Tutkijat selvittivät, miten koirien elämänlaatua voisi parantaa: ”Löysimme varsin laajoja muutoksia”

Helsingin yliopiston tutkijoiden todentaman testin avulla on jo tunnistettu merkittäviä koirien ikään, rotuun, terveydentilaan ja lääkitykseen liittyviä muutoksia aineenvaihdunnassa.

Aineenvaihduntaa mittaava veritesti auttaa edistämään koirien terveyttä ja hyvinvointia.

6.6. 16:27

Uusi aineenvaihduntaa mittaava veritesti auttaa edistämään koirien terveyttä ja hyvinvointia, kertoo Helsingin yliopiston tiedote.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat validoineet koirille aineenvaihduntaa mittaavan testin, joka voi tarjota uuden työkalun sairauksien ja sairastumisriskin tunnistamiseen, lääketurvallisuuden kehittämiseen sekä hoitojen tehokkuuden ja koirien elämänlaadun parantamiseen.

Testin avulla on jo tunnistettu merkittäviä koirien ikään, rotuun, terveydentilaan ja lääkitykseen liittyviä muutoksia aineenvaihdunnassa. Testi perustuu aiemmin ihmisnäytteille kehitettyyn menetelmään, joka mittaa pienestä määrästä veren seerumia tai plasmaa satoja aineen­vaihduntatuotteita.

Uuden testin käytettävyyttä selvitettiin laajoissa tutkimuksissa, joissa kartoitettiin perusfysiologiaan kuten rotuun, ikään, sukupuoleen, ruokavalioon ja vuodenaikaisvaihteluun sekä sairauksiin liittyviä aineenvaihdunnallisia muutoksia.

”Koiran sukupuoli, ikä, rotu, sterilisaatio ja ruokavalio näkyvät aineenvaihdunnan muutoksina. Erityisen voimakkaana näkyvät ikääntymisen tuomat muutokset. Vanhojen koirien elimistö toimii eri tavalla kuin nuoren, ja tämä olisi hyvä jatkossa huomioida diagnostiikassa ja koirien hyvinvoinnin kehittämisessä”, kertoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanilta tiedotteessa.

Aineenvaihduntaerot näkyvät myös rotujen välillä. Esimerkiksi vinttikoirat erosivat muista roduista korkeamman lihasten toiminnasta kertovan kreatiniinipitoisuuden suhteen.

”Perusfysiologiaan liittyvien aineenvaihdunnallisten muutosten ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää koiran kokonaisterveyden ymmärtämiseksi. Terveillä koirilla esiintyvä vaihtelu tulee osata erottaa sairauden aiheuttamista muutoksista”, toteaa väitöskirjatutkija, eläinlääkäri Claudia Ottka eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

Tutkimuksissa selvitettiin myös useiden sairauksien ja elinten toimintahäiriöiden vaikutusta koirien aineenvaihduntaan. Tähän mennessä tutkimuksia on tehty liittyen muun muassa maksasairauksiin, munuaisten suodatuskyvyn alenemaan, lisämunuaisen liika- ja vajaatoimintaan, sokeritasapainon häiriintymiseen ja kilpirauhashormonin puutteeseen.

"Löysimme varsin laajoja muutoksia. Tuloksilla saattaa olla tärkeää käytännön merkitystä jatkossa niin sairauden tunnistamisessa kuin uusien hoitomenetelmien kehittämisessäkin”, Ottka sanoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat