Tutkimus: Suomessa kehitetty palvelu on lyömätön, kun ennustetaan tulevaisuuden koronavirus­tartuntoja

Tutkimuksen mukaan kerättyjen tietojen perusteella oli mahdollista tehdä luotettavan tarkkoja ennusteita koronapandemiaan liittyvästä hoidontarpeesta viikon päähän.

Omaolo-palvelussa on saatavilla muutakin terveystietoa kuin koronavirusinfektioiden oirearviokysely.

21.4. 10:14

Sähköinen koronaviruksen oirearviokysely auttaa poikkeuksellisen luotettavasti ennakoimaan terveydenhuollon kuormitusta lähitulevaisuudessa, selviää Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijoiden mukaan oirearviokyselystä saatu tieto voi auttaa kohdentamaan resursseja tarkoituksenmukaisesti myös tulevissa pandemioissa.

Oirearviokysely on Suomessa kehitetty väestön koronaoiretietojen ja muun terveysdatan kerääjä ja analysoija, jota käytetään paremman tilannetiedon saamiseksi koronavirusinfektion leviämisestä väestössä.

Kuka tahansa voi täyttää kyselyn verkossa Omaolo-palvelussa ja kertoa omista mahdollisista oireistaan.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa tehtiin oirearviokyselystä kertyneestä tilastollisesta datasta koneoppimismenetelmien avulla ennusteita hoidon tarpeesta viikon päähän.

Omaolon koronaviruksen oirearviokyselyyn tuli yliopiston tutkimusajankohtana 414 477 vastausta.

Datan keräämisen jälkeen jälkeen koronaviruksen oirearviokyselyn vastauksista saatuja ryhmätason tilastoja verrattiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämiin hoitoilmoituksiin ensimmäisen pandemia-aallon aikana maaliskuusta kesäkuuhun vuonna 2020.

Tuloksena piirtyi kuva siitä, että oirearviokyselyn kautta on mahdollista ennakoida terveydenhuollon kuormitusta.

Tutkimuksen mukaan kyselydatan perusteella oli mahdollista tehdä luotettavan tarkkoja ennusteita koronapandemiaan liittyvästä hoidontarpeesta viikon päähän.

Paras tulos saatiin, kun oiretietoja yhdistettiin kansallisen hoitoilmoitusjärjestelmän Hilmon rekisteritietoihin.

Tulokset viittaavat siihen, että Omaolo-palvelusta on mahdollista kerätä pandemian etenemisestä sellaista tietoa, jota ei saada pelkästään Hilmoon kirjatuista terveydenhuollon tiedoista.

”On mahdollista, että terveydenhuollon kuormitus muuttuu pandemiatilanteessa jopa hyvin nopeasti, ja sen voi nähdä koronaviruksen oirearviokyselyn avulla”, professori Tea Lallukka Helsingin yliopistosta vahvistaa tiedotteessa.

Sähköinen oirearviokysely ei tutkijoiden mukaan silti korvaa biologisten virustestien tarvetta. Oirearviokyselyn avulla voidaan kuitenkin saada tärkeää tietoa epidemian laajuudesta silloin, jos esimerkiksi testaus on ylikuormittunut ja vain osa väestöstä kyetään testaamaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat