Hulppeaan kartanoon meren rannalla ei saatu vuokralaista – Nyt Helsinki pistää valtavan kokonaisuuden myyntiin ja odottaa ostajalta ”hellää kosketusta”

Kaupunki etsi hulppealle Stansvikin kartanolle vuokralaista kilpailulla, mutta sopivia tarjouksia ei tullut.

Helsinki muutti suunnitelmaa vuokrata Stansvikin kartano. Nyt päärakennukselle ja koko kartanokokonaisuudelle etsitään ostajaa.

7.4. 10:29 | Päivitetty 7.4. 12:22

Helsingin kaupunki haluaa myydä Stansvikin kartanon vuokraamisen sijaan. Kaupunki tiedotti keskeyttävänsä aiemman vuokraamiseen tähdänneen kilpailun tuloksettomana.

Laajasalossa sijaitsevaan hulppeaan merenrantakartanoon etsittiin vuokralaiseksi pitkäaikaista toimijaa, mutta sellaista ei löytynyt.

Vuokrakilpailussa pyydettiin ideoita kartanon tulevasta käytöstä. Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa saatiin kolme alustavaa tarjousta, joiden pohjalta ei kuitenkaan katsottu olevan riittäviä perusteita jatkaa kilpailua.

”Yksi tarjouksista ei ollut ideakilpailupyynnön mukainen. Kaksi tarjousta jäi arvioitavaksi”, kertoo yritystilat-yksikön päällikkö Antti Halm Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

”Kun esittelimme kohdetta potentiaalisille tarjoajille, saimme markkinoilta palautetta, että mikäli kohteet myytäisiin, pitkäjänteinen kehittäminen käyttötarkoitukseen olisi helpompaa.”

Kaupunki perustelee siis myymistä vuokraamisen sijaan sillä, että myymisen uskotaan antavan paremmat mahdollisuudet kartanon kehittämiseen.

Halm muistuttaa, että Stansvik on osa paraikaa rakentuvaa Kruunuvuorenrannan aluetta. Asukasmäärä lisääntyy, ja tarvitaan palveluita, Halm sanoo.

”Pyrimme [aiemman] vuokrauskilpailun kautta löytämään konseptia, joka tukisi alueen kehittymistä kansalaisten olohuoneeksi. Tarjoajille esitettiin juuri kysymys, mitä se voisi tarkoittaa.”

Myyntihankkeen keskiössä on Halmin mukaan lähipalveluiden lisääminen. Ravintola alueella säilynee, eikä sitä hänen arvionsa mukaan myydä erillisenä. Kiinteistössä aiemmin sijainneen ravintolan toiminta päättyi syksyllä 2021.

”Kokonaisuus vaatii hellää kosketusta. Monet rakennuksista on suojeltuja. Tavoitteena ei ole löytää ravintolalle yksittäistä toimijaa. Parhaiden palojen irrottaminen ei edistä etsimäämme tarkoitusta”, Halm sanoo.

Stansvikin kartanon myyminen tuodaan ensiksi kaupunkiympäristölautakuntaan, joka hyväksynee myyntisuunnitelman. Sen jälkeen rakennuksista järjestetään avoin tarjouskilpailu.

Myytävään kokonaisuuteen kuuluu 11 rakennusta, joissa on yhteensä pinta-alaa noin 1  500 neliömetriä. Päärakennus on valmistunut 1800-luvun alkupuolella.

Myyntiin tulee näillä näkymin kokonaisuuteen kuuluvat vuonna 1960 valmistunut satapaikkainen ravintola, neljä majoitusrakennusta, huoltorakennus, sauna ja varastorakennuksia.

Helsingin kaupungin kiinteistöstrategian mukaisesti kaupunki pyrkii luopumaan rakennuksista, joille sillä itsellään ei ole käyttöä.

Nyt myyntiin valmisteltavat rakennukset sijaitsevat paikassa, joka on kulttuurihistorialtaan ja luonnoltaan merkittävä alue Helsingissä.

Milloin kartano tulee lopulta myyntiin, yritys-yksikön päällikkö Antti Halm?

”Kysyt samoja asioita kuin apulaispormestari [Anni Sinnemäki]. Koetamme olla ripeitä.”

Lue lisää: Hulppea kartano­miljöö tuli vuokralle Helsingissä, vuokralaiselta vaaditaan mittavaa sitoutumista – ”Haemme sellaista toimijaa, joka aikoo kunnolla panostaa”

Lue lisää: Luonnonsuojelijat kerääntyivät seuraamaan Stansvikin "lopun alkua" – Helsinki piti katselmuksen kaadettaviin puihin

Lue lisää: Sisarukset voittivat yllättäen tarjous­kilpailun arvo­kartanosta, jonka vaativiin puitteisiin he ryhtyvät rakentamaan unelmaansa: ”Auts, mitä olemme menneet tekemään”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat