Jäteauton kuski ei tajunnut, että maanantai oli arkipyhä – seurauksena Töölössä kolisteltiin ihmisiä hereille kello 5.49

Helsingin kantakaupungin asukkaille on muodostunut jo epätoivottuja pääsiäisperinteitä HSY:n jäteautojen kanssa, jotka eivät noudata arkipyhien aikatauluja.

Caloniuksenkadun asukkaita häiritsevät niin katuremontti kuin jätteenkuljetuksen aikatauluja laiminlyövät jäteautot.

21.4. 9:27

Arkipyhä tuo monelle työssä käyvälle kaivatun lepopäivän, jolloin saa nukkua tavallista pidempään. Ei kuitenkaan Helsingin kantakaupungissa.

Etu-Töölössä asuva Susanna Jyllinmaa heräsi pääsiäismaanantaina kolinaan, jonka lähteenä oli HSY:n jäteauto. Erikoista oli se, että auto oli hoitamassa tehtäviään yli tunnin liian aikaisin.

Kertomuksen voi todentaa valokuvasta, jonka asukas maanantaipyhänä 18. huhtikuuta otti liian varhaisesta jäteautosta. Kuvan tiedoissa näkyvä kuvausaika on kello 5.49, vaikka arkipyhänä jäteauto saisi määräysten mukaan kerätä jätteitä vasta aamuseitsemästä alkaen.

”Ymmärrän, että jätehuolto on tärkeää, mutta kyllä juhlapyhinä pitää saada nukkua ainakin seitsemään”, Jyllinmaa sanoo.

Pääsiäismaanantaina jäteauto ehti käydä Caloniuksenkadun molemmilla puolilla tunnin sallittua aikaisemmin. Kuva: Susanna Jyllinmaa / Lukijan kuva

HSY:n kuljetuspalveluiden käyttöpäällikkö Juho Nuutinen vahvistaa, että ennen aamuseitsemää ei jäteautojen tulisi missään päin Helsinkiä kolistella arkipyhinä.

”Urakoitsijoilla on varsin hyvin jätehuoltomääräykset tiedossa”, Nuutinen toteaa.

HSY:n urakoitsijat vastaavat siitä, että määräykset ovat myös kuskeilla tiedossa. Pääsiäisen arkipyhä oli käyttöpäällikön mukaan ”eräältä kuljettajalta mennyt ohi”, ja tämä oli tullut töihin tavallisen arkimaanantain tavoin. Asia on kuulemma urakoitsijan ja henkilöstön kanssa käsitelty.

Susanna Jyllinmaan mukaan kyseessä ei suinkaan ollut kertaluontoinen hairahdus.

Sama aamuvarhaisen kolistelu pyhäpäivänä on muodostunut jo vähemmän miellyttäväksi pääsiäisperinteeksi; sama töiden toimittaminen yli tuntia liian aikaisin tapahtui myös vuosi sitten. Tällöin Jyllinmaa oli HSY:hyn yhteydessä, ja hänelle pahoiteltiin töiden liian varhaista aloitusta.

Jyllinmaa kertoo olleensa HSY:hyn yhteydessä useita kertoja aiemminkin, sillä ongelmana on ollut arkitöiden aloitus toisinaan jo ennen kello viittä – tämä on kuitenkin onneksi reklamoinnin ansiosta loppunut.

HSY:n käyttöpäällikkö Nuutinen kehottaa helsinkiläisiä vastaavanlaisissa tapauksissa olemaan heihin yhteydessä puhelimitse tai verkkosivuilta löytyvän palautelomakkeen avulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat