Järkyttävä ääni piinasi kauppa­keskuksen asiakkaita Helsingissä – Kauppakeskus­päällikkö selittää

Karmea hälytysääni osoittautui tehokkaaksi saaden ihmiset hetkessä ulos helsinkiläisestä kauppakeskuksesta.

11.5. 16:13 | Päivitetty 11.5. 16:41

Kauppakeskus Arabiassa tiistai-iltana asioineet kavahtivat hälytystä. Merkillinen hälytysääni sai kauppakeskuksen tyhjäksi nopeasti.

Ääni oli sellainen korvia riipivä ujellus, ettei sitä kukaan jää vapaaehtoisesti kuuntelemaan. Havaittua ääntä kuvaillaan poikkeuksellisen voimakkaana, ja siksi se toimi erityisen tehokkaasti.

Esimerkin äänestä voit kuunnella tämän jutun alussa olevalta videolta, jossa kova ääni kuuluu keskuksesta ulos asti.

Hälytyksen sai aikaan sprinkleriverkoston häiriö. Kauppakeskuspäällikkö Jenna Vehka-aho kertoo sprinklerin lauenneen liian alhaisen ylläpitopaineen vuoksi. Mutta mistä moinen ääni?

Vehka-aho kertoo johtaneensa kauppakeskuksen toimintaa vasta muutaman vuoden ajan. Hälytyksiä ei ole hänen aikanaan ollut, eikä järkyttävää ääntäkään olla jouduttu kuulemaan.

”Oikean hädän hetkellä on hyvä, että hälytys kuuluu”, Vehka-aho toteaa.

Päivystävä palomestari Juha Lindholm Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että kiinteistön omistaja päättää itse hälytysäänistä. Äänen voimakkuudelle on määrätty tietyt standardit, ja kiinteistö valitsee äänen tietystä valikoimasta.

Lindholmin mukaan käytössä on vanhempaa ja uudempaa tekniikkaa. Vanhat hälytysäänet voivat muistuttaa enemmän kellon kilinää, uudemmat laitteet ovat puolestaan tehokkaampia. Viiltävällä ujelluksella tai huutavalla pirinällä on kuitenkin aina tärkeä tarkoitus.

”Ääni on niin voimakas, jotta ihmiset ymmärtävät sen poistumiskäskyksi”, Lindholm sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat