Nainen nousi metrosta ja järkyttyi kaikesta mitä näki – Silloin hän houkutteli miehensä asemalle siivoamaan ”maan­päällistä helvettiä”

Tuula-Maria Ahosta ja Jari Peltorantaa hirvittivät Herttoniemen metroasemalla erityisesti maassa lojuvat tupakantumpit sekä ihmisten välinpitämättömyys. He päättivät tehdä asialle jotain.

Tuula-Maria Ahonen ja Jari Peltoranta haluavat puhdistaa Herttoniemen metroaseman ympäristön tupakantumpeista ja muista roskista. He käyvät alueella kolme neljä kertaa viikossa siivoamassa.

1.6. 11:12

Muutama kuukausi sitten Tuula-Maria Ahonen vieraili ensimmäistä kertaa Herttoniemen metroasemalla.

Hän saapui paikalle metrolla, nousi laiturialueelta portaat ylös katutasanteella. Vastassa oli ihmisiä, jotka tuijottivat kännyköidensä näyttöjä.

Maa oli täynnä tupakantumppeja.

”Jos joku olisi saanut sairaskohtauksen, kukaan ei olisi auttanut”, Ahonen kuvailee miljöön tunnelmaa.

”Se oli kuin maanpäällinen helvetti.”

Ahonen oli järkyttynyt kaikesta, mitä näki. Mutta onneksi järkytys saa hänet toimimaan.

Tupakantumpit ovat maailman yleisimpiä roskia. Kaduilta ne päätyvät sadevesien mukana kaivoihin ja mereen.

Nyt Laajasalossa asuva Ahonen ja hänen puolisonsa Jari Peltoranta ovat saapuneet paikalle siivoamaan.

Käsissä heiluvat roskapihdit, kun yksi kerrallaan maassa lojuvat tupakantumpit löytävät tiensä roskapusseihin.

Pariskunta on jo parin kolmen kuukauden ajan käynyt vapaaehtoisesti siistimässä Herttoniemen metroaseman ympäristöä kolmena neljänä päivässä viikossa.

Metroasema on ollut aikaisemmin mediassa esillä epäsiisteytensä takia. Esimerkiksi metroaseman seinissä on ollut hämmentäviä valumajälkiä.

Lue lisää: Herttoniemen metroasemaa on yritetty kunnostaa jo parin vuosikymmenen ajan, mutta rapistuminen jatkuu yhä vain

Tuula-Maria Ahonen on Roska päivässä -liikkeen perustaja. Liikkeen ideana on kerätä päivittäin vähintään yksi roska maasta. Jari Peltoranta on innostunut roskienkeruusta Ahosen myötä.

Miksi ihmeessä pariskunta haluaisi siivota metroasemaa, jonka kautta he eivät kulje päivittäin?

Sitä Peltorantakin ihmetteli alkuun, vaikka ensikosketusta Herttoniemen asemaan hän kuvaileekin ”tyrmääväksi”.

Jotenkin Ahonen sai Peltorannan vakuutettua asiasta.

”Tässä on mukana sosiaalipsykologinen puoli, eli muutamme mahdottoman mahdolliseksi”, Peltoranta sanoo ja tarkoittaa likaisen ja epäviihtyisän alueen muuttamista siistiksi ja viihtyisäksi.

Herttoniemessä pariskunnan tarkoitus on näyttää esimerkkiä, jotta alueen asukkaat itse ottaisivat metroaseman ympäristön huolekseen ja pitäisivät sitä jatkossa siistinä.

Projekti innostaa myös valtakunnallisen Roska päivässä -liikkeen jäseniä.

Ahosella ja Peltorannalla on yleensä mukanaan ylimääräisiä roskapihtejä, joita he tarjoavat ohikulkijoille. Useimmat ohikulkijat tarttuvat pihteihin heidän mukaansa iloisesti, varsinkin pikkupojat ovat pihdeistä innoissaan. ”Ja Santahaminan varusmiehille erikoiskiitos, he ovat erittäin avuliaita ja fiksuja”, Ahonen sanoo.

Ahonen on kehittänyt miniroskiksen, eli pienen muovisen ilmatiiviin roskiksen, joita hän lahjoittaa tupakoitsijoille. Tarkoitus on, että tupakoija voi laittaa savukkeensa miniroskikseen eikä heitä tupakkaa maahan. ”Yleensä tupakoijat ovat hyvin ihastuneita ja ilahtuneita”, Ahonen sanoo.

Ahonen on huomannut kevään aikana selkeää muutosta sekä aseman siisteydessä että ihmisten käytöksessä.

Roskia maassa ei ole enää samalla tavalla kuin kevättalvella.

”Roska kutsuu roskaa. Kun ihmiset näkevät, että on siistiä, se nostaa roskaamiskynnystä”, Ahonen tietää.

Hänen mukaansa ihmiset eivät myöskään ole enää niin paljoa puhelimilla Herttoniemen aseman alueella. Ehkä ihmiset tarkkailevat kahden roskankerääjän työtä, hän arvelee.

”Monet tulevat kiittämään.”

Parasta työssä ovat kuitenkin olleet yllättävät kohtaamiset.

Toisinaan aseman ympäristössä norkoilevat humalaiset tulevat jutulle ja avautuvat elämästään. Heitä Ahonen ja Peltoranta yrittävät kannustaa siivoustalkoisiin.

”Juuri yksi nainen sanoi, että olet kaunis ihminen”, Ahonen sanoo.

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen metrosta vastaava kiinteistöpäällikkö Anne Mannerkorpi on kiitollinen Ahosen ja Peltorannan työstä alueen hyväksi:

”Kiitoksia vaan heille todella paljon!”

Mannerkorven mukaan sekä Herttoniemen metroasemaa että sen ympäristöä siivotaan päivittäin. Siivoustiimi tyhjentää roska-astiat ja putsaa maassa lojuvia jätteitä.

Tupakantumppeja Mannerkorpi pitää valitettavina.

”Tupakointia ei voida kieltää siinä metroaseman ulkopuolella. Valitettavasti tupakka-astiat tursuavat joskus yli.”

Lue lisää: Metroaseman hissi on reistaillut jo yli kymmenen vuotta – Helsinki myöntää, että hissi olisi kannattanut vaihtaa uuteen vuosikymmen sitten

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat