Soili Takkalan gradu pysähtyi vuosikausiksi – Nyt hän syyttää kovin sanoin masennus­lääkkeitä haitallisiksi

Vaikeuksien jälkeen filosofian maisteriksi valmistuneella Soili Takkalalla on viesti nuorille: ”Ihmiset eivät ole suorittavia koneita.”

Soili Takkala käytti lähes 20 vuotta masennuslääkkeitä. Nyt hän ajattelee, että ne olivat este hänen toipumiselleen.

6.6. 8:57 | Päivitetty 6.6. 9:23

Tuoreehko filosofian maisteri Soili Takkala piti juhlapuheen Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootioillallisella. Hän puhui siitä, miten hyvältä tuntuu, että hän on lopulta valmistunut kaikkien vaikeuksiensa jälkeen.

”Olen iloinen, että olen tänään maisteri ja voin juhlia sitä yhdessä teidän kanssanne”, Takkala sanoi juhlapuheessaan.

Yleisö antoi koskettavaksi kehutusta puheesta raikuvat suosionosoitukset.

Lue lisää: HS:n riemukas kuvakooste paljastaa, miksi pienen piirin salaperäisestä seremoniasta halutaan edelleen maksaa maltaita

Takkalan opinnot keskeytyivät 1990-luvun puolivälissä. Takkalan isä oli tehnyt itsemurhan, ja pian sen jälkeen Takkalalla diagnosoitiin masennus. Opinnot eivät enää luistaneet.

”Olin ahdistunut ja tunsin suurta riittämättömyyden tunnetta. Kirjoittaminen oli hirveän vaikeaa: torjuin omat ajatukseni ja ajattelin, että minun pitäisi olla toisenlainen”, Takkala kertaa tarinaansa puhelimitse.

Takkala alkoi syödä masennuslääkkeitä, sillä niiden kerrottiin auttavan. Opinnot unohtuivat vuosiksi. Mielialalääkkeitä hän käytti lopulta yli 20 vuotta.

Takkalan mielen vointia lääkkeet eivät kuitenkaan koko aikana parantaneet.

”Olen iloinen, että olen tänään maisteri”

Pikkuhiljaa Takkalasta alkoi tuntua, ettei mielialalääkkeiden käytössä ole järkeä. Hän alkoi hallitusti yrittää mielialalääkkeistä luopumista, ja lopulta pääsikin niistä eroon vuonna 2011.

”Siitä hetkestä alkoi toipumiseni.”

Lääkkeiden lopettamisen jälkeen Takkala alkoi perehtyä syvällisemmin mielialalääkkeiden maailmaan. Hänestä tilanne vaikutti siltä, että tilapäisiksi tarkoitettuja lääkkeitä käytetään usein turhaan ja liian pitkään. Suomessa jopa yli puoli miljoona ihmistä käyttää erilaisia masennuslääkkeitä – se tarkoittaa noin joka kymmenettä suomalaista.

Vuonna 2014 Takkala sai kyseenalaistetuille ajatuksilleen tukea, kun Yleisradion MOT-ohjelma julkaisi ohjelman mielialalääkkeistä. Ohjelmassa Mehiläisen kuntoutusjohtaja Aku Kopakkala kertoi, että olemassa on koulukunta, joka on sitä mieltä, että masennuslääkkeet itse asiassa altistavat masennuksen uusiutumiseen ja kroonistumiseen. Kopakkala kyseenalaisti koko käsityksen masennuksesta aivosairautena.

”Aloin itsekin ajatella, että masennukseni kroonistuminen ei tapahtunut hoidosta huolimatta vaan nimenomaan sen vuoksi. Huomasin, ettei minua vaivaa mikään aivosairaus tai välittäjäaine-epätasapaino. Syyt eivät olleet aivokemiassa”, Takkala sanoo.

Mehiläisen kuntoutusjohtaja Kopakkala irtisanottiin MOT:n ohjelman julkaisemisen jälkeen. Takkala puolestaan työssään kustannustoimittajana tilasi ja toimitti häneltä kirjan aiheesta.

Havainnoista innostuneena Takkala teki vielä gradunsa biologisen psykiatrian ihmiskuvasta vuonna 2019. Karkeasti katsottuna gradu käsitteli filosofian klassista keho–mieli-ongelmaa ja sen yhteyttä ajatukseen, että mielen ongelmat ovat aivoperäisiä. Samana vuonna Takkala valmistui filosofian maisteriksi.

Valmistuminen oli mahdollista ennen kaikkea eheytyneen mielen ansiota.

Soili Takkala tanssi promootiotanssiaisissa Aapo Jussilan kanssa.

Takkala on seurannut kiinnostuneena keskustelua nykypäivän nuorten jaksamisesta. Hänestä mielenterveyden ongelmiin suhtaudutaan nurinkurisesti.

Takkala ottaa esimerkiksi koronaviruspandemian, jonka on kerrottu lisänneen nuorten mielenterveysongelmia. Monia näistä ongelmista on alettu mielenterveyspalveluiden resurssipulan vuoksi hoitaa yksinomaan mielialalääkkein.

”Huono olo on aina merkki jostakin”, Takkala aloittaa.

”Koronan kohdalla tämä huonon olon juurisyy on helppo löytää. Totta kai nuoret voivat huonosti, kun heidät suljetaan koteihinsa ruutujen äärelle kesken nuoruuden, jolloin pitäisi saada luoda yhteyksiä ja löytää oma paikkansa maailmassa. Outoa olisi, jos sellainen ei mitään aiheuttaisi.”

Takkalasta on järkyttävää, että tällaisia nuorten ongelmia aletaan hoitaa lääkkeillä. Hän sanoo, että nykyaikainen käsitys ihmiskuvasta on medikalisoitunut peruuttamattomalla tavalla.

”Elämä ei mene aina niin kuin se on suunniteltu, mutta se on normaalia. Elämän tavalliset ongelmat eivät ole sellaisia asioita, joita pitäisi hoitaa lääkkeillä.”

Lue lisää: Nuorten aikuisten elämä kulminoituu yhteen taika­sanaan – Se kertoo valtavista paineista, joita alle 30-vuotiaat kokevat

Takkalan viesti nykyajan nuorille on seuraava: ”Ihmiset eivät ole suorittavia koneita.”

Hän on itse nähnyt sen pitkän polun, jonka hän kulki syvästä masennuksesta maisteriksi, joka haaveilee jo väitöskirjasta. Takkala sanoo, että kivikkoisen taipaleen päätteeksi maisteroituminen tuntui poikkeuksellisen makoisalta.

Takkalan mielestä elämän tuottamiin kolhuihin pitäisi suhtautua ymmärtävämmin. Kolhut eivät ole sairauksia.

”Kun ihminen kohtaa haasteita, ihmisen pitäisi pysähtyä ja kuntouttaa itsensä kuntoon. Nykyisin nämä haasteet tulkitaan heppoisesti sairauksiksi, jotka yhteiskunta haluaa mahdollisimman nopeasti hoitaa pois, jotta ihmisistä tulisi taas äkkiä veromarkkoja tuottavia suorittavia koneita”, Takkala sanoo.

”Kaiken hoitaminen sairautena tekee hallaa ihmisyydelle.”

Lue lisää: Poikkeuksellinen tutkimus maalaa hätkähdyttävän kuvan nuorten aikuisten jaksamisesta – ”Kuinka paljon nykynuorilla tulee kaunaa vanhempia kohtaan?”

Oikaisu 6.6.2022 kello 9.22: Korjattu Aku Kopakkalan nimi oikeaksi. Aiemmin jutussa luki Kopakka.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat