Pitkin Pasilaa luikertelee nyt absurdin pitkä passijono – ”Suomen kansan halveksimista”, huikkaa tuohtunut jonottaja

Passin uusimisissa on nyt ruuhkaa. Ajanvarausaikojen puute on saanut ihmiset jonottamaan poliisiasemalle heti aamusta alkaen.

Kuvassa etualalla olevat Olli Sahikallio (vas.) ja Juhani Lehtimäki olivat passijonossa ensimmäisinä.

8.6. 7:00 | Päivitetty 8.6. 10:50

Länsi-Pasilassa on aamutuimaan ruuhkaa, kun ihmiset kerääntyvät Helsingin pääpoliisiasemalle jonottamaan passiensa uusimista. Aseman ulkopuolelle oli tiistaiaamuna muodostunut noin 30 hengen jono jo puoli tuntia ennen ovien aukeamista kahdeksalta.

Passeja haetaan nyt ennätyksellisen kovaa tahtia pandemian aikana kertyneen uusimisvelan vuoksi. Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti toukokuussa, että passeja myönnettiin alkuvuonna yli kolminkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna.

Ajanvarausaikoja on niukasti saatavilla, joten monet päätyvät kokeilemaan onneaan ilman ajanvarausta.

HS jututti jonottajia Pasilan poliisiaseman edustalla tiistaiaamuna.

”Uusi henkilökortti pitäisi saada automaattisesti, kun edellinen vanhenee. Tällainen ihmisten kyykyttäminen ei ole mitään muuta kuin Suomen kansan halveksimista”, puuskahtaa Olli Sahikallio, joka oli saapunut paikalle aamuseitsemältä.

Oulunkylässä asuva Sahikallio oli käynyt poliisiasemalla kääntymässä jo maanantai-iltapäivänä mutta totesi silloisen jonon liian pitkäksi.

Sahikallion kanssa jonon keulassa ollut Juhani Lehtimäki oli niin ikään käynyt edellisenä päivänä katsastamassa tilanteen. Lehtimäki päätyikin tulemaan tiistaina poliisiaseman ovelle jo kymmentä yli kuusi.

”Jouduin lähtemään kotoa jo aamuviideltä. Herään muutenkin aamuisin neljältä, joten otin kahvin termariin ja lähdin tänne”, Vuosaaresta Pasilaan matkannut Lehtimäki kertoi.

Passijonon tunnelma ei poikennut juuri kaupan kassajonosta.

Maria Vidberg oli ottanut itselleen ja kahdelle lapselleen aamiaisen mukaan jonoon.

”Olisi varmaan kätevämpää, jos aikoja saisi varattua. Onneksi lapset ovat jo aika isoja, niin jonottaminen sujuu”, kertoo kello 07:20 jonoon saapunut Vidberg.

Vidbergin lapset kuluttivat aikaa lukemalla sarjakuvia ja leikkimällä viereisellä kivimuurilla. Perhe on lähdössä myöhemmin kesällä ulkomaille, ja kaikki kolme tarvitsevat uuden henkilöllisyystodistuksen.

Viisi minuuttia ennen virka-aikaa jonottajia oli jo yli 70. Ihmisiä alettiin päästää asemalle paria minuuttia vaille kahdeksan, ja sisälle pakkautui heti ainakin viitisenkymmentä henkeä.

Jonon pituus yllätti kahdeksalta hännille saapuneen Zoraya Amarun.

”Olin kuullut että sitä on, mutta en ajatellut että ihan näin paljon. Ihmiset eivät ole uusineet passejaan koronan aikana, joten asialle voi tuskin tehdä hirveästi mitään”, sanoi ulkomaanmatkaa varten passia hakenut Amaru.

Amaru kertoo, että olisi varannut ajan netistä, jos niitä olisi ollut tarjolla.

”Seuraava vapaa aika olisi mennyt yli kuukauden päähän.”

Zoraya Amaru (vas.) saapui jonon hännille kahdeksalta, kun poliisilaitos aukesi.

Poliisiaseman tiloihin syntynyt ruuhka oli ilmeisesti virkailijoille liikaa, sillä hieman kahdeksan jälkeen viitisentoista jonottajaa käskettiin takaisin ulos. Sen jälkeen jonottajia alettiin päästää ovesta sisään pienemmissä erissä.

Ensimmäiset jonottajat ja ajan varanneet pääsivät jo muutamissa minuuteissa pois poliisiasemalta.

”Kortti on kuulemma viikon sisään valmis”, huikkasi jonossa ensimmäisenä ollut Juhani Lehtimäki raitiovaunupysäkiltä kello 8.15.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat