Poliisi haluaa saattaa ”Piritorin” huume­kauppiaat rikos­vastuuseen: ”Poliisi ei ole kiinnostunut vain isoista kaloista”

Kolmiviikkoisen tehovalvonnan tarkoituksena on tehostetusti jalkautua ja puuttua katutasolla käytävään huumausainekauppaan ja saattaa myyjät rikosvastuuseen.

Huumekauppaa on tehty näkyvästi muun muassa Vaasanpuistikossa, jonka tunnetumpi nimitys on Piritori. Tori on ollut remontissa viime aikoina, ja siitä syystä huumekauppa on siirtynyt lähikujille.

11.5. 13:47 | Päivitetty 11.5. 14:24

Helsingin poliisi kertoo tekevänsä kolmen viikon tehostetun huumekaupan valvontajakson Kalliossa alkaen maanantaina 16. toukokuuta. Valvonnalla puututaan huumausainekaupan lisäksi alueen häiriökäyttäytymiseen.

Poliisin tiedotteen mukaan näkyvän valvonnan tavoitteena on rauhoittaa tilannetta etenkin Kurvin ja Torkkelinmäen puiston seudulla.

Poliisi kertoo, että Helsingissä on paljastunut viime vuosien aikana useita suuria huumausaineiden myyntiin ja levittämiseen liittyviä rikoskokonaisuuksia.

Helsingin poliisilaitoksen komisario Hanna Kiiskinen sanoo HS:lle, että Kurvin seutu valikoitui poliisin tehovalvonnan kohteeksi runsaan kansalaispalautteen ja poliisin omien havaintojen perusteella. Tällä hetkellä poliisi kerää myös kaupunkilaisten kokemuksia Kallion turvallisuustilanteesta nettikyselyllä.

Moni helsinkiläinen on kokenut Vaasanpuistikon eli tuttavallisemmin Piritorin ympäristön epämiellyttäväksi näkyvän huumausainekaupan vuoksi. Miksi poliisi on antanut huumeiden kauppaamisen jatkua näinkin avoimesti?

”Kansalaiset eivät ehkä aina huomaa sitä, mutta kyllä poliisi puuttuu myös katukauppaan jatkuvasti. Ympäri vuoden teemme tätä työtä”, Kiiskinen sanoo.

Lue lisää: ”Pienikin tökkäys ja nyrkit on esillä” – Piritorin remontti puski levottomuudet yhteen tiettyyn pisteeseen, jossa ohikulkijoiden pitää olla tarkkana

Joskus poliisia kritisoidaan siitä, että kaupunkilaisten arjessa näkyvään pienimuotoiseen ”nappikauppaan” ei puututa, vaan resursseja kohdennetaan huumeorganisaatioiden huipulle.

”Poliisi ei ole kiinnostunut vain isoista kaloista. Myös katukauppaan puututaan vuoden ympäri”, Kiiskinen vastaa.

Kiiskisen mukaan tehovalvonnan aikana Kurvin seudun kenttätyöhön suunnataan vielä lisää poliisin resursseja. Sen tarkoituksena on tehostetusti jalkautua ja puuttua katutasolla käytävään huumausainekauppaan ja saattaa myyjät rikosvastuuseen.

Kiiskinen sanoo, että päihtyneiden henkilöiden norkoiluun alueella puututaan kuitenkin vain siinä tapauksessa, jos he aiheuttavat häiriötä. Ihmisillä on oikeus oleskella yleisillä paikoilla kuten Piritorilla.

Poliisin tiedotteessa Kiiskinen tähdentää, että erityisenä painopisteenä ovat nuoret.

”Nuorten kohdalla päätavoitteemme on saada katkaistua nuorten rikoskierre mahdollisimman nopeasti. Jos nuori jää kiinni huumausaineiden myynnistä, käytöstä tai muusta häiriökäyttäytymisestä, otamme aina yhteyttä huoltajiin ja ohjaamme nuoren moniammatillisen avun piiriin”, Kiiskinen toteaa.

”Meidän ennalta estävän toiminnon poliisit tekevät aktiivista yhteistyötä Kallion alueen asukkaiden kanssa, jotta alueen turvallisuustilanne saadaan paremmaksi”, Kiiskinen jatkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat