Kontulassa 12 vuotta putkeen palanut lamppu sammui HS:n jutun jälkeen – Sitten asukas katsoi ihmeissään naapuri­taloon

HS uutisoi aiemmin kerrostalosta, jonka rappukäytävän valo oli palanut yhtämittaisesti ympäri vuorokauden ainakin vuodesta 2010. Se sammui, mutta naapuritaloissa valo palaa yhä.

12 vuotta kontulalaisessa kerrostalossa yhtämittaisesti loimottavat lamput on vihdoin saatu ajastettua – mutta toistaiseksi vain yhdessä monista vastaavista taloista.

22.4. 15:14

HS uutisoi maaliskuun loppupuolella kontulalaisesta kerrostalosta, jonka rappukäytävässä oli palanut valo yhtäjaksoisesti ainakin kahdentoista vuoden ajan.

Lue lisää: Kontulalaisen kerros­talon rappu­käytävässä on palanut valo yhtä­jaksoisesti jopa vuosi­kymmenen ajan

HS:ään yhteyttä ottanut asukas Armi Pohjansaro kertoo, että heti jutun ilmestyttyä hän kurkisti käytävään lampun tilanteen tarkistaakseen – ja ihme oli tapahtunut. Yhtämittaisesti palanut lamppu oli sammuksissa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen.

Pohjansaro kertoo asuneensa talossa vuodesta 2013, ja ennen tätä kevättä lamppu on ollut päällä jatkuvasti päivin ja öin, kesät ja talvet.

Periaatteen ihmiselle tilanne oli erävoitto, sillä Pohjansaro on jo pitkään yrittänyt tehdä asialle jotain.

”Kun minä jotain aloitan niin vien sen myös loppuun. Mä olen taistellut myös tappajaetanat ja rotat pois Kontulasta”, hän kertoo.

Tarina ei vielä kuitenkaan ole saanut onnellista loppua, sillä Pohjansaron talo Kontulan Ostostiellä on Hekan alueella omistamista taloista ainoa, jossa ikuinen valo ei enää pala.

Pohjansaron mukaan muissa taloissa sama ongelma jatkuu edelleen.

”Kyllä minä ihmettelen, että tällainen päätös on ollut. Että vaan tämän lehteen yhteyttä ottaneen talosta on lamppu korjattu”, Pohjansaro ihmettelee puhelimessa.

Hekan mukaan tilanteen korjaaminen on myös sen intresseissä, ja sähkötyöt on jo aloitettu.

Hekan eli Helsingin kaupungin asunnot Oy:n idän toimiston aluejohtaja Pekka Pirinen on kartalla tilanteesta.

”Ilman muuta laitetaan kuntoon”, Pirinen vakuuttaa.

Talojen sähkötyöt ovat Pirisen mukaan vielä kesken. Tilanteen korjaaminen on myös energiansäästöä tavoittelevan Hekan intresseissä.

Pirinen kertoo Kontulan talojen tilanteen olevan poikkeuksellinen, eikä hän ole tietoinen muista tapauksista, joissa lamput palaisivat jatkuvasti. Normaalisti taloissa on kytkin tai liikesensori.

Heka on pikkuhiljaa uusinut asuntojensa vanhakantaisia lamppuja uudempaan ja vähemmän kuluttavaan ledikantaan. Kontulan Ostostien lamppujen Pirinen epäilee vielä olevan vanhakantaisia energiasyöppöjä.

”Pikkuhiljaa budjetoidaan ja vaihdetaan uudempaan ledikantaan”, Pirinen kertoo.

Juuri turha sähkönkulutus on huolettanut myös Pohjansaroa, jonka mielestä lamput on edelleen ajastettu syttymään päälle liian aikaisin.

Yksi asia häntä edelleen mietityttää: olisiko vuokrakin matalampi, jos talojen sähkönkulutus saataisiin kuriin?

Lue lisää: ”Tätä aluetta kannattaa seurata”: Kaupunkitutkija porautui Kontulan huonoon maineeseen, ja sen takaa hänelle valkeni jotain tärkeää koko maan tulevaisuudesta

Lue lisää: Rakastettu kivijalkaliike sulki ovensa Kontulassa – myymälä sinnitteli 30 vuotta modernien kauppaketjujen keskellä: ”Kyyneleet tulee”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat