Ministeriauto vei Antti Kurvisen oluelle itähelsinkiläiseen lähiö­ravintolaan, jossa hän kieltäytyi karaokesta – Merkillisen visiitin taustalla oli televisiossa lausuttu väite

Ministeri Antti Kurvinen osallistui itähelsinkiläisen lähiöravintolan 25-vuotisjuhliin. Paikalle hänet kutsui ravintolan omistaja, joka oli suivaantunut Kurvisen sanoista A-studiossa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen keskusteli Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa ravintola Idänpisteessä. Oikealla ravintoloitsija Ari Lahikainen.

25.3. 10:05

Torstai-iltana tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) osallistui Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan ravintola Idänpisteen 25-vuotisjuhliin.

Ministeriauto kaarsi iltakuuden aikoihin ravintolan eteen ja ravintolan omistaja Ari Lahikainen vastaanotti vieraan.

Mutta kuinka Kauhavalta Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Kurvinen päätyi juhlistamaan lähiöravintolan syntymäpäiviä? Itäkeskus ei kuitenkaan ole keskustan ydinkannatusaluetta.

Palataan siihen kohta.

Idänpisteen 25-vuotisjuhlia vietettiin kutsuvierastilaisuutena. Lahikainen oli kutsunut ministerin lisäksi paikalle Aalto-yliopiston kauppatieteen opiskelijoita, jotka olivat paikalla haalareissaan.

Aalto-yliopiston kauppatieteen ylioppilaiden kulttuurivaliokunta järjestää pubikierroksia. Kierroksista yksi on nimeltään hukkaputki appro, jossa käydään myös Idänpisteessä.

”Hoidan teidän hommia”, Kurvinen totesi opiskelijoille alkajaisiksi ravintolasaliin saavuttuaan.

Ravintoloitsija Ari Lahikainen (oik.) toivotti tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen tervetulleeksi.

Ministeri jutteli tulevien maistereiden kanssa muun muassa siitä, onko opiskelijoilla oma saunatila. Ei ole enää.

Kurvista askarrutti myös, että vieläkö opiskelijoiden matkaan tarttuu liikennemerkkejä. Uteluun ei tullut tarkkaa vastausta.

Biljardipöydän äärellä puhuttiin ravintolatoiminnasta. Kurvinen uteli Lahikaiselta, kuinka ravintolabisnes voi tällä hetkellä.

”Yli 40-vuotiaat puuttuvat vielä asiakaskunnasta rajoitusten päätyttyä. Opiskelijoita käy paljon”, Lahikainen vastasi.

Salissa karaoke oli jo päässyt vauhtiin: ”Mä joka päivä töitä teen” oli juuri tulkittavana.

Kurvinen lausui muutaman sanan juhlaväelle. Hän totesi Idänpisteessä yhdistyvän tieteen, kun paikalla ovat kylterit (kauppatieteen opiskelijat) sekä kulttuurin, kun ravintolassa on karaoke. Hän kehotti juhlimaan sitä, että kokoontuminen on taas mahdollista.

Itse hän ei karaokea luvannut laulaa torstai-iltana.

”Vaatisi pitemmän asiakaskokemuksen, että laulaisin.”

Mutta miksi Kurvinen tuli edes paikalle? Annetaan ravintoloitsija Lahikaisen kertoa.

”Antti Kurvinen kertoi koronapandemian alkuvaiheissa Ylen A-studion lähetyksessä, että karaokeravintoloissa korona tarttuu helposti, kun laulaessa sylki lentää. Soitin lähetyksen jälkeen Kurviselle ja sanoin, että sinähän se mies olet, kun miljoonayleisön edessä leimaat karaokepaikat. Kehotin häntä tulemaan katsomaan paikan päälle ravintolaan”, Lahikainen valotti.

Kurvinen vastasi Lahikaisen kutsuun myöntävästi.

Tämän jälkeen aikaa kului. Lahikainen muistutti tekstiviestitse ministeriä, että onko hän mies, joka pitää sanansa. Sitten hän soitti Kurviselle uudelleen viime joulukuussa ja kutsui hänet ravintolansa 25-vuotisjuhliin.

Lakeuksien mies väitti, että Itä-Helsinki ei ole tuntematonta seutua

”Olen käynyt Itäkeskuksessa aikaisemmin”, Kurvinen kertoi.

Aalto-yliopiston opiskelijat Aino Piipponen ja Kasper Palmqvist lauloivat karaokea.

Kuten monia muitakin ravintoloita, korona on kurittanut Idänpistettä pandemia-aikana.

”Olen saanut kustannustukia. Olen kiitollinen niistä, koska jokainen euro on ollut tärkeä, rahaa ei ole hirveästi”, Lahikainen totesi.

Jo ennen korona-aikaa ravintola Idänpisteen toimintaa häiritsi se, että ravintolan naapurissa toimii narkomaanien neulanvaihtopiste. Lahikainen kertoi joulukuussa 2019 HS:n haastattelussa, kuinka neulojenvaihtopisteen vieressä pyöritettävä huumekauppa ja muut huumeisiin liittyvät lieveilmiöt ovat karkottaneet hänen asiakkaansa.

”Ravintolan vieressä olevat neulanvaihtajat ovat edelleen ongelma. Asiaan ei ole tullut mitään muutosta”, Lahikainen totesi torstaina.

Vaikeuksista huolimatta 67-vuotias Lahikainen ei ole aikeissa lopettaa ravintolan pitoa.

”Eläkkeelle jääminen pelottaa. En myöskään halua myydä ravintolaa niin kauan, kun naapurissa on neulojenvaihtopiste, koska saisin ravintolasta sen vuoksi huonon hinnan.”

Lahikainen ja Kurvinen naureskelivat baaritiskillä, kun ministeri sai oluen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat