”Kaikki tahtovat samaan aikaan huoltaa pyöränsä” – Helsingissä voi joutua odottamaan aikaa pyörähuoltoon yli kuukauden

Pyörän huoltamista aletaan perinteiseen tapaan miettiä vasta kun säät lämpenevät, mikä ruuhkauttaa huollot. Lisäksi kansainvälisten tuotanto- ja kuljetusvaikeuksien vuoksi varaosapula on hurja.

Hyvien säiden alettua kaikki tahtovat huoltaa pyöränsä samaan aikaan.

25.4. 12:58

Aurinko paistaa ja viimeisetkin lumen rippeet sulavat kilpaa pois – eli on mitä parhain hetki ottaa pyörä varastosta ja viedä se huoltoon!

Jos tämä ajatus kävi mielessäsi nyt, niin olet jo auttamatta myöhässä. Helsingissä pyörähuoltoon pääsyä joutuu useissa paikoissa odottamaan ainakin kuukauden.

Tapanilan Pyörämiehistä puhelimeen vastaa omistaja Antero Pitkänen, jonka mukaan seuraava vapaa aika löytyy vasta kuukauden päästä.

Lumisten ja kylmien säiden vuoksi ihmiset ovat heränneet pyöränhuoltohommiin tänä keväänä pari viikkoa normaalia myöhemmin. Nyt hyvien säiden alettua kaikki ovat samaan aikaan kaivamassa pyöriään varastosta.

Huoltoon jonotus ei ole pyöräilijän ainoa murhe. Pitkänen kertoo, että varaosapula on hurja: osien hinnat ovat nousseet keskimäärin 5–10 prosenttia, joidenkin osien kohdalla puhutaan jopa 20 prosentin hinnankorotuksista.

Osaa osista ei nyt saa lainkaan, vaikka niitä olisi tilattu jo vuosi sitten.

Pitkäsen mukaan tilanne alkoi pari vuotta sitten yhdessä koronapandemian kanssa, kun tuotantomaiden tehtaita Kaukoidässä meni sulkuun. Pitkänen väittää, että hänen omassa yrityksessään varaosatilanne olisi kuitenkin hyvä.

Lue lisää: Uuden polkupyörän ostaja voi törmätä kolmeen ikävään asiaan, joista yksi on hinta: ”Pyörien hinnat voivat nousta helposti kymppien sijasta satasilla”

Pasilassa sijaitsevassa kauppakeskus Triplan pyöräkeskuksessa on myös kiinnitetty huomiota varaosien saatavuuden vaikeuteen.

Keskusta edustavan Eeva Karhuvaaran mukaan syyt ovat alkaneet jo ennen pandemiaa ja liittyvät alkutuotantoon ja kaivosteollisuuteen: ”Kuivuuteen, nälänhätään, ihmisoikeusongelmiin”, hän luettelee.

Karhuvaaran mukaan inflaatio ei erityisemmin vaikuta hintoihin, mutta hintojen korotuspaineita alalla silti on nousseiden kustannusten vuoksi. Niitä ei kuitenkaan pystytä suoraan siirtämään asiakkaiden hintoihin, sillä ihmiset eivät ole valmiita maksamaan enemmän.

Triplan pyöräkeskuksessa pyörähuollon aika menee vielä Pyörämiehiäkin pidemmälle, yli kuukauden päähän. Joidenkin huoltojen kohdalla aikaa saattaa joutua odottamaan vieläkin pidempään.

Odotusaika on vuodenaikaan nähden normaali.

”Nyt kun tuli aurinkoista niin kaikki tahtovat samaan aikaan huoltaa pyöränsä. Oikea aika huoltaa pyörä olisi kuitenkin silloin, kun on vielä huono keli”, Karhuvaara opastaa.

Aivan kaikkialla Helsingissä ei silti tarvitse odottaa kuukautta, sillä myös alueellisia eroja näyttää olevan.

Liikkuviin pyörähuoltoihin voi päästä saman päivän aikana, ja Vuosaaren pyörähuollosta kerrotaan HS:lle, että pyörän saa perushuoltoon vain noin viikossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat