Helsingissä kukkii tällä hetkellä niin upea puu, että ihmiset jonottavat sen eteen tasaisena virtana ottamaan kuvia

Kansallisoopperan lähellä kasvava puu kerää ympärilleen ihastelijoita jatkuvana virtana. Tänä viikonloppuna kirsikkapuita kannattaa ihailla, sillä sunnuntain jälkeen voi olla jo liian myöhäistä.

Nikolai Nefedov saapui Helsinkiin viikonlopuksi pelkästään kukkivien kirsikkapuiden vuoksi.

13.5. 17:09

Kameraa kantava nuori mies katselee Helsinginkadulla vaaleanpunaisena hehkuvaa kirsikkapuuta lähes hartaan näköisenä.

Kuinka kauan hän on seissyt siinä?

”Puolitoista tuntia, en malta lähteä pois. Varmaan vielä puoli tuntia kuvaan ja ihastelen tätä puuta”, Nikolai Nefedov kertoo.

Nikolai Nefedof ei perjantaina olisi malttanut poistua Helsinginkadulla komeilevan puun viereltä. Rusokirsikka on arka puu ja menestyy Suomessa vain etelässä.

Petroskoista kotoisin oleva Nefedov rakastaa kirsikkapuita.

Hän osallistuu sunnuntaina Roihuvuoren perinteiseen Hanami-juhlaan ja yrittää sitä ennen nähdä ja kuvata niin monta muutakin kukkivaa kirsikkapuuta kuin mahdollista.

”Tulin Naantalista Helsinkiin viikonlopuksi pelkästään niiden vuoksi.”

28-vuotias Nefedov irtisanoutui vuosi sitten toimittajan työstään karjalaisella SampoTV360°-kanavalla ja muutti Naantaliin. Hän on työskennellyt vuoden verran European Solidarity Corps vapaaehtoisena yhteisökylässä Livonsaaressa.

”Anon parhaillani jatkoa oleskeluluvalleni. Haluan kuitenkin palata Venäjälle tekemään työtä jonkun riippumattoman median toimittajana heti kun se on mahdollista. Suomessakin haluaisin tehdä toimittajan töitä, mutta en osaa vielä suomea riittävän hyvin.”

Sisarukset Ghazaleh ja Hessam Gharib kuvauttivat itsensä perjantaina Helsingin tunnetuimman kirsikkapuun edessä.

Tämän vinosti Kansallisoopperaa vastapäätä sijaitsevan rusokirsikan Nefedov huomasi sattumalta. Hän sai autokyydin Helsinkiin ystävältään, joka jätti hänet kyydistä sadan metrin päähän puusta.

Kolmen puun ryhmä hehkuu niin kauniin vaaleanpunaisena, että se kerää ihmisiä ympärilleen jatkuvana virtana.

Ghazaleh ja Hessam Gharib pyytävät Nefedovia kuvaamaan heidät puun edessä.

”Olemme sisaruksia ja tulin katsomaan Helsingissä asuvaa pikkuveljeäni Istanbulista, jossa nykyään asun. Olemme kotoisin Iranista”, Ghazaleh Gharib kertoo.

Istanbulissa kirsikkapuut kukkivat jo maaliskuussa.

”Nyt sain tavallaan uusinnan. Tämä on erityisen kaunis puu ja vaikuttaa siltä, että sen kukat kestävät kauemmin kuin turkkilaisissa puissa. Ihmeellistä, ettei maassa ole yhtään kukkaa! Istanbulissa ne tippuvat todella nopeasti.”

Puunhoidon työnjohtaja Sami Kiema Helsingin kaupungin Starasta kertoo, että Mäntymäen etelään aukeavassa rinteessä kasvava rusokirsikka on yksi Helsingin tunnetuimpia kirsikkapuita.

Normaalisti kirsikkapuut kukkivat Helsingissä toukokuun alussa, mutta kevät on myöhässä parisen viikkoa.

”Kirsikkapuut ovat kukkineet Helsingissä nyt viikon verran. Ehkä viikon verran niitä vielä näkyy, koleus pitkittää kukintaa. Kaikki yksilöt eivät kuki samaan aikaan, kuitenkin yleensä parin viikon sisään", Kiema sanoo.

Kansallisoopperaa vinosti vastapäätä Helsinginkadulla sijaitseva rusokirsikka keräsi perjantaina runsaasti ihailijoita ympärilleen.

Puuasiantuntija Juha Raision mukaan viikonlopuksi on tulossa hienot kirsikkakelit.

”Nyt on se aika lähteä niitä katsomaan. Sunnuntain pienet tuulenpuuskat alkavat tiputtaa terälehtiä."

Sosiaalisessa mediassa leviää tieto, että Mäntymäen rinteessä kasvavat kirsikkapuut olisivat Japanin olympiajoukkueen lahja Suomelle vuonna 1952.

Tietääkö Raisio, pitääkö tieto paikkansa?

”En tiedä varmasti, mutta se on mahdollista. Puiden koko ja kunto sopivat siihen, että ne olisi istutettu jo vuonna 1952. Japanin suurlähetystö lahjoitti Suomelle sotien aikana lehmuksiakin, se on heidän tapansa osoittaa syvää ystävällisyyttä”, Raisio kertoo.

Raisio ei kuitenkaan usko, että Japanin olympiajoukkue olisi tuonut kirsikantaimia lentokoneessa Japanista Suomeen.

”Todennäköisempää olisi, että he ovat ostaneet meidän ilmastoomme sopivat taimet Suomesta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat