Tiukka äänestystulos: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ei muutu vegaaniseksi – ”Ehkä kasvipohjainen olisi ollut parempi sana”

Vegaaninen HYY -ryhmittymä sai kerättyä jäsenaloitteeseensa 408 jäsenallekirjoitusta, vaikka sääntöjen mukaan tarvittava määrä on vain 30.

Itäkeskuksessa telttailtiin veganismin puolesta syksyllä 2021.

25.3. 14:08

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on hylännyt niukasti jäsenaloitteen, joka vaati ylioppilaskuntaa vegaaniseksi elintarviketarjonnassaan.

Ehdotuksen piiriin olisivat kuuluneet esimerkiksi HYY:n vuosijuhlat, tapahtumat ja liikelounaat. Opiskelijaravintoloita tai ainejärjestöjä ehdotus ei olisi koskenut.

Asiasta äänestettiin perjantaina HYY:n edustajiston kokouksessa. Aloite hylättiin äänin 22–20.

Jäsenaloite oli HYY:n historian ensimmäinen ei-virallisen opiskelijaryhmittymän tekemä aloite, koska sen takana oli tätä aloitetta varten perustettu ryhmittymä ”Vegaaninen HYY”. Ylipäänsä jäsenaloitteet ovat olleet HYY:ssä viime vuosina hyvin harvinaisia.

Jäsenaloitteen eteen työskennellyt Sari Kivijärvi kertoo, että pitkän kampanjoinnin päätteeksi äänestystulos oli tekijöille pettymys. Toiveita toisenlaisesta päätöksestä oli ilmassa, sillä opiskelijayhteisössä aloite oli herättänyt poikkeuksellista liikehdintää.

Vegaaninen HYY -ryhmittymä sai esimerkiksi kerättyä jäsenaloitteeseensa 408 jäsenallekirjoitusta, vaikka sääntöjen mukaan tarvittava määrä on vain 30.

Syitä aloitteen hylkäämiselle on jo ehditty pohtia.

”Ehkä ’kasvipohjainen’ olisi ollut kampanjassa parempi sana kuin polarisoivaksi koettu ’vegaaninen”, Kivijärvi spekuloi.

Demokraattisesta tappiosta huolimatta ryhmittymä aikoo jatkaa vaikutustyötään veganismin puolesta.

Aloiteryhmän tunnetuin edustaja ja idean alullepanija on Benjamin Pitkänen, joka muistetaan siitä, että hän telttaili viime syksynä mielenosoituksellisesti Itäkeskukseen avautuneen Kentucky Fried Chicken -kanaravintolan edustalla.

Ensimmäiselle jonottajalle oli luvattu vuoden ilmaiset kana-ateriat, mutta Pitkänen ei ollut siitä kiinnostunut. Avajaispäivänä hän käytti paalupaikkansa eläinten oikeuksia puolustavaan puheeseen. Puhe päättyi putkareissuun.

Kun HS kysyi tuolloin mysteeritelttailijalta hänen motiiviaan vesisateessa jonottamiseen, hän vastasi elämään jääneellä kommentilla: ”Kanoista tykkään.”

Lue lisää: Itäkeskuksen KFC-ravintolan edessä seisseestä teltasta astui ulos vegaani­­aktivisti – Mies yritti pitää puhetta, mutta hänet heitettiin ulos kauppa­keskuksesta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat