Satelliitti tarkensi Helsinkiin kirkkaan päivän kriittisellä hetkellä: Tuore ilmakuva näyttää kaupungin rannat aivan uudessa valossa

Satelliittikuvasta näkyy, kuinka Vantaanjoen lumensulamisvesien mukana kulkeutuva maa-aines peittää Helsingin rannikon ruskeaan vesimassaan.

Euroopan Unionin maanseurantaohjelma Copernicuksen 22. huhtikuuta ottamassa kuvassa näkyy, kuinka Vantaanjoen mutaiset tulvavedet sekoittuvat Itämeren kirkkaaseen veteen Helsingin kaupungin rannikoilla.

26.4. 7:00 | Päivitetty 26.4. 10:05

Euroopan Unionin maanseurantaohjelma Copernicus julkaisi Twitterissä 22. huhtikuuta otetun satelliittikuvan, jossa Vantaanjoesta laskevat hyvin sameat vesimassat näyttävät peittävän koko Helsingin keskusta-alueen rannikon.

Kuvassa kontrasti Vantaanjoesta laskevan veden ja meriveden välillä on silmiinpistävä.

Copernikuksen Twitter-postauksen tekstissä lukee vapaasti käännettynä, kuinka kuvassa Vantaanjoen mutaiset vedet sekoittuvat Itämeren kirkkaaseen meriveteen Helsingin kaupungin rannikoilla.

Vantaanjoki virtaa lukuisten kuntien alueella ja laskee Itämereen Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Joen suurin kuormittaja on maatalous, mutta jokeen lasketaan myös jätevesiä ja muita päästöjä. Joen valuma-alueella asuu yli miljoona ihmistä.

Copernicus otti kuvat kiinnostavaan ajankohtaan, kertoo Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n asiantuntija Heli Vahtera. Viime viikon keskiviikolle 20. huhtikuuta sattui kevään tulvahuippu.

Vahteran mukaan tulvaveden määrä ei ole poikkeuksellinen, mutta kuitenkin keskimääräistä suurempi. Tulvat ovat huuhtoneet maaperää ja lumen alla ollutta kuollutta kasvimassaa eteenpäin. Vantaanjoen valuma-alueella on paljon savista maata, kuten peltoja.

Kiinnostavan asiasta tekee myös se, että tulvahuippu johtuu lähes kokonaan lumen sulamisesta, sillä sateita on tullut vain vähän.

Vahteran mukaan vesi on sameaa vielä muutaman viikon, mutta vesien virkistyskäytön suhteen ei kannata olla huolissaan. Kyse on joen normaalista vuosirytmistä.

Myös Suomen ympäristökeskus Syken johtava tutkija Jenni Attila vahvistaa, että kyseessä on jokakeväinen sulamisajan ilmiö. Satelliittikuvista näkyy havainnollisesti, miten sulamisaikaan valuma-alueelta tulee jokia pitkin maa-aineista.

Syken Tarkka-palvelusta voi myös itse käydä katsomassa, kuinka useat muutkin jokien edustat Suomen rannikolla ovat nyt vastaavassa tilanteessa.

Lue lisää: Yli miljoonan suomalaisen takapihoja kiertelee likainen ja halveksittu joki, jolla on ällistyttävä tarina – HS seurasi lähes vuoden elämää Suomen merkittävimmällä joella

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat