Bensan hintaa tarkasti seuraavat jonottavat Helsingin Vartio­kylässä

Polttoaineen hintaa seurataan ajomatkoilla ja sovellusten kautta, mutta Helsingin halvinkaan bensa ei lohduta autoilijoita.

Teemu Palokas etsii halvinta bensaa puhelinsovelluksen avulla.

3.6. 15:00

Vartiokylän Shellin pihaan kurvaa autoja jatkuvalla syötöllä, sillä täältä saa tänään todennäköisesti koko Helsingin halvinta bensaa.

Tänä päivänä halvin hinta on yhtä kuin 2,439 euroa 95-oktaanisesta.

Teemu Palokas on pysähtynyt tankkaamaan Itäväylän varteen Tankille-sovelluksen innoittamana. Sovellus kertoo autoilijoille polttoaineiden hinnat, mikäli käyttäjät ovat tajunneet niitä sinne itse ilmoittaa.

Palokas kertoo seuraavansa hintoja oikeastaan aina, kun tankkaa autoaan.

”Onhan tämä hintojen nousu aika julmaa. Työmatkoihin menee 50 kilometriä päivässä, niin polttoaineella on iso menekki kuukaudessa”, Palokas toteaa.

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet koko kevään ajan hurjaa vauhtia, ja geopoliittinen epävarma tilanne paisuttaa litrahintaa entisestään.

Pääkaupunkiseudulla hinta on noussut koko kevään käytännössä 10 sentillä kuukaudessa.

Vielä tammikuussa yleisimmän bensiinilaadun, eli 95-oktaanisen bensiinin, litrahinta oli vajaassa kahdessa eurossa. Maaliskuussa samasta menovedestä piti puolestaan maksaa noin 2,3 euroa litralta.

Nyt hinta on suunnilleen 2,5 euroa litralta.

Tämä yleiskuva ilmenee kahdesta isosta polttoaineiden hintojen seurantapalveluista, Polttoaine.netistä ja Tankille-appista.

Helsingissä polttoaine on hintaseurantaa tekevien palvelun perusteella yleensä halvinta juuri kaupungin itäosissa.

Esimerkiksi kaksi vuotta sitten bensiini oli pöyristyttävän halpaa juuri Itäväylän varressa.

Lue lisää: Bensiinin hintaromahdus saavutti jo Helsingin – Kylmäasemalla Itä-Helsingissä tankattiin aamulla ennätyshalpaa bensaa

Perjantaisena aamupäivänä Vartiokylän Shellillä kävi kuhina.

”Täällä on yleensäkin melkein halvinta bensaa”, Palokas vahvistaa tankkauksen lomasta.

Tankkaaminen tuntuu silti kukkarossa. Nousevat hinnat ovat saaneet Palokkaan pohtimaan, mihin ylipäätään kannattaa ajaa.

”On kuitenkin paljon menoja, joihin tarvitsee autoa. Ei se ajaminen kovin dramaattisesti ole päässyt vähentymään”, Palokas sanoo.

Kylmäasemalle saapuu Stefan Karlson, joka on ajamassa kotikunnastaan Sipoosta Itiksen kauppakeskukseen. Karlson kertoo, että Sipoossa litrahinnat ovat usein 10-15 senttiä korkeammat.

”Mietin vaan, että koska tämä hinnannousu loppuu. Mutta minkä sille voi, kun on pakko autoilla. Busseja ei aina kulje hyvin”, hän miettii.

Elizabeth Drake pyrkii tankkaamaan halvalla, sillä hän ajaa pitkiä matkoja työnsä vuoksi.

Myös Elizabeth Drake on pysähtynyt Itäväylän varteen tankkaamaan. Hän asuu Jyväskylässä, mutta pääkaupunkiseudulle sijoittuva yritystoiminta saa hänet ajamaan säännöllisesti satojen kilometrien matkoja.

Drake ei ole erityisen suunnitelmallinen tankkaaja, mutta on ohi ajaessaan huomannut bensan olevan täällä halpaa.

”Helposti sitä menee hinnan perässä. Työmatka on aika pitkä, niin hintoja tulee katsottua ja kanta-asiakaskortteja käytettyä”, Drake kertoo.

Järkevältä ei kuitenkaan tunnu kierrellä kilometrikaupalla halvemman bensan perässä. Drake miettii, että silloin pieni säästö olisi turhaa. Vaikka hän ei ole vielä jaksanut ottaa hinnannoususta suurempaa stressiä, tulevaisuus mietityttää.

”Mediassa on uumoiltu, että nouseeko yli litrahinta kolmenkin euron. Sitten sillä olisi jo ainakin merkitystä”, Drake pohtii.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat