”En yleensä kerro asiakkaista mitään”, sanoo hotelli­pomo, mutta tekee poikkeuksen valottaakseen Suomea kuohuttaneen tilanteen taustoja yli 20 vuoden takaa

Helsinkiläinen Hotel Haaga on toiminut kahdesti suomalaisen urheiluhistorian kohujen näyttämönä. HS kävi auditoriossa, jossa kuullut puheet ovat painuneet kansakunnan muistiin.

Hotel Haaga on aloittanut toimintansa vuonna 1969.

16.6. 7:00

28. helmikuuta vuonna 2001 moni suomalainen liimautui tv-ruudun ääreen seuraamaan päivän uutislähetystä.

Tuolloin televisioitiin Hiihtoliiton tiedotustilaisuus, jossa liitto silloisen puheenjohtajansa Paavo M. Petäjän (1936–2018) johdolla ilmoitti suomalaishiihtäjien kärynneen dopingista 25. helmikuuta päättyneissä Lahden hiihdon MM-kisoissa.

Harvempi tietää tuijottaneensa tuona iltana helsinkiläisen Hotel Haagan auditoriota. Hotellin henkilökunnan muistiin tuo palanen suomalaista urheiluhistoriaa sen sijaan on painunut.

Hotel Haagan auditorio näyttää edelleen samanlaiselta kuin vuonna 2001, jolloin paikka toimi suomalaisen urheiluhistorian näyttämönä.

”Aamulla hotellilla oli tieto, että Hiihtoliitto on varannut auditorion. Tämän jälkeen tiedotettiin, että suomalaishiihtäjät ovat kärynneet dopingista. Sen jälkeen hotellin puhelinkeskus oli tukossa, kun median edustajat kysyivät koko ajan, että koska hiihtoliiton puheenjohtaja Paavo M. Petäjä on tulossa hotellille”, Hotel Haagan johtaja Päivi Laine kertoo.

Laine itse ei ollut vuonna 2001 vielä töissä hotellilla, mutta hän on kuullut tapahtumista vuorossa olleilta työntekijöiltä.

Petäjä saapui lopulta hotellille johtamaan tiedotustilaisuutta. Tunnelma Hotel Haagan auditoriossa oli kiihkeä.

”Puheenjohtaja Petäjä tuotiin auditorioon takakautta turvamiehen saattelemana, jotta turvallisuus säilyi. Auditorio oli täynnä median edustajia”, Laine kertoo.

Hotel Haagan auditorio oli täynnä median edustajia, kun hiihtoliitto tiedotti 28. helmikuuta vuonna 2001 neljästä dopingkärystä.

Kokeneelle hiihtojohtajalle dopingia käsitelleen tiedotustilaisuuden vetäminen oli kova paikka. Hotellin antimet tarjosivat ennen tilaisuutta mahdollisuuden keventää taakkaa.

”En yleensä kerro hotellin asiakkaista mitään. Teen nyt poikkeuksen, kun rikos on ikään kuin vanhentunut. Petäjä nimittäin nautti konjakin hotellin ravintolassa ennen tiedotustilaisuuden alkua”, Laine sanoo.

Hiihtoliiton puheenjohtaja Paavo M. Petäjä hiihtoliiton tiedotustilaisuudessa Hotel Haagassa.

Auditorio ei ole juuri muuttunut hiihdon dopingskandaalista kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana. Istuinten tekstiilitkin ovat todennäköisesti samat kuin vuonna 2001.

Hotel Haaga aloitti toimintansa vuonna 1969. Samassa yhteydessä samassa rakennuksessa aloitti myös hotelli- ja ravintolaopisto. Hotellin henkilökunta oli opiston opiskelijoita.

Hotelli- ja ravintolaopiston nimi muuttui Haaga Instituutiksi vuonna 1985. Hotel Haagan toiminnot yhtiöitettiin omaksi yhtiöksi vuonna 2001.

”Hotellilla on nykyisin oma henkilökunta. Lisäksi hotellissa on harjoittelijoita hotelli- ja ravintola-alan oppilaitoksista”, hotellinjohtaja Laine kertoo.

Hotel Haagan johtaja Päivi Laine hotellin auditoriossa.

Vuoden 2001 dopingtiedotustilaisuus ei ollut ensimmäinen kerta, kun Hotel Haaga on ollut aitiopaikalla todistamassa Suomen dopinghistoriaa.

Pitkänäperjantaina 12. huhtikuuta 1974 suomalaiset riemuitsivat Helsingissä järjestetyissä jääkiekon MM-kisoissa saavutetusta mitalisijasta.

Seuraavana päivänä, lankalauantaina suomalaisten ilo muuttui kuitenkin järkytykseen. Tuolloin selvisi, että Suomen joukkueen maalivahti Stig Wetzell oli kärähtänyt dopingista.

Käryn vuoksi Suomi tuomittiin hävinneeksi ottelun. Menetetty MM-pronssi olisi ollut Suomen jääkiekkomaajoukkueen ensimmäinen arvokisamitali.

Dopingkohu näkyi myös Hotel Haagassa, koska Suomen maajoukkue yöpyi jääkiekon MM-kisojen aikana hotellilla.

Suomen joukkueen johtaja Teuvo Peltola, lääkäri Pekka Alanen ja pää painuksissa oleva maalivahti Stig Wetzell selvittivät Wetzellin dopingkäryä jääkiekon MM-kisojen aikana vuonna 1974.

Risto Pakarisen kotisivuilleen kirjoittamassa muistelojutussa kerrotaan jääkiekkojoukkueen puolustaja Pekka Marjamäen (1947–2012) muistikuvista hotelli Haagassa, kun tieto Wetzellin dopingkärystä tuli.

”Kun käry julkistettiin, syntyi kaaos. Hotellin puhelinkeskus suljettiin, ja hotelli eristettiin. Wetzell uhattiin tappaa”, Marjamäki kertoi.

Lue lisää: Tässä pienessä esikaupunki­hotellissa kuvattiin lama-Suomen hittisarjaa – Joka päivä joku yöpyjä yhä mainitsee siitä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat