Helsingissä sulatettiin lunta onnistuneesti täysin uudenlaisella laitteella – Lupaavat tulokset johtavat jatkotoimenpiteisiin

Stara testasi Helsingissä lumensulatuslaitetta. Laite vähentää lumenkuljetuksia ja kustannuksia sekä säästää ympäristöä.

Staran lumensulatuskokeilun aikana sulatettiin 160 kuorma-autolavallista lunta.

27.4. 15:28

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara testasi maaliskuun ajan uudenlaista lumensulatus- ja puhdistuslaitetta Jätkäsaaren Saukonlaiturissa.

Kokeilussa kävi ilmi, että lumen sulattaminen meriveden lämpöä hyödyntävällä laitteella oli kustannustehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää kuin lumen kuljettaminen lumenvastaanottopaikoille.

Yhden lumikuorman sulattaminen laitteella maksoi noin viisi euroa ja vei sähköä keskimäärin 40 kWh. Yhden lumikuorman kuljettaminen lumen vastaanottopaikalle Helsingissä maksaa keskimäärin noin 80–120 euroa.

Lumesta myös suodatettiin yli kahdeksan kuutiota roskaa. Yhdessä lumikuormassa roskaa oli noin 50 litraa. Suurin osa roskasta oli hiekoitussoraa, mutta mukana oli myös kasvomaskeja, suojahanskoja, tyhjiä tölkkejä, pulloja ja lasinpesunestepusseja.

Ensi talvena Stara aikoo kokeilla lumen sulattamiseen suurempaa ja energiatehokkaampaa laitetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat