Vinyylilevyjen renessanssia ajava yritys lähtee vuokra­tiloistaan Vallilasta ennen kuin yhtäkään levyä ehdittiin painaa

Levypuristamo pyrkii palauttamaan vinyylilevyjen valmistavan teollisuuden Suomeen. Nyt se etsii yritykselle kantakaupungista uusia tiloja ”eläväksi museoksi”.

Helsingin Levypuristamon perustaja Lupu Pitkänen kuvattuna tilassa, jonne piti tulla vinyylien valmistuspaikka.

26.4. 12:49

Perinteisten äänilevyjen valmistuksen Suomessa uudestaan käynnistävä Helsingin Levypuristamo kertoo jättävänsä vuokraamansa tilat Vallilan Konepajan vanhassa voimalassa. Lähtö tapahtuu kesken saneerauksen ja ennen kuin tuotanto on ehtinyt edes alkaa.

Yritys tiedotti asiasta tiistaiaamuna.

”Rakennuksen omistaja teki selväksi, että vuokrasopimusta ei olisi jatkettu määräajan jälkeen – se haluttiin päättää jo ennenaikaisesti. Vaikea tilanne ei jättänyt meille muita vaihtoehtoja kuin keskeyttää kallis saneeraus ja suostua vuokrasopimuksen päättämiseen”, Helsingin Levypuristamon perustaja Lupu Pitkänen sanoo tiedotteen mukaan.

Yritys sai vuonna 2021 rakennusluvan remontille Museoviraston suojelemassa voimalarakennuksessa ja oli aloittamassa siellä mittavaa omakustanteista saneerausta.

Puhelimitse Pitkänen vahvistaa HS:lle, että vuokrasopimus Vallilan Ratapihan kanssa on takana päin. Se päätettiin hänen mukaansa hyvässä hengessä, mutta yksityiskohtiin hän ei tahdo mennä.

”Ei ollut isompaa draamaa. Heillä muuttui suunnitelmat.”

Levypuristamon suunnittelu- ja lupaprosessi oli jo tehty ja vanhat rakenteet sekä haitta-aineet purettu pois. Saneeraus olisi valmistunut parin kuukauden päästä, ja levytuotanto olisi saatu käynnistettyä kesällä.

Nyt Pitkänen arvioi, että tuotannon käynnistys voi mennä syksyyn.

”Tai voi olla, että valmistuu nopeastikin. Riippuu siitä tilasta, joka löydetään tilalle.”

Pitkäsen mukaan puristamohanke on yhä tukevalla pohjalla.

”Kuka tietää, lopputulos voi uudessa tilassa olla parempikin.”

Levypuristamo on perustettu vastaamaan vinyylilevyjen kasvavaan kysyntään palauttamalla alan teollisuutta Suomeen.

Vinyylimyynnin arvo Suomessa kasvoi vuonna 2021 jopa 50 prosenttia ohittaen CD:n ensimmäisen kerran sitten 1990-luvun alun, selviää Musiikkituottajien maaliskuussa 2022 julkaisemista tilastoista. Vinyylin suosion ansiosta fyysisten äänitteiden myynti on jälleen kasvussa.

Lue lisää: Miksi niin moni haluaa palata musiikin kuuntelussa menneiden aikojen teknologiaan? Nämä kolme asiaa vinyyli­levyissä houkuttavat

Esimerkki vinyylilevyjen tuotantokoneesta. Ruotsalaisen Pheenix Alphan automaattinen AD12-levyprässi puristaa jopa tuhat levyä päivässä.

Helsingin Levypuristamo kertoo käyttävänsä vinyylien valmistukseen 1900-luvun alkupuolen tekniikoita ja etsiikin uusia tiloja saman aikakauden teollisuusrakennuksista Helsingin kantakaupungista.

Yrityksen tavoitteena on tuoda levyjen valmistus kaupunkilaisten keskelle, ikään kuin eläväksi museoksi, jossa tehtäisiin kierroskäyntejä.

Pitkänen suunnittelee, että aiempaa isompi uusi tila mahdollistaisi esimerkiksi levynjulkaisukeikkojen järjestämisen. Puristamossa voisi pitää myös pientä levykauppaa.

Lue lisää: Vinyylilevyistä on pulaa ja kirjat myöhästyvät paperin puutteessa: Pandemian aiheuttamat tuotanto-ongelmat näkyvät myös Suomessa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat