”Pienikin tökkäys ja nyrkit on esillä” – Piritorin remontti puski levottomuudet yhteen tiettyyn pisteeseen, jossa ohikulkijoiden pitää olla tarkkana

Vaasanpuistikon työmaa on tehnyt ohikulkevasta jalankulkuväylästä aiempaa ahtaamman. Perusparannus­projektin pitäisi valmistua keväällä 2023.

Kun Vaasanpuistikko on remontissa, siellä tavallisesti aikaansa viettäneet ihmiset ovat joutuneet siirtymään lähiympäristöön. Vaasanpuistikon tunnetumpi nimitys on Piritori.

7.4. 9:41 | Päivitetty 7.4. 10:53

Vaasanpuistikon rakennustyömaa on muuttanut Helsinginkadun, Vaasankadun ja Pengerkadun tunnelmaa entistäkin levottomammaksi.

Vaasanpuistikko – joka tunnetaan yleisesti Piritorina – on ollut työmaa-aitojen sulkema, joten aukiolla aikaansa viettäneet päihderiippuvaiset ja kodittomat ovat levittäytyneet uusiin paikkoihin lähialueella. Samoin siirtymään ovat joutuneet paikan päällä tiettävästi päivystävät huumekauppiaat.

Työmaa on osa Sörnäisten metroaseman mittavaa perusparannus­projektia.

HS vieraili keskipäivän lumisateen ja auringonpaisteen koristamalla Piritorilla.

Työmaalla on rauhallista, mutta sen ympärillä on täysi tohina. Alueen asukkaiden mukaan työmaa-aidan ja S-market Vaasanhallin välisellä muutaman metrin levyisellä kaistaleella sattuu ja tapahtuu ympäri vuorokauden.

HS:n vierailemalla hetkellä kaistaleen toisessa päässä poliisipartio puhutti ihmisiä ja toisessa päässä päihderiippuvaiset nahistelivat keskenään. Vaasanhallin seinustaan puolestaan nojaili rivillinen tyyniä reppuselkäisiä miehiä, jotka eivät olleet kiinnostuneita kommentoimaan alueen miljöön kehitystä.

Kaistaleen keskivaiheilla kaupunkilaiset kulkivat kauppaan ja sieltä ulos.

Vaasanpuistikon kulmilla päivystää lähes aina poliisi.

Aukiolla paljon aikaansa viettävä Katariina kertoo HS:lle, että hänen elinpiirinsä mielestä remontti on ”ihan perseestä”. Kriittinen arvio johtuu siitä, että työmaa on ajanut ihmiset niin pienelle alueelle aukion ja kaupan väliin.

”Kun ihmiset pakkautuvat tähän, tilanteet eskaloituvat”, Katariina kertoo.

”Pienikin tökkäys ja nyrkit on esillä”, hän jatkaa. Pian paikalle saapuukin ulkopuolinen mieshenkilö ja tapahtuu juuri niin kuin Katariina ehti kuvailla.

Samaan arvioon yhtyy vierellä seisoskeleva Allan. Hän sanoo olevansa koditon, eikä siksi voi mennä kotiinsa pois muiden silmistä, vaikka moni hänen mukaansa niin toivoisi.

”Kaikki änkeävät juuri tähän, koska täällä myydään päihteitä”

Kaupan edustalla olutta juova Tapio sen sijaan pitää työmaata hyvänä asiana. Hän toivoo, että alueesta tulee remontin jälkeen aiempaa viihtyisämpi. Silti hän tunnistaa ajatuksen, että alueen ilmapiiri on kiristynyt työmaan aikana.

”Tämä paikka on Helsingin huumekaupan keskus. Kaikki änkeävät juuri tähän, koska täällä myydään päihteitä”, Tapio sanoo ja nyökkäilee seinustalla seisoskelevan miesrivistön suuntaan.

Erityisesti Vaasahallin Helsinginkadun puoleinen nurkkaus on usein kaupunkilaisten kansoittama.

Sörnäisten metroaseman työmaa aloitettiin elokuussa 2021. Valmista pitäisi olla keväällä 2023.

Urakassa remontoidaan metroaseman katu- ja lippuhallitason tilat kokonaisuudessaan. Lippuhallissa uusitaan liiketilat, yleisökäytävän ja porraskäytävien pintarakenteet ja varusteet sekä valaistus. Lisäksi metroaseman vuotava katto paikataan.

Perusparannuksen hinnaksi on arvioitu noin kymmenen miljoonaa euroa.

Helsingin kaupungin hankesuunnitelman mukaan perusparannuksen tavoitteena on kohentaa metroaseman ulkonäköä, käytettävyyttä ja esteettömyyttä sekä parantaa alueen turvallisuutta.

Sörnäisten metroasema on otettu käyttöön vuonna 1984, ja se oli ennen koronaviruspandemiaa Helsingin toiseksi vilkkain metroasema noin 56 000:lla arkipäivän matkustajallaan. Vilkkain on Rautatientorin metroasema, joka avattiin 1982.

Artikkelissa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu heidän haavoittuvan asemansa vuoksi.

Lue laaja erikoisartikkeli Helsingin katujen huumeongelmasta: Ikuinen kierre (HS 11/20)

Havainnekuvassa vaaleansävyisestä aukiosta tulee mukava paikka esimerkiksi aamukahville, jonka voi nautiskella puuta vasten nojaillen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat