Lehmät rynnivät vaivihkaa Viikissä pellolle – Video paljastaa, mitä yleisö ei päässyt tänäkään keväänä katsomaan

"Toivottavasti ensi vuonna päästään palaamaan perinteisiin”, Helsingin yliopiston tiedotteessa toivotaan.

12.5. 16:21

Helsingin varmin kevään merkki tapahtui tänäkin vuonna kuin varkain.

Helsingin yliopiston Viikin tutkimustilan kaikki 65 lehmää ovat päässeet laitumelle pitkän talven jälkeen. Yliopiston tiedotteessa tunnelmoidaan, ettei edes viileähkö kevätsää haitannut, kun tutkimustilan asukit ”lähtivät vauhdilla testaamaan toukokuisen ruohon maistuvuutta”.

Yliopiston mukaan "Suomen urbaaneimmilla lehmillä” on nyt edessään onnenpäivät, sillä jos sää suosii melko viileän alkukevään jälkeen laidunten kasvua, lehmät ulkoilevat tästä eteenpäin päivittäin.

Videon tämän kevään laitumelle kirmauksesta voit katsoa tämän jutun alusta.

Perinteisesti laitumelle kirmaus on ollut sadoille helsinkiläisille kevään aloittava suuri yleisötapahtuma.

Tänäkään vuonna ei silti nähty yleisötapahtumaa. Myös viime vuosina yleisömassoilta on jäänyt tuttu kansanhupi väliin. Koronapandemia näyttää katkaisseen pitkän perinteen – ainakin toistaiseksi.

”Toivottavasti ensi vuonna päästään palaamaan perinteisiin”, tiedotteessa toivotaan.

Lehmät riemuitsivat kevään alkajaisiksi.

Helsingin yliopiston Viikin tutkimustila sijaitsee Viikin kampusalueella Helsingin kaupungin maapinta-alan keskipisteen tuntumassa. Tilan päärakennuksista on linnuntietä noin seitsemän kilometriä Helsingin ydinkeskustaan.

Viikin tutkimustila on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alainen yksikkö. Tilaa käytetään pääasiassa Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteiden tutkimukseen ja opetukseen.

Viikin tutkimustilaan kuuluu 155 hehtaaria viljelymaata ja navetta. Vajaa puolet peltoalasta on säilörehu- ja laidunnurmena. Loppuosalla pelloista viljellään viljaa ja öljykasveja sekä valkuaiskasveja, kuten härkäpapua.

Lypsylehmiä on 65, ja ne pääsevät keväisin ulos.

Naudat söivät maan antimia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat