Henkilöauto pysäköitiin käsittämättömällä tavalla Jätkäsaaressa: Tiellä poikittain ollut auto esti ambulanssin tulon

Silminnäkijään mukaan Kap Hornin kadulle pysäköity auto olisi mahtunut hyvin parkkiruutuunkin. Nyt poikittain pysäköity auto tukki ambulanssin reitin.

Ambulanssi ei mahtunut kulkemaan sille tarkoitettua reittiä, vaan joutui kääntymään ympäri.

5.5. 9:19

Helsingin Jätkäsaaressa asuva Lasse Laaksonen todisti vappuviikonloppuna valitettavaa tapahtumaketjua kävellessään kotinsa lähistöllä Hyväntoivonpuistossa.

Laaksonen näki, miten puiston viereiselle Kap Hornin kadulle oli pysäköity henkilöauto poikittain pelastustielle. Juuri samalla hetkellä pelastusreittiä yritti käyttää ambulanssi.

”Ambulanssi oli tulossa siihen suuntaan, seisoi paikallaan vähän aikaa ja kääntyi sitten toisin päin pois. Vaikutti siltä, että se olisi halunnut tulla siitä”, Laaksonen kertoo.

”Minulla ei ole aavistustakaan, miksi se auto oli siinä niin. Kadulla olisi ollut parkkipaikkoja hyvin.”

Laaksosen mukaan auton sisällä ei näkynyt kuljettajaa.

Johtava palotarkastaja Sami Mård Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että pelastuslaitos saa ihmisiltä säännöllisesti yhteydenottoja väärinpysäköinnistä.

Pelastustiet rakennetaan, jotta hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta. Jos näin ei ole, pelastustoiminta voi muuttua jopa mahdottomaksi.

"Ehkä olisi syytä korostaa pelastustien merkitystä vielä enemmän. Sitä, mitä väärinpysäköinti saattaa pahimmillaan aiheuttaa”, Mård sanoo.

”Kun puhutaan henkeä uhkaavista tilanteista, jokainen minuutti on ihan äärimmäisen tärkeä.”

Mårdin mukaan pelastustiet voitaisiin merkitä autoilijoille entistä näkyvämmin ja niistä voitaisiin viestiä ihmisille paremmin esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden sisällä.

”Tuntuu, että siinä on taustalla jonkun verran myös epätietoisuutta. Ei ole osattu huomioida, että jossain on pelastustie ja että siihen ei saa pysäköidä”, hän puntaroi pysäköintirikkeitä.

Pelastustoiminnan nopeus vaikuttaa henkilövahinkojen vakavuuden lisäksi myös materiaalivahinkoihin.

”Jos on kyse vaikka vesivahingosta tai tulipalosta, ne saattavat levitä laajemmalle ja aiheuttaa suuria vahinkoja”, Mård korostaa.

Kap Hornin kadulta kuvan ottanut Lasse Laaksonen kertoo, että liikenteen ongelmat ovat Jätkäsaaressa muutenkin yleisiä.

Runsaan laivaliikenteen vuoksi lähialueen tiet tukkeutuvat helposti rekkajonoista. Pääsiäisenä jonot matelivat paikallaan tuntikausia.

”Poliisit ohjasivat ihmisiä ajamaan autoillaan raitiovaunukiskoja pitkin, kun he eivät olisi päässeet kulkemaan mitenkään muuten. Jotkut ajoivat jopa pyöräteitä pitkin. Siellä on vähän Villin lännen tapa kulkea”, Laaksonen kuvaili Jätkäsaarta.

Jopa hänen lähipuistossaan näkee silloin tällöin autoja.

”Hurjimpina aikoina autoja ajaa jopa sitä Hyväntoivonpuistoa pitkin. Sehän ottaa tietysti ihmisiä pattiin.”

Lue lisää: Helsingin suunniteltua pysäköintiohjelmaa väitetään lainvastaiseksi –  HS tarkisti väitteen

Lue lisää: ”Jos minulla olisi auto, en haluaisi maksaa 90:tä euroa pysäköinnistä” – Esitys pysäköinnin hintojen kovista korotuksista epäilyttää kanta­kaupunkilaisia

Lue lisää: Mies maksoi pysäköinnin vahingossa väärään autoon – Pysäköinti­yritys vei 60 euron arvoisen asian oikeuteen, ja alkoi vuosien taistelu

Lue lisää: Autoihin hiipi muoti-ilmiö, joka tekee pysäköinnistä lähes mahdotonta – Helsingin Ruskea­suolla päädyttiin omaperäiseen ratkaisuun

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat