Rakennus­telineiden keskelle Kiasman julkisivuun ilmestyi erikoinen rakennelma – kyseessä on taide­teos, museosta kerrotaan

Remontissa olevan Kiasman julkisivusta pilkistää taideteos. Taideteos on osa huhtikuussa aukeavaa Ars-näyttelyä.

Taideteos pilkistää työmaan keskeltä Kiasman julkisivussa.

31.3. 11:16 | Päivitetty 31.3. 11:46

Ohikulkijat ovat saattaneet ihmetellä Kiasman julkisivuun ilmestynyttä, mökkiä muistuttavaa rakennelmaa. Onko se taideteos vai liittyykö se työmaajärjestelyihin?

Kyseessä on taideteos – tai tarkemmin sanottuna osa taideteosta.

Kiasman viestintäpäällikkö Piia Laita kertoo, että saamelainen taiteilija Joar Nango on rakentanut Kiasmaan saamelaisen arkkitehtuurikirjaston, joka kulkee nimellä Girjegumpi. Teos levittäytyy Kiasman kolmannen kerroksen sisätiloihin ja parvekkeelle.

Ulkona nähtävä osa on Gumpi. Gumpi on poronhoitajien käyttämä jalaksilla kulkeva maja.

Joar Nango on saamelainen arkkitehti ja taiteilija, jolle alkuperäiskansojen arkkitehtuuri on pitkäaikainen tutkimuskohde.

Nangon keräämän saamelaisen kirja- ja artikkelikokoelman lisäksi Kiasmassa nähtävään installaatioon kuuluu useiden duojarien eli saamelaisten käsityöläisten ja taiteilijoiden teoksia sekä Nangon valokuva- ja videoteoksia.

Teos tulee esille 8. huhtikuuta avautuvaan Ars-näyttelyyn. Näyttely on esillä 4. syyskuuta asti. Näyttely järjestetään yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa.

Nykytaiteen museo Kiasman remontti alkoi tammikuussa 2021. Museo aukeaa remontin jälkeen yleisölle huhtikuussa Ars-näyttelyn yhteydessä.

Lue lisää: Kiasman jätti­remontissa paljastui yllätys: maamerkki­rakennus on paljon huonommassa kunnossa kuin pelättiin

Lue lisää: Kiasma tuo kansain­välisiä hittiteoksia Ars 22 -näyttelyyn – Kaapeli­tehtaalle kootaan keino­hiekkaranta, jolla esitetään ilmaston­muutos­oopperaa

Lue lisää: Tällainen on kuvataiteen ja designin kevät: Kiasma avautuu suurella Ars22-näyttelyllä, Amos Rexissä sukelletaan maan alle vaikuttavan taiteilijajoukon kanssa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat