Nuoret hiipivät henkensä uhalla korkean sillan kaarelle Kala­satamassa – Miksi heppoisen aidan ylitse pääsee niin helposti?

Kalasataman Isoisänsillan päälle kiivetään luvatta. Pelastuslaitos on pohtinut jopa somekampanjaa vaarallisen kiipeilyn estämiseksi kaupungissa.

Isoisänsillan Kalasataman puoleisessa päässä on metallinen aita, jonka yli kuitenkin pääsee hyppäämään.

19.4. 10:41

Taas on se aika vuodesta, kun sosiaalisessa mediassa puhuttavat Isonisänsillan kaaren päällä vaarallisen näköisesti liikkuvat nuoret. Isoisänsilta yhdistää Kalasataman ja Mustikkamaan.

Vastaavanlaiset tapaukset ovat pelastuslaitokselle niin tuttuja, että jopa asiaan liittyvää somekampanjaa on joskus mietitty, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäasiantuntija Antti Salminen.

Isoisänsilta ei ole ollut ilmiöistä viimeisimpiä, mutta sielläkin on hiljattain jälleen bongattu vaarallisesti liikkuvia nuoria kulkijoita.

Tällainen kiipeily on Salmisen mukaan globaali ilmiö. Vastikään Helsingissä kiipeiltiin Jätkäsaaressa sijaitsevan talon seinissä.

Tätä Salminen kuvailee astetta vakavammaksi teoksi, sillä kovalla alustalla ”riskit ovat ihan toisenlaiset”, hän kertoo.

Lue lisää: Vaarallinen näky Helsingin Jätkäsaaressa: Miehet kiipesivät ulkoseinää pitkin katolle

Isoisänsillan kaaren juurta on aidattu hieman, mutta ei niin, etteikö esteistä halutessaan pääsisi helposti yli. Miksi sillan kaarta ei saada kunnolla aidattua ja pääsyä kaaren päälle estettyä?

Salmisen mukaan tässä tapauksessa pitäisi liioitellusti sanottuna aidata kaikki vaaralliset paikat kaupunkiympäristössä. Kaikkia mahdollisia vaaran paikkoja on kuitenkin mahdotonta lähteä eristämään.

Salminen pitää kuitenkin myönteisenä sitä, että ilmiöstä keskustellaan. Hänen mielestään ”vanha kunnon klassinen valistaminen” toimii usein aitoja parempana esteenä ja voi herätellä huimapäitä tiedostamaan toiminnan riskit paremmin.

Pelastuslaitoksen tehtävämäärät ovat hänen mukaansa nousseet viime aikoina. Koronavuosien ja Ukrainan sodan aiheuttama paha olo näkyy yhteiskunnassa ja purkautuu eri tavoin.

”Ihmisen mieli turtuu pahasta olosta ympärillä ja sitten kokeillaan eri asioita”, Salminen kuvailee.

Hänellä onkin nyt kaikille tärkeä viesti muistettavaksi erityisesti yhteiskunnan kriisitilanteisiin: välittäkää toisistanne ja pitäkää toisistanne huolta.

Lue lisää: Sillalta hyppineet pojat aiheuttivat suuren meri­pelastus­tehtävän Länsiväylällä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat