Helsingin edustalla on petollinen kohta, jossa kipparit osuvat kiveen – Kartta näyttää paikan, jossa ”sattuu ja tapahtuu”

Helsingin edustalla on poikkeuksellisen onnettomuusaltis väylä, joka haastaa merenkävijöitä. Monet tekevät kohtalokkaan virheen väistäessään toista venettä.

Kallahdenniemen edustalla saa varoa matalikkoja. Tämä kuva on Kallahdeniemen uimarannalta.

20.5. 11:51 | Päivitetty 20.5. 15:53

Pääkaupunkiseudun edustan pahamaineisen karikkoiset ja kiviset vedet ovat haastaneet kokeneimpiakin merikarhuja kautta aikojen.

Yksi kohta saattaa kuitenkin olla poikkeuksellisen petollinen.

Helsingin Vuosaaren edustalla oleva Kallahdenniemen matalikko lukeutuu koko Pohjoismaiden onnettomuusalttiimpiin paikkoihin.

Tieto perustuu venevuokrauspalvelu Skipperin julkaisemaan raporttiin.

Kaikista Suomen merialueista Skipperille tulee ylivoimaisesti eniten vahinkoilmoituksia juuri tältä alueelta.

”Ihan tarkkaa lukua ei ole saatavilla, mutta puhutaan ainakin kymmenestä tapauksesta, joita meidän retkillä on rekisteröity. Tuo tunnetaan tosi vaikeana kohtana”, kertoo Skipperin toimitusjohtaja Kristian Raij.

Rekisteröidyt vahingot ovat suurimmaksi osaksi tapahtuneet päiväretkiin soveltuvilla moottoriveneillä.

”Siellä ajetaan rauhallista vauhtia, ja yleensä kyse on pikaisesta kopsahduksesta potkuriin. Mutta kyllä siellä sattuu ja tapahtuu.”

Raijn mukaan syynä on, että kohdassa on hyvin kapeat väylät. Varsinkin kahden isomman veneen kohdatessa voi helposti syntyä tilanne, jossa toisen veneen kippari päättää väistää väylältä hieman sivuun.

Purjeveneellä voi myös syntyä houkutus jatkaa hieman väylästä ohi, esimerkiksi kun luovii. Silloin liikutaan vastatuuleen ja tehdään käännöksiä vuoroin oikeaan, vuoroin vasempaan. Mitä kapeampi väylä, sitä tiukempaan tahtiin joutuu tekemään käännöksiä.

Koska vesi peittää potentiaaliset vaarat alleen, veneilijä ei välttämättä huomaa niitä.

”Helposti voi syntyä illuusio, että voi vähän poiketa väylältä väistötilanteessa. Mutta pitäisi pysyä tarkalleen keppien välissä väylällä koko ajan. Jos tekee virheliikkeen, niin sitten kopsahtaa.”

Kepeillä Raij viittaa merimerkkeihin, jotka osoittavat missä turvallinen reitti – eli väylä – kulkee.

Skipperin datasta selviää myös Pohjoismaiden muut petollisimmat kohteet vesillä. Ruotsissa tämän tittelin sai Tukholman edustalla oleva Pukholmen, Norjassa Oslon alueen Bjerkholmen ja Tanskassa Kööpenhaminan eteläpuolelta löytyvä Aflandshage.

Lue lisää: Vuokravenebisnes oli Suomessa vaisua. Sitten Kristian ja Anna-Leena Raij keksivät palvelun, jonka perään kysellään jo Euroopassa ja Uudessa-Seelannissa.

Monesti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat