Tv-tähti Jorma Pulkkinen taka­varikoi humalaiselta Olavi Virralta auton­avaimet – tällaista oli hämmentävä arki legendaari­sella huolto­asemalla Helsingissä

Jorma Pulkkinen työskenteli nuoruudessaan Gulfin huoltoasemilla sekä toimi Itävallan liittokanslerin autonkuljettajana.

Jorma Pulkkinen Mannerheimintien McDonald’sin edustalla. Tiloissa toimi aikaisemmin Gulfin huoltoasema, jossa Pulkkinen työskenteli 1960-luvulla.

23.4. 7:00

Jorma Pulkkinen tunnetaan tv:n suosikkiohjelmien juontajana. Harva kuitenkin tietää, että hänellä on erityinen suhde Helsingin Reijolankadun huoltoasemarakennukseen, jossa toimii nykyisin McDonald’s.

Ennen tv-uraansa Pulkkinen työskenteli Gulfin huoltoasemilla ja toimi Itävallan liittokanslerin autonkuljettajana. Työssään hän näki läheltä yleislakon kahakat ja ETY-kokouksen kuolemaan johtaneen välikohtauksen.

Pulkkinen asui lapsena Tullinpuomin pohjoispuolella osoitteessa Mannerheimintie 128. Työuransa hän aloitti Munkkiniemen Gulf-huoltoasemalla. Myöhemmin hän työskenteli myös Reijolankadun huoltoasemalla, jonka paikalla on nykyisin McDonald’s.

Pulkkisen huoltoasemaura alkoi Munkkiniemestä 16-vuotiaana, alkuvuodesta 1956. Paikalla on nykyisin Nesteen huoltoasema. Koulunkäynti ei ollut maittanut ja Gulfin myyntijohtajana toiminut isä järjesti Pulkkiselle työpaikan Munkkiniemen huoltoasemalta.

Bensapoikana Pulkkinen tankkasi asiakkaiden autoja, laittoi öljyä sekä tarkasti renkaita.

Maaliskuun alussa vuonna 1956 Suomessa alkoi yleislakko. Lakon vaikutukset näkyivät myös Munkkiniemen Gulfilla.

”Lakkolaiset yrittivät estää bensiinin jakelun. Linja-autollinen poliiseja oli huoltoasemalla paikalla, jotta bensiinin jakelu onnistui”, Pulkkinen muistaa.

Jotkut lakkolaiset joutuivat oikeuteen vastaamaan siitä, että olivat nujakoineet poliisin kanssa. Pulkkinen todisti oikeudessa erään lakkolaisen tapelleen poliisin kanssa. Lakkolainen sai vankeustuomion muun muassa Pulkkisen todistuksen perusteella.

”Minulla oli nahkatakki päällä oikeudessa todistaessani. Vasemmistolainen lehti Vapaa Sana uutisoi lakkolaisen vankeustuomiosta ja kuvitti juttunsa minusta oikeudessa. Otsikossa luki: Nahkatakkisen miehen todistus vei toverimme vankilaan”, Pulkkinen kertoo.

Munkkiniemen Gulf-huoltoaseman paikalla on nykyisin Nesteen huoltoasema.

Muutakin Munkkiniemen Gulfilla tapahtui.

”Laulaja Olavi Virta kävi Munkkiniemen Gulfilla usein. Kerran hän saapui asemalle autolla tukevasti juovuksissa. Nappasin häneltä avaimet pois, eikä hän päässyt jatkamaan matkaansa. Virta ei jälkikäteen kommentoinut tapahtunutta. Ehkä hän ei muistanut, mitä oli tapahtunut.”

Munkkiniemen Gulfin ohella Pulkkinen työskenteli lyhyen aikaa myös Sturenkadun Gulfilla ja Tampereen Hatanpään Valtatien Gulfilla.

Lue lisää: ”Viinaa, naisia ja nopeita autoja” – Suomen kaikkien aikojen ykkös­tähden elämä oli kulissien takana täydellistä sekoilua, joka johti vääjäämättömään perikatoon

Vuonna 1959 Pulkkinen lopetti Gulfilla ja lähti armeijaan. Huoltoasematyöt saivat jäädä joksikin aikaa.

Armeijan jälkeen Pulkkinen valmistui kauppateknikoksi. Sen jälkeen hän toimi automyyjänä Saab-henkilöautoja kaupanneessa autoliikkeessä.

Vuonna 1964 Pulkkinen palasi takaisin huoltoasemalle ja siirtyi muutaman korttelin etelämmäksi töihin. Hän toimi huoltopäällikkönä Reijolankadun Gulfilla.

”Reijolankadun Gulfin toimintaa pyörittänyt Leo Tonttila houkutteli minut asemalleen töihin. Olin vuoden siellä huoltopäällikkönä”, Pulkkinen kertoo.

Reijolankadun Gulf-huoltoasema vuonna 1959.

Teemme haastattelua McDonald’sissa, joka sijaitsee Reijolankadun Gulfin vanhoissa tiloissa. Pulkkinen havainnoi pihalla, ettei hampurilaisravintolan ulkoasussa ole enää sellaista, mikä kertoisi tiloissa olleen aikanaan Gulfin huoltoaseman.

”Tuossa kulmassa oli siihen aikaan puhelinkoppi, johon vakoojat jättivät toisilleen viestejä”, Pulkkinen kertoo ja osoittaa piha-alueen vieressä olevaa Urheilukadun ja Reijolankadun kulmaa.

Reijolankadulla Pulkkinen ei joutunut poliittisen kahakoinnin todistajaksi. Sen sijaan romaanihenkilön esikuvaksi hän ilmeisesti päätyi.

”Kirjailija Mauri Sariola kävi Reijolankadun Gulfilla usein. Havaitsin aikanaan eräästä hänen kirjastaan, että siinä esiintynyt henkilö muistutti minua.”

Leo Tonttila olisi halunnut, että Pulkkinen olisi jatkanut pitempään Reijolankadulla, mutta Pulkkinen suuntasi muihin töihin. Tämän jälkeen hän ei ole työskennellyt huoltoasemalla.

Munkkiniemen Gulf. Kuvausaika ei tiedossa.

Pulkkisen tie vei Gulfilta Tikkakoski Oy:lle kauppamaan rengasnastoja huoltoasemille. Sieltä hän jatkoi 1970-luvun alussa ensin Wihurille tiedotuspäälliköksi ja sen jälkeen Rake Oy:lle ulkomaan ostajaksi.

Rakella työskennellessään Pulkkinen kulkeutui jälleen sattumalta todistamaan synkkää historiaa.

Helsingissä järjestettiin vuonna 1975 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etyk, johon osallistui valtionpäämiehiä ympäri maailmaa. Yksi osallistujista oli Itävallan liittokansleri Bruno Kreisky (1911–1990).

Raken toimitusjohtaja Klaus Cederberg (1932–2005) oli tuohon aikaan Itävallan kunniapääkonsuli. Ety-kokouksen kuljetusjärjestelyistä vastanneet olivat sopineet, että Cederberg huolehtii Kreiskyn kuljettamisesta kokouksen aikana.

”Kuljetussaattueet ajoivat erittäin kovaa, eikä Cederbergin autonkuljettaja siksi uskaltanut lähteä kuljettamaan Kreiskyä. Cederberg päätti, että minä hoidan kuljetukset.”

31. heinäkuuta 1975 Ety-kokoukseen osallistuneet valtionpäämiehet olivat kokoontuneet iltatilaisuuteen hotelli Kalastajatorpalle.

Merivartiosto vartioi Laajalahdella tapahtuman turvallisuutta. Illan aikana merivartioston venettä vastaan ajoi vene, joka ei totellut pysähtymiskäskyä. Merivartioston veneestä ammuttiin tämän jälkeen valopistoolilla laukaus, joka osui veneeseen ja sytytti veneen palamaan.

Palon seurauksena kaksi henkilöä sai surmansa. Kävi ilmi, että merivartioston veneessä olleet miehet olivat olleet humalassa.

Pulkkinen seurasi illan tapahtumia rannalla. Hän oli kuljettanut Kreiskyn Kalastajatorpalle ja päivysti Kalastajatorpan vieressä, kunnes ilta päättyisi.

”Näin yhtäkkiä, kuinka merelle ilmestyi paljon väkeä. Tapahtuneesta ei kerrottu mitään meille”, Pulkkinen muistaa.

Pulkkinen oli tehnyt 1960-luvun alusta alkaen tv-mainoksia sekä erilaisia juontokeikkoja. Mainosten tekeminen jäi, kun Pulkkinen siirtyi vuonna 1977 Rakelta MTV:lle toimittajaksi.

Jorma Pulkkinen (vas.) toimi juontajana, kun formulakuljettaja Keke Rosberg palkittiin vuoden urheilijana vuonna 1982.

Jorma Pulkkinen juonsi Sirpa Viljamaan kanssa Ruutuysi-ohjelmaa 1980- ja 1990-luvuilla.

Työt MTV:llä päättyivät 1990-luvun alussa. Sieltä Pulkkinen siirtyi Paikallistelevisioon, PTV:hen. Sen jälkeen hän on ollut Eurosportilla ja Alfa-TV:llä töissä.

Eläkkeelle tänä vuonna 83 vuotta täyttävä ja energiseltä vaikuttava Pulkkinen ei ole kokonaan malttanut jäädä. Vantaan Kaivokselassa asuva Pulkkinen tekee edelleen satunnaisia juontokeikkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat