instagram-kiellosta tuli maaliskuussa.

31.3. 8:27 | Päivitetty 31.3. 12:44

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022, Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Nuppu Pelevina aloitti seurannan.

Pelevinaa kiinnosti se, miten Venäjän Instagramin suosituimmat somejulkkikset reagoivat sotatilaan. Seurannan kohteeksi valikoitui alkuvaiheessa sata seuraajamäärältään suosituinta Instagram-tiliä.

”Kaikilla listan tileillä on vähintään miljoonia seuraajaa ja suosituimmilla noin 20 miljoonaa. Siellä on laulajia, näyttelijöitä, reality-tähtiä, koomikkoja ja bloggaajia. Suurin osa Venäjän suosituimmista tileistä ovat olleet perinteisesti varsin epäpoliittisia”, Pelevina luonnehtii.

Venäjälläkin Instagram on eritoten nuorten, kaupunkilaisten ja naisten palvelu. Palvelussa sisältö on ollut hyvin lifestyle-painotteista. Sisältöyhteistyöt ovat Venäjälläkin arkea.

”Venäjän suosituimmat tilit ovat olleet perinteisesti varsin epäpoliittisia.”

Lue lisää: Putinin hallinto antoi venäläisille Instagram-käyttäjille 48 tuntia aikaa lähteä palvelusta, ja some­tähdet jättävät kyynel­silmin hyvästejään

Sodan alettua Pelevina alkoi systemaattisesti käydä läpi tilien story-julkaisuja. Instagram-seuranta on jatkunut näihin päiviin asti, vaikka Venäjän valtio kielsi maaliskuun puolivälissä kuvapalvelun käyttämisen. Instagramia käytti noin 60 miljoonaa venäläistä ennen kieltoa.

”Muutamia tilejä on kokonaan poistettu, mutta vpn-yhteyden avulla monet venäläiset pystyvät edelleen käyttämään Instagramia”, Pelevina sanoo.

Instagram-kielto oli suuren luokan vaikuttajille iso asia. Tunteikkaita hyvästejä seuraajille jätettiin monissa muodoissa.

Seuraantansa Pelevina jatkaa viestintäsovellus Telegramissa, ”Venäjän Facebookissa” VK:ssa ja tulevaisuudessa ”Venäjän Instagramissa” Rossgramissa. Pelevina korostaa, että tilanne muuttuu koko ajan, ja tutkimus on aivan alkuvaiheessa.

Tähänastisesta seurannasta erottuu karkeasti kolme vaihetta, vaikka osa vaikuttajista on jatkanut some-elämäänsä aivan kuten ennenkin. Vaiheet ovat osin limittäin.

"Ensimmäinen vaihe oli šokki, järkytys”, Pelevina kertoo.

Kun hyökkäys alkoi, suurin osa venäläisistä Instagram-tähdistä järkyttyi ja yllättyi. Pinnalle nousi hashtag #njetvoine, joka tarkoittaa ei sotaa.

Ensireaktiot olivat Pelevinan mukaan luontaisesti sodanvastaisia. Visuaalisesti esiin nousivat kuvat, joissa korostettiin solidaarisuutta. Paljon nähtiin esimerkiksi Ukrainan ja Venäjän lippuja, joiden väliin oli piirretty sydän. Monella venäläisellä on henkilökohtaisia kytköksiä Ukrainaan.

Venäjän mediaa valvova Roskomnadzor lisäsi Instagramin kiellettyjen palvelujen listalle maaliskuun puolivälissä, ja samalla käyttäjille annettiin 48 tuntia aikaa jättää palvelu.

Ensimmäisen vaiheen lisäksi käytiin läpi kakkosvaihe, jota voi kutsua hiljaisuudeksi.

Venäläisvaikuttajien julkaisujen määrä väheni selvästi. Ihmiset tulivat varovaisiksi ja sensuroivat itseään. Osin julkaisujen vähentyminen johtui todennäköisesti myös siitä, etteivät vaikuttajat päässeet Instagramiin ja Instagram saattoi rajoittaa itsekin poliittisia sisältöjä.

Suorasanaisesti sodasta puhuminen lakkasi, kun Venäjän valtio vaati lain nojalla kansalaisiaan käyttämään kiertoilmauksia kuten ”erikoisoperaatio” ja ”Ukrainan vapauttaminen natseista”.

Esimerkiksi televisiotähti Nastya Ivleeva (18,8 miljoonaa seuraajaa) vetosi sodan alussa suorasanaisesti sotaa vastaan. Sittemmin viestintä pehmeni: hän julkaisi vain rauhankyyhkyn kuvan, jonka yhteydessä hän ei enää käyttänyt sota-sanaa.

Ivleeva on kyllä puhunut Ukrainasta ja sanonut, että siellä kuolee ihmisiä, mutta samaan aikaan korostanut, ettei hän ole poliittinen henkilö, vaan pasifisti. Samoin teki koomikko Pavel Volya (15 miljoonaa seuraajaa), joka julkaisi hyökkäyksen jälkeen vain kuvan taivaasta ja toivoi rauhaa.

Rauhan vaatiminen ei venäläisestä näkökulmasta ota kantaa siihen, kumman osapuolen pitäisi lopettaa sotatoimet. Siksi Venäjän some-vaikuttajien sota-puheet vaihtuivat pian rauha-puheiksi.

Pelevinan huomioiden mukaan valtaosa venäläisistä Instagram-vaikuttajista halusi ottaa ulkopuolisen roolin sotakeskustelussa. Moni korosti sitä, etteivät he itse ota kantaa politiikkaan.

Lisäksi monet vaikuttajat kysyivät omilta seuraajiltaan, toivovatko nämä uutisia koskevia päivityksiä vai eivät. Ja koska Instagramissa seuraajien viestit ovat lähtökohtaisesti yksityisiä, vaikuttajat pystyivät itse nostamaan haluamansa viestit esiin ja toimimaan niiden mukaisesti.

Esimerkiksi tv-juontaja ja näyttelijä Ksenia Borodina (18,2 miljoonaa seuraajaa) on kertonut Instagramissa saaneensa hurjan määrän negatiivista palautetta siitä, ettei ole kommentoinut hyökkäystä. Palautevyöry saattaa olla masinoitu.

”Keskustelu on selvästi todella polarisoitunutta. Osa vaatii tukea Ukrainalle, osa Venäjälle ja osan mielestä asiasta ei pitäisi puhua ollenkaan”, Pelevina sanoo.

Pelevinan listalla on paljon on myös heitä, jotka eivät ole ottaneet lainkaan kantaa Venäjän hyökkäykseen.

Aktiivisimmin kommentointia ovat jatkaneet Ukrainaan kytkeytyvät henkilöt, kuten ukrainalaistaustainen tubettaja Alana Venum (3,9 miljoonaa seuraajaa), joka on esimerikiksi vaatinut some-tilillään Ukrainaan lentokieltoaluetta.

”Ukrainalaistaustaiset venäläisvaikuttajat – joita on Venäjällä paljon – jatkoivat sodan kritisoimista somessa avoimemmin”, Pelevina huomioi.

Puhelimen ruudulle ilmestyi taannoin tämä ilmoitus, kun käyttäjä yritti katsella Instagramia Venäjällä.

Kolmas vaihe on jonkinlainen paluu normaaliin. Instagram-vaikuttajat kertovat jälleen, mitä ovat syöneet aamupalaksi ja miten salitreenit ovat sujuneet, Pelevina kertoo.

Yhä enemmän some-aineistosta nousee myös vastareaktioita. Jotkut vaikuttajat kysyvät, miksi heitä syytetään, sillä eiväthän he ole tehneet mitään pahaa. He ovat vain venäläisiä.

Pikkuhiljaa mukaan ovat nousseet myös vitsit ja meemit. Nekään eivät tosin käsittele sotatoimia, vaan esimerkiksi sitä, miten kaikki länsimaalaiset brändit kaikkoavat Venäjältä.

Nuppu Pelevinan tekemä seuranta kytkeytyy hänen tekeillä olevaan väitöskirjaansa, joka käsittelee Brasilian ja Venäjän some-vaikuttajien julkaisuja.

Nuppu Pelevinan Powerpoint-esityksessä on koottuna kuvia, joissa näkyy, miten some-vaikuttajat ovat palanneet arkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat