Pappi kompuroi karjuen alttarilla helsinkiläis­häiden loppu­marssin aikana – Kenenkään ei olisi pitänyt huomata, mutta mikrofoni jäi päälle

Vilkkaimpana hääsesonkina papit vihkivät pareja liukuhihnalta, eikä kiireessä voi välttyä kommelluksilta. HS kertoo Helsingin tuomio­kirkko­seura­kunnan pappien ikimuistoisimmat hääsattumukset.

Moni haluaa Suomenlinnan kirkkoon kesähäihin. Siellä, kuten muissakin ikonisissa kirkoissa, on sattunut kiusallisia kommelluksia.

20.5. 2:00 | Päivitetty 20.5. 6:12

Pääkaupunkiseudulle odotetaan erityisen vilkasta hääkesää. Koronarajoitusten poistuttua pareja voidaan vihkiä kirkoissa jälleen normaaliin tapaan.

Sesongin kuumimpina aikoina kömmähdyksiä voi sattua ammattitaitoisille ja kokeneillekin papeille.

Helsingin tuomiokirkko­seura­kunnan kappalainen, pappi Maija Kuoppala kertoo kohdanneensa vuosien varrella kaikenlaista. Seurakunnan alueeseen kuuluu kaupungin suosituimpia vihkikirkkoja, kuten Suomenlinnan kirkko, Tuomiokirkko ja Vanhakirkko.

Kuoppala keräsi papeilta kokemuksia viime vuosien häistä. He tunnustivat muun muassa seuraavanlaisia tapauksia.

Papille syötettiin sipsejä

”Viime kesä oli erityisen kuuma, eikä papin virka-asua ole suunniteltu sellaisiin olosuhteisiin. Eräs pappi oli läkähtyä kuumuuteen. Bestmanit syöttivät hänelle sakastissa sipsejä, jotta hän pääsisi takaisin tolpilleen.”

Papin asu voi olla kuuma kesähäissä.

Kompastuminen kriittisellä hetkellä

”Vihkiseremonian loppumarssi soi, ja hääpari alkoi kävellä ulos. Käsillä oli häiden kulminaatiohetki. Papin nappimikrofoni oli jäänyt päälle, kun hän kompastui alttarilta lähtiessään aivan rähmälleen ja suusta pääsi ruma sana. Papin karjahdus kaikui koko kirkolle.”

Kännykät esiin kesken seremonian

”Nykyaikana on yleistynyt se, että morsiusparit ottavat selfieitä alttarilla. Tämä voi yllättää papin, joka sitten päätyykin näkymään kuvan taka-alalla.”

Pappi voi päätyä nykyään yllättäen selfieihin.

Hämmennyksen hetki alttarilla

”Korona-aikana hääparit on tavattu vihkikeskustelussa maskit päällä ja verkkareissa. Sitten kun häämarssi soi ja hääpari kävelee alttarille, he voivat näyttää melkein tunnistamattomilta. Sydän lyö kahdesti ja säikähtää: hetkinen, olenko minä tavannutkaan tuota paria?”

Eri kulttuurit aiheuttavat yllätyksiä

”Eri kulttuureissa on erilaisia hääkäytäntöjä, jotka eivät ole meille tuttuja. Hääpari voi nähdä itsestäänselvänä sellaisen asian, joka tulee papille täytenä yllätyksenä. On olemassa esimerkiksi suomalaisesta kaavasta poikkeava kynttiläseremonia, jossa kaksi kynttilää sytyttävät yhden kynttilän. Jos pappi ei tiedä tästä, hän voi ihmetellä, mihin morsiuspari lähtee vaeltamaan.”

Kun häät poikkeavat kaavasta, pappi voi mennä sekaisin.

Naimisiin mennään mitä erikoisimmissa paikoissa. Kuoppala kertoo, että pareja on vihitty niin puistoissa, veneissä, kallioilla kuin kodin olohuoneessakin.

Vihittävien nimet ovat unohtuneet viime hetkellä, ja onpa Kuoppalan kollega joskus ollut vähällä sanoa kolmekin nimeä. Tällaiset sattumukset saavat hääväen kohahtamaan.

Sekaannukset ovat etenkin kiireisimpinä kesäviikonloppuina inhimillisiä, mutta ne harmittavat pappeja suuresti. Hääpaikalta on joskus myöhästytty, mitä Kuoppala kuvailee kardinaalivirheeksi. Siitä moni pappi näkee painajaisiakin.

Kuoppala kertoo itsekin lähettäneensä morsiusparille jälkikäteen pahoitteluviestejä.

”En usko, että on sellaista pappia, jonka uralla ei olisi jotakin mokaa sattunut. Onneksi vakavampia virheitä käy harvakseltaan.”

Suomalaiset toivovat kirkkohäiltä usein hartautta ja perinteisiä käytäntöjä, Kuoppala kertoo. Välillä vihkipari voi kuitenkin kokea riemukkaita yllätyksiä.

Kun pappi pidetään juonessa mukana, voi hääseremonian osaksi suunnitella monenlaista normaalista poikkeavaa.

”On järjestetty lauluesityksiä, joista vihkipari ei tiedä mitään. Yksi nousee ensin laulamaan, sitten toinen ja kolmaskin. Tällaisista yllätyksistä tulee itsellekin hyvä mieli.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat