Helsinki unohti suihku­lähteen kuivumaan kymmeneksi vuodeksi keskelle Vuosaarta – ”Luvattoman paljon tapahtuu tällaista”

Jo kymmenen vuotta epäkunnossa ollut vesiallas ei Helsingin kaupungin mukaan tule saamaan korjausta myöskään seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Maisema-arkkitehti Marja Mikkolan Lehti-taideteos ja siihen kuuluva vesiallas ovat unohtuneet vuosiksi kuivumaan keskelle Vuosaarta. Remonttia ei ole näkyvissä myöskään tulevina vuosina.

22.4. 9:37

Vuosaaren Mustankiven puistossa kulkijaa tervehtii paraatipaikalla unohdetun näköinen vesiallas – ilman vettä.

Altaan ylle kaartuu metallinen lehden muotoinen taideteos, jonka on suunnitellut maisema-arkkitehti Marja Mikkola (s.1955). Kun Mustankivenpuisto 2000-luvun vaihteessa avattiin, oli Lehti-teoksessa valot, ja siitä putoili vettä alla olevaan altaaseen.

Nyt teos on ollut kuivahtaneena jo niin monen vuoden ajan, etteivät kaupunginosan uudet asukkaat edes tiedä, mikä sen tarkoitus on ja onko siinä koskaan vettä ollutkaan.

Helsingin kaupungin projektisuunnittelija Elina Nummi pohtii, että allas lienee ”jäänyt korjauskatveeseen”.

”Luvattoman paljon Helsingissä tapahtuu tällaista, että jotain menee rikki, eikä sitä korjata”, Nummi päivittelee.

Mikä oikein on saanut kaupungin jättämään teoksen oman onnensa nojaan?

Lehti-teoksen kohtalon selvittely osoittautuu varsinaiseksi salapoliisityöksi. Kaupungin lähestulkoon koko kulttuuri-, maisema-, puisto- ja ylläpitovastaavat saa soitella läpi, mutta kukaan ei tunnu olevan oikea henkilö kertomaan teoksen kohtalosta.

Helsingin itäisen aluesuunnittelun tiimipäällikkö Anu Kiiskinen saa lopulta altaan kohtalon selvitettyä.

Itse asiassa käy ilmi, että Kiiskinen tuntee puiston paremmin kuin hyvin. Hän sattuu olemaan juuri se opiskelija, jonka suunnitelma 90-luvun lopulla voitti puiston maisemoinnista järjestetyn kilpailun.

Tuolloin vehreän puiston paikalla oli hiekkalouhos, hulevesiallas ja iso kivikasa, jonka murikoita Kiiskinen keksi käyttää alueen maisemoinnissa.

Altaan vesilaitteisto on rikki, Kiiskinen kertoo, ja arvelee, että toimimattomana allas on saanut olla jo kymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa remontti olisi kallis, eikä se ole puiston seuraavan kymmenvuotissuunnitelman korjauslistalla – eikä millään muullakaan korjauslistalla.

Remontti siellä tehdään ehkä joskus, kun puisto menee peruskorjaukseen.

Toistaiseksi peruskorjauksestakaan ei kuitenkaan ole tietoa. Allas saa siis jatkaa harmaana muistona Vuosaaren nuoruuden päivistä.

Aikoinaan kuitenkin allas aiheutti valituksia veden lorinasta aiheutuneesta äänestä. Ehkäpä siis paikalleen kuivahtanut aaveallas ei lopulta harmitakaan lähimpiä asukkaita kovin paljon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat