Tutkimus: Terveelliset elintavat auttavat ehkäisemään raskausdiabetesta niillä, joilla perinnöllinen riski on suurin

Tutkijat onnistuivat kehittämään riskipisteytyksen, jonka perusteella voidaan tunnistaa äidit, jotka hyötyisivät elintapaneuvonnasta eniten.

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan tehostetusta elintapaneuvonnasta hyötyvät vain ne naiset, joilla on suurin perinnöllinen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

15.5. 10:00

Helsingin yliopiston tutkimuksesta selvisi, että terveelliset elintavat auttavat ehkäisemään raskausdiabetesta niillä, joilla perinnöllinen riski sairauteen on suurin.

Yliopisto tiedotti tutkimuksesta aiemmin tällä viikolla.

Raskausdiabetes todetaan nykyisin Suomessa yhä useammalla odottajalla. Sillä on merkitystä sekä äidin että lapsen terveyteen niin raskausaikana kuin synnytyksen jälkeenkin.

Lue lisää: Raskausdiabetes yleistyy voimakkaasti, lähes joka neljännellä synnyttäjällä diagnoosi

Raskausdiabeteksen ennaltaehkäisy elintavoin -tutkimus toteutettiin vuosina 2008–2013 Helsingissä ja Lappeenrannassa.

Tutkimukseen kutsuttiin raskautta suunnittelevia tai alkuraskaudessa olevia suuren diabetesriskin omaavia naisia. Tällaisiksi luettiin naiset, joiden painoindeksi oli yli 30 tai joilla oli taustalla aiempi raskausdiabetes.

Yhteensä 724 naista jaettiin tutkimuksessa joko kontrolliryhmään tai saamaan tehostettua liikunta- ja ruokavalioneuvontaa.

Tutkimukseen osallistuneiden naisten avulla tutkijat kehittivät riskipisteytyksen, jonka avulla pystytään laskemaan geneettinen diabetesriski.

Helsingin yliopiston suorittaman tutkimuksen tuloksia voidaan pitää merkittävinä maailmanlaajuisesti.

Tutkimuksessa havaittiin, että kakkostyypin diabeteksen riskipisteet olivat yhteydessä kohonneisiin glukoosiarvoihin keski- ja loppuraskaudessa sekä vuosi synnytyksen jälkeen.

Korkeat riskipisteet korreloivat myös enemmän raskausdiabetestä, esidiabetesta sekä diabetesta vuosi syntymän jälkeen.

Näiden tietojen perusteella tutkijat havaitsivat, että tehostetusta elintapaneuvonnasta hyötyivät vain ne naiset, joilla oli suurin perinnöllinen riski sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Tämä puolestaan mahdollistaisi tutkijoiden mukaan jatkossa sen, että geneettisen riskipisteytyksen avulla tutkijoiden olisi mahdollista tunnistaa suurimmassa riskissä olevat odottajat.

Lue lisää: Esikoistaan odottava Kaisu, 29, seuraa sokeritasojaan Husin sovelluksella – Raskausajan diabetes yleistyy voimakkaasti, ja se on riski sekä äidille että lapselle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat